Mitä sitten, kun olen hankkinut oman kodin?
Mitä sitten tapahtuu, kun olen hankkinut oman kodin? Voinko sitten hengähtää? Mitkä ovat seuraavat askeleet? Entä jos haluan joskus vielä muuttaa uuteen, ehkä vieläkin isompaan asuntoon?
Hae lainaa Kokeile asuntolainalaskuria
Kun asuntokaupat on tehty ja olet hankkinut oman kodin, pääset vihdoin muuttamaan omaan kotiin. Siitä hetkestä sinulla on lupa nauttia. Jossakin kohtaa ajankohtaiseksi voi kuitenkin tulla muutto jälleen isompaan tai muuten sopivampaan asuntoon. Tilanteeseen kannattaa varautua muun muassa pitämällä huolta nykyisen asunnon arvonnousunäkymistä ja pohtimalla, haluatko myydä vanhan asuntosi vai jättää sen vuokralle?
Vuokralle vai myyntiin?
Kun haluat muuttaa ensiasunnostasi ja hankkia uuden, pohdittavaksesi jää, haluatko myydä asunnon vai jättää sen vuokralle. Mikäli haluat jättää asunnon sijoitusasunnoksi ja vuokrata sitä, on tärkeää pohtia asunnon vuokrattavuutta.
– Jos ensiasunto on sellaisella sijainnilla, että se on helposti vuokrattavissa, voidaan se jättää vuokralle. Toisaalta asuntoa ei ole järkevää pitää, jos sitä ei saa vuokrattua. Lisäksi kannattaa pohtia sitä, onko itsellä resursseja pitää vuokralaista vai ulkoistaako vuokraamisen jollekin firmalle, rahoitusasiantuntijamme Roosa Kari kiteyttää.
Jättäessäsi asunnon vuokralle, asunnon laina jää myös voimaan. Lainojesi määrä kasvaa ostaessasi uuden asunnon sijoitusasunnon rinnalle. Tällöin sinun tulee myös pohtia, mikä olisi sinun tilanteessasi mahdollista ja riittäisikö taloutesi kantokyky kahteen lainaan. Mikäli olet lyhentänyt ensimmäistä lainaasi tarpeeksi, voi sijoitusasunnoksi jäävä ensimmäinen kotisi toimia uuden lainan vakuutena.
Sen sijaan, jos taas myyt asuntosi, etkä jätä sitä vuokralle, saat samalla lisää varoja uuden hankkimiseen.
– Mitä aikaisemmin on pankkiin yhteydessä, sitä paremmin pystytään ratkaisemaan tilanteita. Voimme yhdessä pohtia, onko järkeä pitää vanhaa ja missä voit tulevaisuudessa asua. Pankki auttaa erilaisissa vakuusjärjestelyissä ja lainan hankinnassa, Kari muistuttaa.
Arvonkehitysnäkymiin voi vaikuttaa itsekin
On myös tärkeää, että olet pitänyt asunnostasi huolta ja näin vaikuttanut asunnon arvonkehitysnäkymiin sekä asunnon houkuttelevuuteen.
– Tärkeintä on pitää asunnosta hyvää huolta, ja tietää miten siitä pidetään huolta. Asunnon omistajalla on vastuu hoitaa asuntoa ja osakkaan ilmoittaa hoitotarpeista. Pienillä asioilla ja siistinä pitämisellä saadaan pidennettyä tarpeellisten remonttien väliä.
Aktiivinen osallistuminen taloyhtiön toimintaan auttaa varmistamaan sen, että tarvittavat huoltotoimenpiteet ja remontit tulevat tehdyksi.
– Jos muuttaa vuokralta omaan ensiasuntoon, voi tuntua hassulta mennä tuntemattomien ihmisten kanssa taloyhtiön kokoukseen. Se kuitenkin kannattaa, Kari kannustaa.
Muista varainsiirtovero uuden asunnon hankinnassa
Kun ostat ensiasuntoasi, sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, vaikkakin varainsiirtoveroilmoitus tulee tehdä. Uutta asuntoa hankkiessasi ensiasuntosi tilalle tai rinnalle sinun tulee kuitenkin muistaa maksaa varainsiirtovero. Varainsiirtoveroksi kutsutaan veroa, joka Suomessa maksetaan kiinteistön, osakkeen tai muun arvopaperin siirtäessä omistusoikeutta.
Asunto-osakekaupassa varainsiirtoveron määrä on 2 prosenttia ja se lasketaan velattomasta myyntihinnasta. Kiinteistöä ostettaessa varainsiirtoveron määrä on 4 prosenttia kiinteistön kauppahinnasta.
Lue myös
Ensiasunnon osto
Omaan asuntoon säästäminen – milloin kannattaa aloittaa ja miten säästää?
Ensiasunnon hankinta on iso askel, johon liittyy paljon kysymyksiä. Tästä artikkelista saat vastauksia omaan kotiin säästämiseen liittyviin yleisimpiin kysymyksiin.
Askelmerkit oman kodin ostamiseen
Miten saan asuntolainaa ja mitä ovat lainan vakuudet?
Koska kannattaa ottaa yhteyttä pankkiin asuntolainan tiimoilta? Tästä artikkelista saat vastauksia yleisimpiin asuntolainaan liittyviin kysymyksiin.
Askelmerkit oman kodin ostamiseen
Miten löydän itselleni sopivan asunnon?
Ensiasunnon valintaan vaikuttavat sekä omat mieltymykset että taloudelliset seikat. Tärkeää on pohtia, millainen olisi sopiva asunto juuri sinulle ja huomioida myös, mikä kohdallasi on fiksua taloudellisesti.