Helppokäyttöisyys on yksi mobiilipankin menestyksen syistä

Älypuhelimet ovat syrjäyttämässä tietokoneen päivittäisten pankkiasioiden hoidossa. Danske Bankin kehityspäällikkö Marko Huhdanpään mukaan trendi on jo pitkään ollut tämänsuuntainen.

– Verkkopankin käyttö on pysynyt aika lailla ennallaan, mutta viimeisen kuuden vuoden aikana mobiili on noussut verkkopankin rinnalle ja jopa ohi käytön määrässä.

Danske Bankin ensimmäinen älypuhelinsovellus julkaistiin iPhonelle vuonna 2011. Verkkopankin mobiilikäyttö lähti saman tien lentoon, ja vauhti on jatkunut kovana, sillä älypuhelimet ja tabletit ohittivat yhteenlaskettujen sisäänkirjautumisten määrässä perinteisen tietokoneen jo 2016 heinäkuussa.

"On yhä yleisempää, että kaikki eivät nykyään hanki erillistä tietokonetta. Monelle riittää jo älypuhelin tai tabletti. Tämä osaltaan vaikuttaa siihen, että perinteisen verkkopankin käyttö vähenee".

Huhdanpää kertoo, että mobiilialustoilla hoidetut pankkiasiat poikkeavat jossain määrin tietokoneella hoidetuista.

– Mobiiliin kirjaudutaan paljon katsomaan saldoa ja tilitapahtumia. Siellä voi myös maksaa laskuja ja tehdä sijoitustoimeksiantoja, ja tällainen käyttö on niin ikään suhteellisen yleistä. Perinteisessä verkkopankissa taas painottuvat enemmän tietojen täyttämistä vaativat toiminnot, kuten hakemusten teko ja tilinavaukset.

Lisääntynyt mobiilikäyttö saattaa herättää tietoturvaan liittyviä kysymyksiä. Huhdanpää kuitenkin toteaa, ettei pankkipalveluiden käyttämiseen älypuhelimilla liity erityisiä tietoturvariskejä.

– Mobiilipankin käyttö on turvallista, kunhan käsittelee pankkitunnuksiaan huolellisesti ja noudattaa pankin muita turvallisuusohjeita. Tietysti puhelimen suhteen kannattaa noudattaa samanlaista huolellisuutta kuin tietokoneenkin osalta. Kannattaa esimerkiksi varoa, ettei puhelimeen saa haittaohjelmia.

Luvassa jatkuvaa kasvua

Kaikki viittaa siihen, että mobiilipankin voittokulku jatkuu myös tulevaisuudessa. Kehitykseen vaikuttaa Huhdanpään mukaan merkittävästi muun muassa laitekannan muuttuminen kuluttajien keskuudessa.

– On yhä yleisempää, että kaikki eivät nykyään hanki erillistä tietokonetta. Monelle riittää jo älypuhelin tai tabletti. Tämä osaltaan vaikuttaa siihen, että perinteisen verkkopankin käyttö vähenee.

Myös muut tilastot povaavat mobiilipankille valoisaa tulevaisuutta, sillä operaattorit ovat raportoineet, että mobiilidatan käyttö kasvaa huomattavasti kiinteää laajakaistaliikennettä nopeammin.


Marko Huhdanpää on Danske Bankin digitaalisten kanavien kehityspäällikkö

Seuraa @mhuhdanp Twitterissä: https://twitter.com/mhuhdanp