Opiskelijan talous

Opiskelijan talous koostuu usein monesta tulonlähteestä. Suunnittelemalla hyvin saat rahasi riittämään, opintosi suoritettua ja toteutettua muitakin toiveitasi.

 • 1. Päivittäiset raha-asiat

  1. Päivittäiset raha-asiat

  Tilaa Frankin opiskelijakortti, jossa on Danske Bankin tarjoama Mastercard Debit -maksuominaisuus. Se on ilmainen kaikille korkeakouluopiskelijoille. Hyödynnät opiskelijaetusi ja maksat ostoksesi yhdellä kortilla. Tulet samalla Danske Bankin asiakkaaksi ja saat käyttöösi Silver-palvelupaketin kuukausimaksutta iästä riippumatta niin kauan kuin sinulla on käytössäsi Frankin myöntämä Mastercard Debit -opiskelijakortti, ja valmistumisen jälkeen 28-vuotiaaksi asti. Silver-palvelupakettiin kuuluu kortin lisäksi käyttötili, verkkopankkitunnukset ja muut Danske Bankin arjen raha-asioiden hoitamista helpottavat palvelut ja sovellukset.

  MasterCard Debit -opiskelijakortti: Tilaa Frankin Mastercard Debit-opiskelijakortti
  MobilePay: Maksa nopeammin – ota MobilePay käyttöösi!
  Mobiilipankki: Hoida pankkiasiat helposti älypuhelimellasi. Ota Mobiilipankki käyttöön!

 • 2.  Opintotuki

  2.  Opintotuki

  Päätoimisena opiskelijana olet yleensä oikeutettu opintorahaan ja asumislisään sekä valtion takaamaan opintolainaan. Hyödynnä tukesi!

  Hae opintotukea hyvissä ajoin kun opintopaikkasi on varmistunut, sillä monet uudet opiskelijat hakevat sitä samanaikaisesti ja tästä voi syntyä ruuhkaa käsittelyyn.

  Opiskeluasi voivat tukea myös oman kotikuntasi tai valtakunnalliset säätiöt ja järjestöt apurahoin ja stipendein, joten ota myös näistä selvää.

  Kela.fi: Lue lisää opintotuesta ja sen hakemisesta

 • 3.  Opintolaina

  3.  Opintolaina

  Opintolainalla saat liikkumavaraa talouteesi, jotta voit keskittyä työnteon sijasta itse opintoihin, rahoittaa tarpeelliset hankinnat tai kerryttää vaikka vararahaston.

  Opintolaina on muita lainoja edullisempaa matalakorkoista valtion takaamaa lainaa, jolle et tarvitse erillisiä vakuuksia. Lainan korkojen ja lyhennysten takaisinmaksu alkavat vasta myöhemmin valmistumisesi jälkeen. Jos suoritat opintosi määräajassa, voi Kela jopa maksaa osan opintolainastasi.

  Aloita hakemalla ensin Kelasta opintorahaa, asumislisää ja opintolainan valtiontakausta. Kun olet saanut Kelalta päätöksen, voit hakea opintolainaa verkkopankissa.

  Opintolaina: Lue kuinka haet opintolainaa

 • 4.  Töissä opintojen ohella

  4.  Töissä opintojen ohella

  Moni haluaa tehdä töitä jo opiskeluaikana palkan ja työkokemuksen takia. Ota huomioon, että työtulosi voivat vaikuttaa sinulle maksettaviin tukiin ja muista laskea uusi veroprosenttisi, ettet joudu myöhemmin yllättävään tilanteeseen jälkiverojen kanssa.

  Vero.fi: Laske veroprosenttisi
  Kela.fi: Tarkista opintotuen tulorajat

 • 5.  Talous tasapainoon

  5.  Talous tasapainoon

  Taloudessa on aina kaksi puolta, eli tulojen lisäksi muista pitää myös menosi hallinnassa. Opiskelijoille on tarjolla paljon edullisia palveluja ja etuja – myös pankki- ja vakuutuspalveluista!

  Oman taloustilanteen suunnitteluun ja seuraamiseen on olemassa monia hyödyllisiä apuvälineitä kuten budjettilaskuri sekä tulot-menot - näkymä, joka on aina mukanasi mobiilipankissa. Voit tilata hälytysviestin puhelimeen tilin alittaessa sovitun euromäärän, laskusi suoraan e-laskuna ja ajastaa tärkeät menot menemään tililtäsi haluttuna päivänä. Jos sinulla on ongelmia laskujen kanssa, ole meihin yhteydessä mieluummin heti, jotta asiat voidaan selvittää.

