Suomen talous elpyy laaja-alaisesti - kasvuvauhti ylittää jo sekä Ruotsin että euroalueen keskitason. Maailmantalouden kasvun pelätään heikentyvän ensi vuonna sekä Trumpin edesottamusten että Kiinan yskimisen vuoksi.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi tuoreessa suhdannekatsauksessa vuodelle 2017 2,8 prosentin kasvua ja vuodelle 2018 1,5 prosentin kasvua. Tämän vuoden ennuste nousi edellisestä katsauksesta peräti 1,3 prosenttiyksikköä.

- Niin loistava uutinen kuin nousukausi onkin, bruttokansantuote on edelleen lähes 4 prosenttia matalammalla tasolla kuin huipulla ennen finanssikriisiä. Kiinnikurottavaa riittää ja kyseessä on lähinnä pyrähdys kohti talouden potentiaalista tuotantoa, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kuvailee. 

Kotitalouksien tilanne Suomessa on monin tavoin vakaa.

- Työllisyys kohentuu ja työttömyysaste lähenee jo 8 prosenttia. Inflaation paluu tosin nakertaa kuluttajien ostovoiman kasvun vain hieman plusmerkkiseksi. Matalat korot helpottavat edelleen velallisten kotitalouksien asemaa, Kuoppamäki toteaa.

Myös euroalueella talouskehitys on ollut jo kolmisen vuotta suotuisaa ja vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä kasvu jatkui 1,7 prosentin vauhtia. EKP jatkaa kevyttä rahapolitiikkaa ainakin vuoteen 2018 saakka.

- Talouden avainhuolet ovat Euroopassa liittyneet vaaleihin. Poliittisen epävarmuuden hälveneminen Ranskan vaalien jälkeen helpottaa investointien toteuttamista. EU:n suosio voi kasvaa, mikäli Macron onnistuu viiden vuoden valtakaudellaan nostamaan ranskalaisten elintasoa ja parantamaan EU-maiden yhteistyötä, Kuoppamäki jatkaa.

Maailmantalouden kasvu on tänä vuonna keskimääräisen hyvää, ensi vuonna näkymät uhkaavat heikentyä Kiinan ja Yhdysvaltojen tilanteen vuoksi. Kiinan kasvu on hidastumassa ja Trump vielä lähtökuopissa.

- Vähimmäisvaatimuksena Yhdysvalloissa Trumpin hallinnon täytyy saada aikaan uskottava talouspoliittinen ohjelma, Kiinassa maan johdon täytyy pystyä ylläpitämään kasvua ilman että velkaantuminen aiheuttaa pankkikriisiä ja keskuspankkien pitäisi pystyä rahapolitiikan hallittuun muutokseen taloustilanteen muuttuessa.

- Maailmantalouden kasvu ei voi kiihtyä tasaisesti loputtomiin, eli seuraavan matalasuhdanteen alku voidaan nähdä jo tällä vuosikymmenellä, vaikka juuri nyt kasvunäkymät ovat suotuisat.

Lue koko suhdannekatsaus täältä: Danske Bankin suhdannekatsaus kesäkuu 2017