Talouden muistilista

Konkreettisilla toimilla talous haltuun

1. Pidä kirjaa tuloista ja menoista.

Yllättävän yksinkertainen asia, joka helposti unohtuu. Tarkastele kulutustasi, niin hahmotat konkreettisina numeroina omaa rahankäyttöäsi ja tunnistat niitä kohtia, mistä voisi olla mahdollista tinkiä. Tiesitkö, että mobiilipankistasi näet kätevästi mihin rahasi kuluvat? Voit tarkastella haluamaasi kuukautta tai vaikka kuluneen vuoden kokonaiskulutustasi kategorioittain. 

Tutustu Tulot ja Menot -luokitteluun

2. Tee budjetti ja noudata sitä.

Kun olet tarkasti kartalla, mihin rahasi kuluvat, laadi budjetti. Kun olet päättänyt ja kirjannut ylös, paljon käytät mihinkin rahaa kuukausittain, on suunnitelmaa helppo toteuttaa. Suunnittele kauppalista etukäteen ja hoida laskut tärkeysjärjestyksessä pois alta. Kannattaa myös harkita erillisten tilien avaamista eri käyttötarkoituksille, jolloin saat suoraan siirrettyä sivuun rahaa tiettyä tarkoitusta varten. Voit tarkistaa päivittäispalvelupakettisi ehdoista, kuinka monta maksutonta tiliä palvelupakettiisi sisältyy.

Lataa budjettilaskuri (xls)

3. Säästä joka kuukausi sivuun pieni summa.

Jos saat laitettua sivuun joka kuukausi pienen summan, olet paremmin varautunut yllättäviin menoihin. Etukäteen on syytä varautua  myös vuosittain toistuviin, isompiin maksueriin kuten esimerkiksi autohuoltoon, vakuutusmaksuihin tai kiinteistöveroon. Tilillä on hyvä olla turvaa parin kuukauden asumismenojen verran. Harkitsemisen arvoista on myös pitkäjänteinen rahastosäästäminen, jolloin on mahdollista hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä, jossa raha tekee ajan kanssa puolestasi töitä.

Testaa säästölaskuria

4. Automatisoi laskujen maksu.

Tee kaikista maksusopimuksistasi (e-laskut ja toistuvat maksut) automaattisia. Automaattisen maksusopimuksen lisääminen huolehtii puolestasi oikea-aikaisesta laskujen maksusta ilman hyväksymistä. Voit muokata maksusopimuksia verkkopankissasi kohdassa Maksut - E-laskut ja  muut maksusopimukset.

Usein kysyttyä tilisiirroista ja e-laskuista

5. Tarkista erä- ja maksupäivät.

Oletko järjestänyt laskujesi ja lainanlyhennystesi eräpäivät lähelle sitä päivää kuukaudessa, kun saat rahaa tilillesi? Yksinkertainen toimenpide helpottaa tärkeiden laskujen maksua ajallaan ja voit luottaa siihen, että tililläsi on katetta eräpäivänä. Jos haluat siirtää meillä olevien luottojesi eräpäivät vastaamaan palkanmaksupäivää, niin olethan yhteydessä asiakaspalveluumme. Tiukan paikan tullen voit myös neuvotella pankin kanssa lyhennysvapaista kuukausista tai maksusuunnitelman muuttamisesta.

Näin haet lyhennysvapaata

6. Kilpailuta vakuutukset ja muut sopimukset.

Jos rahatilanteesi on tiukka, voi olla kannattavaa kilpailuttaa erilaiset jatkuvat sopimukset. Tiesitkö, että Danske Etuohjelman jäsenet voivat saada kodin vakuutuksista jatkuvan, jopa 20% alennuksen?

Tutustu Fennian vakuutusetuihin

Onko taloudessasi tällä hetkellä haasteita?

Jos sinusta tuntuu että taloutesi hallinta ei ole kunnossa, olethan meihin rohkeasti yhteydessä, jotta voimme yhdessä etsiä ratkaisua tilanteeseesi ajoissa. Tilanteesi voi esimerkiksi olla, että sinulla on meiltä luotto tai laina, ja vaikeuksia maksaa lyhennys ajallaan.

Voit laittaa viestin mobiili- tai verkkopankkisi kautta tai soittaa meille numeroon 010 546 3141 (pvm/mpm).

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.