Helsingin pörssin tuloskausi petti kesällä odotukset pahasti.

”Tämä oli poikkeuksellisen huono tuloskausi suhteessa odotuksiin. Isoista yhtiöistä Wärtsilä ja Sampo ovat ainoat, joiden toisen vuosineljänneksen tulos oli odotettua parempi. Hidastuva talous näyttää toden teolla iskevän suomalaisten pörssiyritysten tuloksiin ja tilauskirjoihin”, sanoo Danske Bankin Suomi-rahaston salkunhoitaja Ville Kivipelto.

Touko-heinäkuussa Helsingin pörssissä Danske Bankin suomalaisten sijoittaja-asiakkaiden netto-ostetuimmat osakkeet olivat Neste, Nokia ja Fortum. Eniten kevennettiin omistuksia Uponorissa, Wärtsilässä ja Konecranesissa. Osakkeista Uponorista on tehty ostotarjous.

Analyytikkojen konsensusennuste Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden tuloksista on laskenut tänä vuonna 7,1 prosenttia. Myös ensi vuoden ennuste on laskenut 4,7 prosenttia.

”Kohtalaisen iso siivu näistä pettymyksistä on sellaisia, että niiden nähdään kantavan ensi vuoteen”, Ville Kivipelto sanoo.

Helsingin pörssin alisuoriutuminen korostaa hajauttamisen tärkeyttä

Tänä vuonna Helsingin pörssin tuotto on ollut -6,3 prosenttia. Euroopan osakemarkkinoilla tuotto on ollut +11 prosenttia ja Yhdysvalloissa +18 prosenttia. Euroopassa ja Yhdysvalloissa toisen vuosineljänneksen tulokset ovat yllättäneet positiivisesti.

”Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuluttajatuotteita myyvät yhtiöt ovat porskuttaneet hyvän työllisyyden ansiosta. Yleisesti markkinakohtaiset erot kyllä alleviivaavat sitä, miten tärkeää hajauttaminen on. Moni yksityissijoittaja sijoittaa vain tuttuun Helsingin pörssiin, kun sijoituksia kannattaisi jakaa eri markkinoille”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Yhdysvalloissa Danske Bankin suomalaiset sijoittaja-asiakkaat nettomyivät eniten Alphabetin, Teslan ja Applen osakkeita. Netto-ostetuimmat olivat GAN, Spotify ja Microsoft.

”IT-sektori on ollut globaalistikin eniten arvoaan nostanut toimiala. Tekoälyn kehittyminen on innostanut sijoittajia ostamaan IT-yhtiöitä alkuvuoden aikana. Tosin kesän aikana IT-sektori ei ole enää noussut niin voimakkaasti”, sanoo Kaisa Kivipelto.

Tänä vuonna osakemarkkinoilta on saanut korkosijoituksia parempaa tuottoa. Tällä hetkellä iso kysymysmerkki liittyy siihen, miten maailmantalous loppuvuonna kehittyy.

”Vaikka markkinoilla yleisesti odotetaan pehmeää laskua, ja monet ekonomistit ovat poistaneet taantuman ennusteistaan, eivät riskit heikomman talouskehityksen osalta ole poistuneet. Riskin toteutuessa pörsseissä voidaan muillakin markkinoilla nähdä käänne huonompaan”, sanoo Kaisa Kivipelto.