  Danske Etuohjelma: Tutustu opiskelijan etuihin
  Budjettityökalu: Suunnittele budjettisi kätevällä taulukolla (xls)
  Tulot ja menot -näkymä: Kätevä katsaus tuloista ja menoista
  Viestipalvelut: Voit aktivoida hälytyksen tilin saldolle
  E-lasku: Tilaa laskusi suoraan verkkopankkiin

 • 6.  Laita osa säästöön

  6.  Laita osa säästöön

  Jos taloutesi vain antaa myöten, laita tuloista aina osa säästöön, jotta voit varautua odottamattomiin kuluihin ja toteuttaa eteesi tulevia mukavia yllätyksiä. Tärkeintä säästämisessä on että aloitat ja jatkat säännöllistä säästämistä – pienelläkin summalla kerrytät ajan myötä ison potin. Jos toiveissasi on oma asunto, ASP-tili on hyvä vaihtoehto alkaa kartuttaa pesämunaa.

  Kokeile säästölaskurilla, miten voisit päästä tavoitteeseesi.

  ASP-tili: Tutustu ASP-tiliin ja aloita säästäminen
  Säästölaskuri: Tee säästösuunnitelma

 • 7.  Vakuutuksilla turvaa

  7.  Vakuutuksilla turvaa

  Opintoja aloittaessa on hyvä tarkistaa vakuutusten tarve tai ajantasaisuus. Kotivakuutus korvaa kotisi irtaimiston, esimerkiksi tulipalon, putkivuodon tai varkauden varalta. Kotivakuutuksesta on hyötyä myös esimerkiksi puhelimen rikkoutuessa tai kun pyörä varastetaan. Matkavakuutus puolestaan tuo turvaa matkoillesi.

  Hyödynnä Fennian edut Danske Bankin asiakkaille.

  Vakuutukset: Tutustu nuorten Magis-vakuutuspakettiin (www.fennia.fi)

Lue myös


Artikkeli

Miten opiskelijan talous pysyy tasapainossa? Asiantuntija neuvoo

Danske Bankissa rahoitusneuvojana työskentelevä Tiia Harki kohtaa työssään myös paljon opiskelijoita, joita oma talous ja sen turvaaminen mietityttävät.

Artikkeli

Opiskelijan lompakkko siirtyy rytinällä kännykkään

Opiskelijat pystyvät maksamaan MobilePaylla niin opiskelijaruokaloissa, oppilaitosten ja opiskelijajärjestöjen verkkokaupoissa kuin joukkoliikenteessäkin.

Opas

Opiskelu

Opiskelu tuo mukanaan monia kivoja uusia juttuja. Monille se merkitsee samalla myös muuttamista omaan kotiin ja vastuuta itsestä ja omista raha-asioista.

Artikkeli

Elämästä voi nauttia opiskelijankin tuloilla

Tiia, 23, ja Robert, 27, haluavat nähdä maailmaa, eivätkä he anna tiukan budjetin estää sitä. MobilePay helpottaa yhteisen talouden järjestelyä.

Asuntosäästäminen ensiasunnon ostoon opiskelijabudjetilla

Lotta, 29, aloitti säästämään omaa asuntoa varten jo opiskeluaikana. ASP-tilin kartuttaminen tuntui aluksi haastavalta, mutta nyt hän on kiitollinen ratkaisustaan.

Artikkeli

Opiskelijavaihtoon on hyvä varautua ennakkoon

Vaihto-oppilaaksi tai ulkomaille opiskelemaan lähtö on hieno tilaisuus avartaa omaa maailmankuvaa ja samalla hankkia lisää kokemusta, mahdollisesti myös uutta kielitaitoa. Myös ulkomailla tarvitaan toimivat keinot käyttää rahaa.

Artikkeli

Miten opintolainaa hoidetaan?

Saamme asiakaspalveluun usein kysymyksiä, mitä opintolainan koron pääomituksella tarkoitetaan - kertoo Päivi Holopainen Lainapalvelusta.

Opas

Opintolaina ja sen takaisinmaksaminen

Kokosimme sinulle neuvoja opintolainan hakemiseen ja takaisinmaksuun

Opas

Opiskelijan talous ulkomailla

Vaikka pankkiasiat ja yhteydet toimivat pitkälti kuten kotona, tietyt asiat kannattaa selvittää jo ennen kuin lähdet matkaan. Tässä on lyhyt muistilista ulkomaille lähtevän raha-asioista.

Artikkeli

Ottaisinko opintolainaa?

Opintotukeen kuuluu opintorahan ja asumislisän lisäksi myös opintolaina. Monia kuitenkin mietityttää, kannattaako opintolainaa ottaa lainkaan vai olisiko kuitenkin parempi selviytyä opintorahalla ja käydä töissä opintojen ohella.

