Kuinka varautua taloudellisesti elämän yllättäviin tilanteisiin?

Elämässä voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä. Kuinka varautua elämässä eteen tuleviin haastaviin tilanteisiin ja kuinka selvitä niistä taloudellisesti? Entä elämän positiiviset tilanteet – miten ne vaikuttavat talouteen ja lainan maksuun?

Hae lainaa Kokeile asuntolainalaskuria

Kuinka voin varautua taloudellisesti elämässä vastaantuleviin vaikeuksiin tai positiivisiin muutoksiin?

Elämä voi toisinaan yllättää niin hyvässä kuin pahassa. Siksi sinun onkin tärkeää varautua taloudellisestikin elämän yllättäviin käännekohtiin.

– Kaikkiin yllättäviin tilanteisiin pätee se, että mitä aikaisemmin on miettinyt, että tällainenkin tilanne voi tulla elämässä eteen, sitä helpompi tilanteeseen on varautua. Kun on pohtinut suunnitelmia tilanteiden varalta, eivät ne tule niin yllätyksenä, rahoitusasiantuntijamme Roosa Kari neuvoo.

Hyvä taloudellinen varautumiskeino yllättäviin tilanteisiin on säästää, eli kerätä niin sanottua puskuria. Yksi hyvä nyrkkisääntö on säästää tilille aina yhden tai kahden kuukauden palkka.

– Varallisuutta on hyvä kerryttää myös jollain muullakin tapaa kuin vain omistusasunnolla, Kari neuvoo.

Toinen tärkeä asia on ottaa pankkiin yhteyttä nopeasti uuden yllättävän tilanteen tullessa vastaan. Pankin kanssa pystyt neuvottelemaan hankalan paikan tullen lainaasi joustavuutta.

– Esimerkiksi tukien saaminen voi viedä monta kuukautta. Jos pitkittää yhteydenottoa pankkiin, voivat tulot olla hetken aikaa todella pienet. Tilanteessa saattaa esimerkiksi tulla houkutus ottaa pikavippi, jotta selviää kuluista. Lainanlyhennys kannattaa laittaa vapaalle heti, jotta sitä ei ainakaan tarvitse kustantaa pikavipillä.

– Jos asia pitkittyy, siitä voi kasvaa paljon isompi kuin se olisi muuten ollut.

Mitä lainalle tapahtuu erotilanteessa?

Erotilanteessa yhteisen lainan purkaminen onnistuu yhtä helposti kuin erillisten lainojen. Yleensä toinen lainan ottajista ottaa lopun lainan maksettavakseen, eli ostaa toisen velallisen ulos. Mikäli kumpikaan ei halua jäädä asuntoon, voidaan asunto myydä ja näin kuitata loput velat omistussuhteiden mukaisesti.

Entä mikä on Lainaturva?

Lainaturva on asuntolainan suoja, jos kuolema tai vakava tapaturmainen vammautuminen muuttaa elämän suunnitelmat. Lainaturvalla maksetaan jäljellä olevaa asuntolainaa pois, ja sillä voi turvata joko uutta tai nykyistä lainaa. Lainanlyhennysten yhteydessä maksettavan Lainaturvan vakuutusmaksun määrään vaikuttavat turvan määrä ja vakuutetun ikä. Turvan määrä voi olla joko 50%, 100% tai 110% jäljellä olevan lainan määrästä. Lainaturvan korvaukset on tarkoitettu käytettäväksi Danske Bankista otetun lainan, sen korkojen ja muiden lainaan mahdollisesti liittyvien kulujen maksamiseen. Vakuutuksen myöntää Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö (Mandatum), joka vastaa vakuutuksesta. Danske Bank toimii Mandatumin asiamiehenä. Finanssivalvonta valvoo vakuutusedustusta.

Lue lisää Lainaturvasta

Mitä lainalle tapahtuu työttömäksi tai lomautetuksi jäädessä?

Työttömäksi tai lomautetuksi jäädessä vaihtoehtona on keskustella pankin kanssa mahdollisuudesta jättää laina lyhennysvapaalle. Lyhennysvapaan aikana pidät taukoa lainan pääoman lyhentämisestä ja maksat lainasta pelkkiä korkoja. Toinen vaihtoehto on muuttaa tulevien lyhennysten eräpäivää. Ole heti tilanteen muuttuessa yhteydessä pankkiin ja keskustele maksusuunnitelman muutoksista.

Kuinka elämän positiiviset käänteet vaikuttavat perheen talouteen ja lainan maksuun?

Elämän iloiset käänteet, kuten perheenlisäys ja uudelleen kouluttautuminen, pienentävät yleensä tuloja suhteessa menoihin. Lapsen syntyessä toinen vanhemmista on tyypillisesti kotona jonkin aikaa, minkä seurauksena kotitalouden tulovirta pienenee. Lapsi myös tuo omat taloudelliset kulueränsä, joka vie osansa tulovirrasta. Tähän kannattaa varautua säästämällä, mutta tilanteessa on mahdollista myös keskustella joustavammasta maksusuunnitelmasta.

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.