Asuntokaupat

Lue ohjeet miten toimia, kun olet myymässä tai ostamassa kotia.

Olen myymässä asuntoa Olen myymässä kiinteistöä Olen ostamassa asuntoa tai kiinteistöä


Olen myymässä asuntoa

Jos asuntokauppa pidetään sähköisesti DIAS-järjestelmässä, välittäjä ohjeistaa sinua kaupan kulussa. Pankki saa tällöin kaupan tiedot suoraan DIAS-järjestelmästä. Tiedon tultua DIAS-kaupoista, pankki lähettää sinulle viestin verkkopankkiin, jossa pyytää valtuutusta siirtomerkinnän tekoon ja tiedustelee mahdollisten lainojen maksusta.

Mikäli DIAS-kauppa ei ole mahdollinen, asuntokaupat järjestetään lähtökohtaisesti ostajan pankissa. Kun ostaja on sopinut kaupantekotilaisuuden omaan pankkiinsa, voit itse tai välittäjäsi voi tilata osakekirjan kaupantekotilaisuuteen.

Tilauksen voi tehdä soittamalla asiakaspalveluun ja valitsemalla puhelinvalikosta "lainat". Tarvitsemme tilausta tehdessä alla olevat tiedot.

 • Kauppapäivä ja kellonaika 
 • Myytävän asunnon tiedot 
 • Kauppahinta 
 • Mahdollinen välityspalkkio 
 • Ostajien nimet 
 • Ostajan pankin nimi 
 • Ostajan pankin postitusosoite 
 • Ostajan pankin yhteyshenkilön nimi ja sähköpostiosoite 

Tiedot tarvitaan hyvissä ajoin, vähintään 5 arkipäivää + kuluva päivä, ennen kauppoja. Näin asunnon asiakirjat varmasti ehtivät kauppapäiväksi perille.

Halutessasi voit olla pankkiin yhteydessä jo aiemmin lainan maksuasioiden suhteen soittamalla asiakaspalveluumme.


Olen myymässä kiinteistöä

Jos kiinteistökauppa pidetään sähköisesti DIAS-järjestelmässä, välittäjä ohjeistaa sinua kaupan kulussa. Pankki saa tällöin kaupan tiedot suoraan DIAS-järjestelmästä. Tiedon tultua DIAS-kaupoista, pankki lähettää sinulle viestin verkkopankkiin, jossa pyytää valtuutusta ja tiedustelee mahdollisten lainojen maksusta.

Mikäli DIAS-kauppa ei ole mahdollinen, kiinteistökaupat järjestetään lähtökohtaisesti joko ostajan pankissa tai sähköisesti Kiinteistövaihdannan palvelussa. Kun kaupantekotilaisuus on sovittu ostajan pankkiin tai pidettäväksi sähköisenä, voit itse tai välittäjäsi voi tilata panttikirjat kaupantekotilaisuuteen.

Tilauksen voi tehdä soittamalla asiakaspalveluun ja valitsemalla puhelinvalikosta "lainat". Tarvitsemme tilausta tehdessä alla olevat tiedot.

 • Kauppapäivä ja kellonaika 
 • Myytävän kiinteistön tunnus 
 • Kauppahinta 
 • Kauppahinnasta maksettavan välityspalkkion määrä 
 • Ostajien nimet 
 • Ostajan pankin nimi ja y-tunnus 
 • Ostajan pankin postitusosoite
 • Ostajan pankin yhteyshenkilön nimi ja sähköpostiosoite 

Tiedot tarvitaan hyvissä ajoin, vähintään 5 arkipäivää + kuluva päivä, ennen kauppoja. Näin asunnon asiakirjat varmasti ehtivät kauppapäiväksi perille.

Jos kiinteistökauppa pidetään sähköisesti Kiinteistövaihdannan palvelussa, niin välittäjä ohjeistaa sinua kaupan kulussa. 

Kiinteistön panttikirjat ovat sähköisessä muodossa ja niiden siirrosta ostajan pankkiin sovitaan suoraan toisen pankin kanssa.Olen ostamassa asuntoa tai kiinteistöä

Jos haet lainaa asunnon tai kiinteistön hankintaan, aloita tekemällä lainahakemus. Voit hahmotella sopivaa lainamäärää asuntolainalaskurilla. Soitamme sinulle pian hakemuksen lähettämisen jälkeen ja keskustelemme sinulle sopivasta lainaratkaisusta. Kun löydät sopivan kohteen, sovimme yhdessä vielä lainan yksityiskohdat. Aika kaupantekotilaisuuteen varataan joko sinun tai välittäjän toimesta soittamalla lainapalveluumme.

Jos et tarvitse lainaa kohteen hankintaan ja myyjällä on osakekirja itsellään, voitte tehdä kaupat itsenäisesti allekirjoittaen kauppakirjat, tehden osakekirjaan siirtomerkinnän sekä tekemällä kauppahinnan siirron verkkopankissa. Huomaathan, että verkkopankissa yksittäisen siirron raja on 140 000 euroa ja mobiilipankissa 30 000 euroa. Päiväkohtainen siirtoraja on mobiili- ja verkkopankissa 140 000 euroa. Pikasiirto voidaan tehdä soittamalla asiakaspalveluumme. Pikasiirto tulee tehdä arkena klo 9–16 välisenä aikana, jotta maksu toteutuu saman päivän aikana. Pikasiirrosta veloitetaan hinnaston mukainen palvelumaksu. 

Jos et tarvitse lainaa kohteen hankintaan ja osakekirja on myyjän pankissa, edellyttää myyjän pankki yleensä, että kaupat pidetään pankissa. Myyjän pankki lähettää tällöin osakekirjan kaupantekoon siirtomerkintää varten ja sitoudumme pankkina maksamaan kauppahinnan myyjän pankkiin ennen osakekirjan luovuttamista ostajalle. Käteiskauppakuluna veloitamme tällöin kulun, 300 euroa. Asuntokauppa sisältyy rahoitukseen, eli kulu koskee vain käteiskauppoja.

Jos olet ostamassa kiinteistöä, tulee kaupantekotilaisuuteen hankkia kaupanvahvistaja. Kaupanvahvistajaa voi tiedustella esimerkiksi Maanmittauslaitokselta. Kiinteistövaihdannan palvelussa tehtävissä kiinteistökaupoissa ei olla erikseen kaupanvahvistajaa eikä DIAS-kiinteistökaupoissa. Vuokraoikeuden tai asunto-osakkeen kaupassa kaupanvahvistajaa ei tarvita. Jos kauppa pidetään sähköisesti DIAS-järjestelmässä tai Kiinteistövaihdannan palvelussa, välittäjä ohjeistaa sinua kaupan kulussa. Ostajalta on tultava rahoitus Danske Bankista, jotta DIAS-kauppa on mahdollinen ostajan osalta.

Kun kaupat pidetään konttorissa, henkilöllisyys tulee todistaa voimassa olevalla passilla tai poliisin myöntämällä henkilökortilla. Ajokortti ei ole tunnistautumiseen soveltuva asiakirja.   

Oliko tästä sisällöstä sinulle hyötyä?

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.