Artikkeli

Graduaan kirjoittavan Ville Mirschin unelmana on kehittää työnhakua helpottava palvelu

Danske Bankissa nyt seitsemän kuukautta työskennellyt Ville Mirsch on viihtynyt dynaamiseksi kuvailemassaan työyhteisössä. Edessä häämöttävät valmistuminen ja uudet mahdollisuudet työelämässä.

Artikkeli

Unelmat – höttöä, hattaraa vai tavoitteiden mahdollistajia? 

Sari Hammari Tikkurilan konttorista kirjoittaa päivästään Danske Bankin ja Nuorten Akatemian unelmatyöpajassa Tikkurilan lukiossa sekä siitä, miksi unelmat ovat tärkeitä.

Artikkeli

Mihin nuoret tarvitsevat taloudellista neuvontaa?

Danske Bankin Helsingin Kaivokadun konttorin johtaja Jarmo Kuljukka kirjoittaa vierailustaan nuorten unelmatyöpajoissa ja avaa näkemyksiään siitä, millaista taloudellista neuvontaa nuoret tarvitsevat.

Taloustaitohankkeen opettajan oppitunti

Danske Bank Suomen yritysasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Leena Vainiomäki kirjoittaa päivästään taloustaitohankkeen opettajana ja ajatuksistaan maahanmuuttajataustaisten nuorten elämästä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Opas

Oma talous

Pois vanhempien helmoista ja omaan itsenäiseen elämään.

Opas

Täytän 18 vuotta

Oletko odottanut, että saat vihdoin ajokortin tai voit ostaa juomia baarista? Se on kuitenkin vasta alkua. Tästä eteenpäin voit päättää itse enemmän myös raha-asioissa.

Unelmien ja tavotteiden eteen pitää tehdä töitä

Teemu Suninen, 22 v, on yksi Suomen lupaavimmista rallikuljettajista. Hän ajaa rallia MM-sarjassa. Teemun unelma on ralli ja tavoite maailmanmestaruus.

Ei voi aina pyytää rahaa vanhemmilta

Nea Asumaa, 21 v, opiskelee avoimessa yliopistossa, tekee osa-aikatöitä ja pelaa ringetteä SM-tasolla. Hänen mukaansa parasta täysi-ikäisyydessä on vapaus ja vastuu omien asioiden hoitamisesta.

Opas

Muutto pois kotoa

Pois vanhempien nurkista, vapaus tulla ja mennä niin kuin huvittaa, mutta kertaheitolla myös vastuu omasta elämästä.

Artikkeli

Omaan arkeen sopiva ensiasunto antaa voimaa

Tukikohta ja rauhoittumispaikka. Sitä on aktiivista elämää viettävän Pipsan, 30, ensimmäinen oma asunto.

Artikkeli

Kirpputorilöytö sai uuden kodin MobilePayn ansiosta

Sinituulia, 34, rakastaa tavaroita, joilla on tarina. Kirpputorihain astiakokoelman kartuttaminen on helpottunut huomattavasti siitä lähtien, kun hän alkoi käyttää MobilePaytä.

Artikkeli

Nuoret säästävät ensiasuntoon lyhyesti ja vähän

Danske Bankin teettämän Ensiasunnon ostajat 2016 -kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa nuorista pitää itseään suunnitelmallisena rahankäyttäjänä. Asuntoon säästetään kuitenkin lyhyen aikaa ja säästösummat ovat pieniä. Ensiasunnon ostajia tuleekin käsitellä myös sääntelyn näkökulmasta erityisryhmänä – julkisessa keskustelussa esitetty sääntely voisi iskeä heihin kaikista voimakkaimmin.

Artikkeli

ASP-säästäjä on tärkeä ja haluttu asiakas – Danske Bank

Danske Bankissa liiketoimintajohtajana työskentelevän Asko Mikkosen mukaan ASP-tili on usein pitkäaikaisen ja hyvän pankkisuhteen alku.

Päivä nuorena johtajana: kohti unelmia

Heta Räikkönen, 20-vuotias kauppatieteiden opiskelija Aalto-yliopistosta kertoo kuinka hän vietti päivän Danske Bankin Kirkkonummen konttorin johtajan Sini Lakaniemen kanssa. Päivän aiheena olivat unelmat.

Artikkeli

Danske Bank toi Alex Mattsonin 18-vuotiaan Janinan olohuoneeseen

Janina Kojo, 18, voitti Danske Bankin Instagram-arvonnassa tuottaja-DJ Alex Mattsonin keikalle olohuoneeseensa.