Danske Bank näkee useita mahdollisia riskitekijöitä osakemarkkinoiden kehitykselle, ja tämän vuoksi pankki on päivittänyt sijoitusnäkemystään ja muuttanut painotuksia osakkeiden ja korkosijoitusten välillä.

Taantumapelot voivat johtaa lisääntyneeseen kurssiheiluntaan, eivätkä hyvätkään talousluvut välttämättä tue osakkeiden kehitystä merkittävästi. Tuloskasvuodotukset ovat myös melko korkeat. Heikommat talousluvut ja lisääntynyt kurssiheilunta edellyttävät tasapainoisempaa painotusta osakkeiden ja korkojen välillä.

Sijoittaja seilaa nyt aiempaa tuulisemmilla markkinoilla, ja on aika vähentää hieman riskejä. Hyvä riskien hajauttaminen on aina tärkeää, ja tästä tuli erityisen ilmeistä, kun osakkeet laskivat elokuun alussa maailmanlaajuisesti merkittävästi lisääntyneiden taantumapelkojen vuoksi. Samaan aikaan kuitenkin markkinakorkojen lasku johti korkeampiin joukkovelkakirjojen hintoihin, mikä auttoi vähentämään tappioita hyvin hajautetussa salkussa. Joukkovelkakirjat voivat siis vakauttaa salkkua markkinamyllerryksen aikana, ja nykyisellä korkotasolla ne myös tarjoavat kohtuullisen hyvää juoksevaa tuottoa kuponkikorkojen maksun myötä. Näemme lähitulevaisuudessa jonkin verran mahdollista vastatuulta osakkeiden kehitykselle, ja tämän vuoksi teemme muutoksen osakkeiden ja korkosijoitusten välisessä painotuksessamme, toteaa Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Laskemme osakkeet neutraaliin painoon

Heikommat makrotalousluvut voivat johtaa kasvaneeseen vastatuuleen osakkeille, ja on olemassa useita muita mahdollisia haasteita. Danske Bank suosittelee nyt sijoittajille neutraalia painoa osakkeissa sen jälkeen, kun pankki on pitkään suositellut ylipainoa. Neutraali paino tarkoittaa sitä, että suosittelemme nyt sijoittajia pitämään saman osakkeiden osuuden salkuissaan, jonka he odottavat pitävänsä pitkällä aikavälillä, kun olemme tähän mennessä suositelleet hieman suurempaa osakeosuutta.

Nostimme joukkovelkakirjat neutraaliin painoon

Samoin pankki suosittelee nyt myös neutraalia painotusta joukkovelkakirjoissa sen jälkeen, kun olemme suositelleet sijoittajille jo pidemmän aikaa joukkovelkakirjojen alipainotusta. Vaikka odotammekin alhaisempia ohjauskorkoja, odotamme pitkän aikavälin markkinakorkojen nousevan hieman 6–12 kuukauden aikana. Siksi suosittelemme varovaisempaa lähestymistapaa pitkän juoksuajan joukkovelkakirjoihin, joiden arvot laskevat, jos pitkän aikavälin markkinakorot nousevat. Sen sijaan suosimme lyhyen ja keskipitkän aikavälin joukkovelkakirjoja.

Eurooppalaiset osakkeet voivat yllättää positiivisesti

Euroopan teollisuussektori ei ole vielä päässyt vauhtiin odotetulla tavalla, ja Euroopan talouden tunnusluvut ovat yllättäneet negatiivisesti. Pääsääntöisesti tämä on huono uutinen eurooppalaisille osakemarkkinoille, joilta löytyy paljon syklisiä osakkeita – eli sellaisten yritysten osakkeita, jotka ovat suhteellisen riippuvaisia talouden kasvuvauhdista.

Toisaalta Euroopan talouden kasvuodotukset ovat tähän mennessä laskeneet niin paljon, että pienistäkin positiivisista yllätyksistä voi tulla eurooppalaisten osakkeiden kurssinousua tukeva voima. Alhaiset odotukset korostuvat myös siinä, että eurooppalaiset osakkeet ovat tällä hetkellä historiallisen halpoja yhdysvaltalaisiin osakkeisiin verrattuna (P/E-luvulla mitattuna). Eurooppalaiset yhtiöt tarjoavat osakkeenomistajille keskimäärin huomattavasti parempaa osinkotuottoa kuin yhdysvaltalaiset yhtiöt, ja alhaisemmat korot voivat

Talouden ja sijoitusmarkkinoiden näkymät -webinaari

Katso tallenne webinaarista torstailta 12.9.2024. Lähetyksessä sijoitusnäkemystämme sekä talousnäkymien keskeisiä ajankohtaisia teemoja avaavat Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto ja pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Katso webinaaritallenne