TOUKO-HEINÄKUUN SIJOITUSKATSAUS

 

Netto-ostetuimmat rahastot ja ETF:t*
Danske Invest Teknologia Indeksi
Danske Invest Korko
Danske Invest Eurooppa Osake
Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF
Danske Invest Allocation Basic 80 
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (DE)
Danske Invest USA Indeksi 
Danske Invest Japani Osake 
Danske Invest Tavoite 2040 
Danske Invest India K
* Netto-ostetuimmat osuuslajit, asiakkaiden verkko- tai mobiilipankissa tekemät kaupat, ei sisällä kuukausittaisia rahastosäästösopimuksia, toimeksiantojen kpl-määrät

 

Danske Bankin asiakkaiden netto-ostetuimmat ja -myydyimmät osakkeet markkina-alueittain**

SUOMI

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät
Neste Oyj Uponor Oyj A
Nokia Oyj (FI) Wärtsilä Oyj
Fortum Oyj Konecranes Oyj
Sampo Oyj A SSAB AB B (FI)
Valmet Oyj Metso Corporation
Nordea Bank Abp (FI) EUR Metsä Board Oyj B
Kesko Oyj B Qt Group Oyj
Nokian Renkaat Oyj Caverion Oyj
Orion Oyj B Finnair Oyj
Telia Company AB(FI)
Cargotec Oyj B

 

YHDYSVALLAT

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät
GAN Limited Alphabet Inc.
Spotify Technology Tesla Inc.
Microsoft Corp. Apple Inc.
Advanced Micro Devices Inc. Palo Alto Networks Inc.
NIO Inc. ADR A SoFi Technologies Inc.
Plug Power Inc. Coinbase Global Inc.
Fortinet Inc XPeng Inc ADR
The Trade Desk, inc. Zim Integrated Shipping Services (US)
TripAdvisor Inc. Carnival Corp.
Intel Corp.
Coca Cola Co.

 

RUOTSI

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät
Intrum AB ES Energy Save Holding AB B
Viaplay Group AB B OX2 AB (publ)
Embracer Group AB B Dometic Group AB
SKF AB B Evolution AB
NIBE Industrier AB B Hennes & Mauritz AB B
Cloetta AB B Investor AB A
Ambea AB SAAB AB B
Ericsson, Telefon AB LM B BioArctic AB (publ) B
SkiStar AB B Lundin Gold Inc. (SE)
Securitas AB B
Trelleborg AB B

 

SAKSA

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät>
Aroundtown SA Continental AG
Rheinmetall Volkswagen AG 
Mercedes-Benz Group AG Porsche Automobil Holding
Allianz SE
ThyssenKrupp AG
Siemens Energy AG Grand City Properties S,A,
Bayer AG BMW Bayerische Motoren-Werke AG
BASF SE Deutsche Bank AG
Vonovia SE K+S Aktiengesellschaft
Varta AG Infineon Technologies AG
Uniper SE
BioNTech SE

 

**Asiakkaiden verkko- tai mobiilipankissa tekemät kaupat, euromääräinen järjestys

 

Tämä julkaisu on markkinointiviestintää, eikä se tarjoa sijoitusneuvontaa. Haluamme muistuttaa, että historiallisen tuoton sekä tulevaisuuden kehitysennusteiden perusteella ei voida päätellä tulevaa tuottoa, joka voi olla negatiivista. Suosittelemme aina kääntymään ammattilaisten puoleen mahdollisissa sijoituksen sopivuuteen liittyvissä lainopillisissa, verotuksellisissa, taloudellisissa tai muissa sijoituksen asianmukaisuuteen ja soveltuvuuteen liittyvissä kysymyksissä. Tämä ei ole täydellinen selvitys rahastoista tai niihin liittyvistä riskeistä. Ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekoa asiakkaan on tutustuttava rahastoesitteeseen sekä kyseisen rahaston avaintietoesitteeseen. Tanskaan ja Luxemburgiin rekisteröityjä rahastoja hallinnoi Danske Invest Management A/S. Danske Invest Management A/S:n hallinnoimien rahastojen jakelusta vastaa asiamiehenä Danske Bank A/S. Danske Bank A/S on nimittänyt Suomen sivuliikkeen toimimaan asiamiehenä tarjottaessa rahastoyhtiöiden hallinnoimia sijoitusrahastoja Suomessa. Danske Invest Management A/S voi päättää lopettaa rahastojensa markkinointijärjestelyt.