Eläkeikä lähenee

Mitä paremmin varaudut eläkkeelle jäämiseen, sitä enemmän nautit työsi hedelmistä, lisääntyneestä ajasta ja vaikkapa uusista harrastuksista.

 • Varautumisen tärkeimmät kohdat

  Varautumisen tärkeimmät kohdat

  1. Päätä, minkä ikäisenä jäät eläkkeelle
  2. Pohdi miten haluaisit viettää eläkeaikaasi
  3. Selvitä eläkekertymäsi ja miten pärjäät taloudellisesti eläkeaikana
  4. Tee kanssamme henkilökohtainen eläkeajan suunnitelma

  Varaa aika tapaamiseen: Ota yhteyttä

   

 • 1. Milloin jään eläkkeelle?

  1. Milloin jään eläkkeelle?

  Useimmilla vastaus on entistä myöhemmin. Yleinen vanhuuseläkeikä on tällä hetkellä 63 vuotta. Vuoden 2017 Eläkeuudistus nostaa yleistä eläkeikää asteittain kohti 65 vuotta. Nuoremmat ikäluokat saavuttavat eläkeiän vieläkin myöhemmin. Halutessasi voit kuitenkin työskennellä myös yleistä vanhuuseläkeikääsi pidempään, jolloin sinulle kertyy enemmän eläkettä.

  Selvitä oma eläkeikäsi: eläkeuudistus.fi

  Kuva: Eläkeaikana tulotaso puolittuu – eläkeuudistus nostaa työssäoloikää
  • Eläkeuudistus nostaa eläkeikää asteittain
  • Eliniänodotteen kasvaminen on eläkeuudistuksen taustalla
  • Eläkeuudistus tavoittelee työurien pidentämistä ja eläkkeiden kasvua

 • 2. Miten haluaisit viettää aikaa eläkkeellä?

  2. Miten haluaisit viettää aikaa eläkkeellä?

  Sinulla voi olla käsitys siitä, miltä eläkeaikasi voisi näyttää. Saatat pohtia, miten haluaisit asua, kuinka paljon haluaisit matkustella ja mikä on tavoittelemasi elämäntyyli. Näiden asioiden suunnittelu ja arviointi on tärkeää. Kannattaa varmistaa hyvissä ajoin etukäteen, että perusmenojen, pakollisten kulujen ja usein lisääntyvien terveysmenojen jälkeen sinulle jää riittävästi tuloja mahdollistamaan toiveesi mukaisen elämän ja hoivan.

 • 3. Miten pärjään taloudellisesti ollessani eläkkeellä?

  3. Miten pärjään taloudellisesti ollessani eläkkeellä?

  Eläkeaikana tulotasosi laskee yleensä noin puoleen palkkatulosta, minkä vuoksi sinun kannattaa selvittää eläkeaikaasi koskevat taloudelliset asiat hyvissä ajoin – ei vähiten siksi, että eläkeaika eli ns. kolmas elämä voi olla antoisa ja pitkä.

  Oman työeläke-ennusteesi näet työeläke.fi-palvelusta.

  Tarkista työeläkkeesi: työeläke.fi

  Jos eläkearviosi tuntuu pieneltä, kannattaa aloittaa toimenpiteet halutun tulotason turvaamiseksi. Mitä aiemmin aloitat, sitä helpommalla pääset. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

  Kuva: Keskimääräinen eläke on noin puolet työelämän palkasta


  Katso arvio lakisääteisestä eläkkeestäsi ja miten voisit päästä haluamaasi tavoitteeseen:
  Eläkelaskuri

  Suosittelemme, että säästämisen avulla yhdessä lakisääteisen eläkkeen kanssa pyrit saavuttamaan noin 80 % tulotason työelämän aikaiseen palkkatasoon verrattuna.

 • 4. Tee näköisesi suunnitelma eläkeikää varten

  4. Tee näköisesi suunnitelma eläkeikää varten

  Eläkeajan tulotason kasvattamiseksi voit hyödyntää kaikkea omaisuuttasi – säästöjä, omaa asuntoa, sijoitusasuntoa tai metsäomaisuutta. Harva tietää kaikki mahdolliset olemassa olevat eläkeajan vaihtoehdot. Tehdessämme kanssasi suunnitelman eläkeikää varten, voimme yhdessä etsiä sinulle sopivia vaihtoehtoja.

