Useampi kuin joka neljäs suomalainen omistusasuja (27 %) kertoo, että omaan kotiin on suunnitteilla energiankulutusta vähentäviä remontteja. Tiedot käyvät ilmi Danske Bankin teettämästä Taloudellinen mielenrauha 2023 -kyselytutkimuksesta.

Useimmin suunnitteilla on aurinkopaneelien asentaminen, rakennuksen eristyksen parantaminen tai ilmalämpöpumpun asentaminen.

”Kiinteistön säntillinen remontointi on paras tapa varmistaa arvon säilyminen. Energiaremontti näkyy asukkaalle nopeasti usein sekä pienentyneinä energialaskuina että kohonneena asumismukavuutena. Taloyhtiöissä korostuu tällä hetkellä rahoituksen hakeminen maalämpöremontteihin”, Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu.

Joka toinen (50 %) kertoo, että energiankulutusta vähentäviä remontteja ei ollut suunnitteilla. Noin joka neljäs (23 %) ei osannut vastata kysymykseen. Itä- ja Pohjois-Suomessa remontteja oli suunnitteilla muuta maata harvemmin.

Remontteja ei kannata lykätä

Rahan puute oli yleisin syy olla suunnittelematta energiatehokkuutta tai ilmastoystävällisyyttä lisääviä remontteja. Toiseksi yleisin syy oli, että remontin ei uskottu maksavan itseään takaisin. Kolmanneksi yleisin syy oli se, että kiinteistö oli jo valmiiksi nollaenergiatalo tai sen energialuokitus oli muutoin hyvä.

”Remonttien lykkääminen voi tuntua nyt houkuttelevalta, kun asumiskulut ovat muutenkin nousseet. Jos suinkin mahdollista, kannattaa kunnossapitosuunnitelmassa pysytellä. Myös korjausvelka on velkaa, vaikka moni ei sitä velaksi mielläkään”, Roihu sanoo.
Vähintään jossain määrin huolissaan ilmastoystävällisyyden edistämiseen liittyvistä kustannuksista on lähes joka kolmas (31 %) omistusasujista. Osuus on pysynyt lähes ennallaan vuoteen 2021 verrattuna (29 %).

”Energiaremontit ovat olleet paljon pinnalla, mutta tänä päivänä käytännössä jokainen remontti on mahdollisuus energiaremonttiin. Energiaremontin tekeminen kannattaa ajoittaa yhteen muiden remonttien kanssa, jolloin myös kustannukset laskevat”, sanoo Roihu.

 

Tietoa tutkimuksesta
Danske Bank on tehnyt Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksia vuodesta 2018 asti. Tällä kertaa kyselytutkimukseen vastasi 3021 suomalaista ja kaikissa Pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä 6043. Kyselytutkimuksen aineisto kerättiin 24.2.–10.3.2023. Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Danske Bankin toimeksiannosta.
Taloudellisen mielenrauhan tasoa seurataan vuosittain Pohjoismaissa Danske Bankin kehittämän indeksin avulla. Taloudellisen mielenrauhan indeksi on rakennettu kysymyksistä, jotka mittaavat ihmisten luottavaisuutta omaan taloudelliseen tilanteeseensa, talouteen liittyvien huolten määrää ja taloudellisen tilanteen tulevaisuudennäkymiä.

 

Lisätietoja:

Danske Bankin mediapuhelin

Heitetäänkö sinunkin taloyhtiössäsi kymppitonneja taivaan tuuliin - miksi energiaremonttia ei kannata lykätä?