Opintolaina

Osana opintotukea

 • Hae ensin Kelasta opintoraha, asumislisä ja opintolainan valtiontakaus
 • Odota Kelan päätöstä
 • Hae opintolaina verkkopankissa

Opintolainan avulla voit rahoittaa elämäsi opintoaikana ja keskittyä työnteon sijasta itse opintoihin. Et tarvitse erillisiä vakuuksia, sillä opintolainalla on valtion takaus. Korkojen maksu ja lainan lyhennys alkavat vasta opintojen jälkeen.

Opintolainalla voit rahoittaa tarpeelliset hankinnat tai kerryttää siitä vararahaston opintojen sujumisen varmistamiseksi.

Opintolaina on edullista luottoa. Laina on valtion takaama, joten et tarvitse muita vakuuksia tai takaajia. Opintotukiaikana lainan korot lisätään pääomaan.

Jos suoritat korkeakouluopintosi määräajassa, voit saada Kelalta tuen lainan lyhennykseen. Tutustu opintolainahyvitykseen ja -vähennykseen tarkemmin Kelan sivuilla.

Kela: www.kela.fi

Opintolaina

Tietoa lainasta

 • Opintolainan määrä

  Kela tekee yleensä opintotukipäätöksen koko tutkinnon opiskeluajalle ja lähettää siitä vuosittain ilmoituksen opiskelijalle. Noudatamme lainapäätöksessä Kelan antamia takausmääriä ja nostoaikoja. Kela voi korottaa takausta kesken lukukauden. Sinun tulee kuitenkin itse pyytää lainan korotusta.

 • Lainan nostaminen tilille

  Voit nostaa lainaa nostoerien puitteissa lukuvuoden aikana joko yhdellä kertaa tai useina erillisinä nostoina.

  Nostoerät ovat nostettavissa viimeisen nostoeräsi loppupäivään saakka. Se osa lainastasi, jota et tuohon päivään mennessä nosta, perutaan kokonaan.
 • Muutokset opintolainaan

  Ota meihin tarvittaessa yhteyttä mahdollisimman ajoissa, niin selvitämme yhdessä muutosmahdollisuudet.

  Jos maksat opintolainaasi takaisin ja jatkat opintojasi ilman valtion opintotukea, voit hakea lainamuutosta saamaasi lyhennysten takaisinmaksuaikatauluun. Lainamuutoksista veloitetaan sen hetkisen palveluhinnaston mukainen palvelumaksu.
 • Lainan korkojen maksu

  Opintojen ajan et maksa lainan korkoa, vaan se pääomitetaan. Lainan korkojen ja lyhennysten takaisinmaksu alkaa siis vasta opintojesi päätyttyä.

 • Opintolainan takaisinmaksu

  Kela tekee automaattisesti opintolainan takaisinmaksusuunnitelman, mihin vaikuttaa opintolainan korkojen pääomituskerrat. Kuukausittainen maksuerä on sitä pienempi, mitä useammin korkoja on pääomitettu. Tulevaan maksusuunnitelmaan vaikuttaa myös lainan pääoman määrä.

  Ennen opintolainan lyhentämisen alkamista korot pääomitetaan opintotuen päättymisen jälkeen vielä yhden kerran seuraavassa kesä- tai joulukuussa, riippuen milloin olet nostanut viimeisen opintotukikuukautesi. Pääomituksen jälkeen maksat korot seuraavan vuoden aikana kahdesti puolen vuoden välein. Korot laskutetaan aina 15.6. ja 15.12.

  Opintolainan pääoman takaisinmaksu alkaa näiden kahden korkolaskun jälkeen puolen vuoden päästä, kuten saamassasi ennakkoilmoituksessa on kerrottu. Saat meiltä tiedon tästä hyvissä ajoin ennen takaisinmaksua.

  Opintolainan oletettu takaisinmaksuaika on niin monta vuotta kuin on kertoja, jolloin korot on lisätty pääomaan (kaksi kertaa vuodessa). Lainan takaisinmaksuaika ei kuitenkaan saa ylittää 30 vuotta.

 • Hae opintolainavähennystä tai -hyvitystä

  Jos olet suorittanut korkeakouluopintosi määräajassa, ja olet aloittanut opinnot 1.8.2014 jälkeen, on sinulla mahdollisuus saada opintolainahyvitys. Tämä tarkoittaa sitä, että Kela maksaa osan opintolainastasi.

  Jos olet aloittanut opinnot ennen 1.8.2014 ja olet suorittanut korkeakouluopintosi määräajassa, on sinulla mahdollisuus saada opintolainavähennys. Tämä tarkoittaa sitä, että maksat opintolainavähennyksen verran vähemmän veroja.

  Kela.fi: Opintolainavähennys
  Kela.fi: Opintolainahyvitys

LAINA

Käyttövinkkejä ja neuvoja

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.