  Varaa aika asiantuntijalle: Ota yhteyttä

  Eläkeikään on pitkä aika:

  Tee itsellesi palvelus aloittamalla säästäminen ajoissa. Voi olla, että saat hoidettua asiat kuntoon vain muutaman kymmenen euron kuukausittaisella säästösummalla.

  Eläkeikään on lyhyt aika, en ole vielä aloittanut varautumista:

  Selvitä lakisääteinen eläkkeesi ja laske eläkelaskurillamme, kuinka paljon tarvitsisit eläkeaikana lisää tuloja lakisääteisen eläkkeen päälle. Saat myös neuvoja, miten voisit saada asiasi järjestettyä niin hyvin kuin on mahdollista.

  Eläkeikään on lyhyt aika, olen jo aloittanut varautumisen:

  Tarkista laskurimme avulla varojesi riittävyys ja että suunnitelmasi on pitänyt. Kerromme antamiisi tietoihin perustuen kuinka voisit pyrkiä järjestelemään oman eläkeaikasi taloudellisesti.


  Tutustu: Eläkelaskuri
 • 5. Eikö oma asunto riitä eläketurvaksi?

  5. Eikö oma asunto riitä eläketurvaksi?

  Perinteisesti olemme tottuneet ajattelemaan, että oma koti on turva eläkepäiviä varten. Asuntojen paikkakuntakohtaiset hintaerot ovat viime vuosina eriytyneet. Kasvukeskuksissa asunnot säilyttävät usein hyvin arvonsa, mutta emme suosittele, että lasket eläkeaikaasi pelkästään asuntosi varaan.

  Työelämän aikana asuntolaina tuo joustoa talouteen, mutta meidän mielestä asuntolainan rinnalla on hyvä varautua elämän yllätyksiin myös muilla säästöillä, joita on helpompi vapauttaa käyttöön tarvittaessa.

  Asunnon arvoa voit hyödyntää myös sitä vastaan saatavalla lainalla, josta saat varoja käyttöösi ilman että asuntoa tarvitsee myydä pois.

 • 6. Anna eläkesäästöillesi mahdollisuus kasvaa

  6. Anna eläkesäästöillesi mahdollisuus kasvaa

  Kun alat varautua eläkepäiviin hyvissä ajoin, aika on puolellasi. Tulotason varmistamiseksi sinun täytyy kuitenkin tehdä merkittävä päätös – nimittäin alkaa säästää itsellesi sopivalla tavalla. Pitkällä tähtäimellä on usein kannattavaa hakea parempaa tuottoa, vaikka arvonvaihtelun ja tappion riski onkin suurempi.

  Säännöllisellä säästämisellä hajautat riskiä siitä, että sijoittaisit säästöjä yksinomaan juuri huonoimpaan ajankohtaan. Koska keskeinen osa menestyksekästä säästämistä on pitkäjänteisyys, on tärkeää sijoittaa niin, että mahdollistat tavoitteesi täyttymisen ja voit elää sijoituksesi kanssa tyynesti eri markkinatilanteissa.

  Esimerkkilaskelmassa bruttokuukausitulot n. 3 300 €/kk. Tavoitesumma on 160 000 euroa säästöjä kasassa 65 vuoden iässä. Laskelman oletukset: Säästämisaikana 7 %:n vuotuinen tuotto-oletus (Osakesalkku). Esim. 20-vuotiaan säästäessä 45 €/kk 45 vuoden ajan voi olla mahdollista päästä tavoitesummaan 160 000 euroa.

  Disclaimer: Laskelma on suuntaa antava, eikä siinä ole huomioitu veroja eikä kuluja. Sijoitusten toteutuvasta tuotosta ei ole takeita. Tavoiteltu tuotto voi jäädä saamatta, ja sijoitusten pääoman voi menettää osittain tai kokonaan.

  Eläkeläisille suunnatussa kyselyssä peräti 70 % haastatelluista toivoi, että olisi säästänyt enemmän.

  Finanssialan keskusliiton teettämän säästämistä, luotonkäyttöä ja maksutapoja mittaava tutkimus(pdf)
  http://www.finanssiala.fi/materiaalit/FK-Julkaisu-Saastaminen_luotonkaytto_ja_maksutavat_2015 (pdf)

Lue myös