Opiskelijan talous

Opiskelijan talous koostuu usein monesta tulonlähteestä. Suunnittelemalla hyvin saat rahasi riittämään, opintosi suoritettua ja toteutettua muitakin toiveitasi.

Hyödynnä akavalaisen opiskelijan edut

Akava­laisena opiskeli­jana saat talou­dellisen mielen­rauhan eli Fyggen rakennus­palikat käyttöösi edulli­semmin.

Tutustu etuihin

  • 1.  Opintotuki

    Päätoimisena opiskelijana olet yleensä oikeutettu opintorahaan ja asumislisään sekä valtion takaamaan opintolainaan. Hyödynnä tukesi!

    Hae opintotukea hyvissä ajoin kun opintopaikkasi on varmistunut, sillä monet uudet opiskelijat hakevat sitä samanaikaisesti ja tästä voi syntyä ruuhkaa käsittelyyn.

    Opiskeluasi voivat tukea myös oman kotikuntasi tai valtakunnalliset säätiöt ja järjestöt apurahoin ja stipendein, joten ota myös näistä selvää.

    Kela.fi: Lue lisää opintotuesta ja sen hakemisesta

  • 2.  Opintolaina

    Opintolainalla saat liikkumavaraa talouteesi, jotta voit keskittyä työnteon sijasta itse opintoihin, rahoittaa tarpeelliset hankinnat tai kerryttää vaikka vararahaston.

    Opintolaina on muita lainoja edullisempaa matalakorkoista valtion takaamaa lainaa, jolle et tarvitse erillisiä vakuuksia. Lainan korkojen ja lyhennysten takaisinmaksu alkavat vasta myöhemmin valmistumisesi jälkeen. Jos suoritat opintosi määräajassa, voi Kela jopa maksaa osan opintolainastasi.

    Aloita hakemalla ensin Kelasta opintorahaa, asumislisää ja opintolainan valtiontakausta. Kun olet saanut Kelalta päätöksen, voit hakea opintolainaa verkkopankissa.

    Opintolaina: Lue kuinka haet opintolainaa

  • 3.  Töissä opintojen ohella

    Moni haluaa tehdä töitä jo opiskeluaikana palkan ja työkokemuksen takia. Ota huomioon, että työtulosi voivat vaikuttaa sinulle maksettaviin tukiin ja muista laskea uusi veroprosenttisi, ettet joudu myöhemmin yllättävään tilanteeseen jälkiverojen kanssa.

    Vero.fi: Laske veroprosenttisi
    Kela.fi: Tarkista opintotuen tulorajat

  • 4.  Talous tasapainoon

    Taloudessa on aina kaksi puolta, eli tulojen lisäksi muista pitää myös menosi hallinnassa. 

    Oman taloustilanteen suunnitteluun ja seuraamiseen on olemassa monia hyödyllisiä apuvälineitä kuten budjettilaskuri sekä tulot-menot-näkymä, joka on aina mukanasi mobiilipankissa. Voit tilata hälytysviestin puhelimeen tilin alittaessa sovitun euromäärän, laskusi suoraan e-laskuna ja ajastaa tärkeät menot menemään tililtäsi haluttuna päivänä. Jos sinulla on ongelmia laskujen kanssa, ole meihin yhteydessä mieluummin heti, jotta asiat voidaan selvittää.

    Budjettityökalu: Suunnittele budjettisi kätevällä taulukolla (xls)
    Tulot ja menot -näkymä: Kätevä katsaus tuloista ja menoista
    E-lasku: Tilaa laskusi suoraan verkkopankkiin

  • 5.  Laita osa säästöön

    Jos taloutesi vain antaa myöten, laita tuloista aina osa säästöön, jotta voit varautua odottamattomiin kuluihin ja toteuttaa eteesi tulevia mukavia yllätyksiä. Tärkeintä säästämisessä on se, että aloitat ja jatkat säännöllistä säästämistä – pienelläkin summalla kerrytät ajan myötä ison potin. Jos toiveissasi on oma asunto, ASP-tili on hyvä vaihtoehto alkaa kartuttaa pesämunaa.

    Kokeile säästölaskurilla, miten voisit päästä tavoitteeseesi.

    ASP-tili: Tutustu ASP-tiliin ja aloita säästäminen
    Kuukausisäästäminen: Lue, miten aloitat rahastosäästämisen

  • 6.  Vakuutuksilla turvaa

    Opintoja aloittaessa on hyvä tarkistaa vakuutusten tarve tai ajantasaisuus. Kotivakuutus korvaa kotisi irtaimiston, esimerkiksi tulipalon, putkivuodon tai varkauden varalta. Kotivakuutuksesta on hyötyä myös esimerkiksi puhelimen rikkoutuessa tai kun pyörä varastetaan. Matkavakuutus puolestaan tuo turvaa matkoillesi.

    Hyödynnä Fennian edut Danske Bankin asiakkaille.

    Vakuutukset: Tutustu Fennian vakuutuksiin

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.