Viime viikolla julkaistu Yhdysvaltain kuluttajahintaindeksi (CPI) indikoi, että suurin inflaatiopomppu voi olla takanapäin. Otsikkotason hintojen nousuvauhti oli 5,3 % vuodessa, mutta kuukausitasolla pohjainflaatio nousi vain 0,1 %, kun odotukset olivat 0,3 %:ssa. Talouden uudelleen avautumisen tuomat hintapaineet voivat olla helpottamassa vahvistaen Yhdysvaltain keskuspankki Fedin näkemystä voimakkaan inflaation väliaikaisuudesta.

Kiina jatkaa toimiaan uusien koronavirustartuntojen eristämiseksi Fujianin provinssissa, mutta maanlaajuisesti rajoituksia on vähennetty. Kiinan elokuun teollisuustuotanto ja vähittäismyynti kuitenkin jäivät alle odotusten. Jos talouslukujen pettymykset jatkuvat, Kiina voi alkaa harjoittaa kasvuhakuisempaa talouspolitiikkaa. Toistaiseksi elvytystoimet ovat olleet varsin vaisuja, joten riskit ovat alaspäin. Lisäksi kiinalaisen kiinteistöyhtiö Evergranden ympärillä velkakriisi on kärjistynyt. Laskimme muutaman viikko sitten kehittyvät markkinat alipainoon ja nostimme epävakaina aikoina paremmin suoriutuvan Yhdysvallat ylipainoon.

Eri energiamuotojen hinnat nousivat viime viikolla. Euroopassa vähäiset sateet ja tuulet ovat vaikeuttaneet sähköntuotantoa ja Yhdysvalloissa öljy- ja kaasutuotanto on vielä toipumisvaiheessa hurrikaanien jäljiltä. Öljyn hinta nousi korkeimmille tasoilleen sitten viime kesän tukien energiasektoria.

Tällä viikolla Fedin kokous ja ostopäällikköindeksejä (PMI)

Tiistaina Yhdysvaltojen asuntomarkkinoiden luvut saavat huomiota. Torstaina julkaistaan maaliskuun alustavat ostopäällikköindeksit (PMI), jotka ovat eteenpäin suuntautuneina indikaattoreina markkinoiden kannalta merkityksellisiä. Otsikkotason yllätykset ylös tai alaspäin ovat luonnollisesti markkinoiden liikuttajia, mutta alakomponentit, kuten uudet tilaukset ja työllisyys saavat myös huomiota. Kesän aikana globaali kasvu on hidastunut ja keskimäärin talousluvut ovat viime aikoina jääneet alle odotusten. Vähemmän positiiviset talousluvut voivat tuoda haasteita, kun arvostus on melko korkea. Perjantaina julkaistaan Saksan IFO-indeksi.

Viikon tärkein tapahtuma on kuitenkin Fedin kokous ja sen jälkeinen lehdistötilaisuus keskiviikkoiltana. Heikon elokuun työllisyysraportin jälkeen ja hieman helpottaneiden inflaatiopaineiden vuoksi odotamme, ettei Fed julkaise vielä tapering-yksityiskohtia. Odotamme kuitenkin, että tapering voisi silti alkaa ennen vuoden vaihdetta. Aloituksen ajankohtaa tärkeämpää on kuitenkin tapering-tahti. Odotamme että tapering voisi olla tehty kesällä 2022 ja ensimmäinen koronnosto nähtäisiin H2/2022. Sektoristrategiassamme ylipainotamme rahoitussektoria, joka hyötyisi, jos korot nousisivat lähikuukausina. Tällä viikolla myös Ruotsin, Norjan, Englannin ja Japanin keskuspankit pitävät kokouksensa. Saksassa pidetään vaalit ensi lauantaina. Yllätystulos voisi tuoda markkinoille liikettä.

Yleisesti olemme varovaisen optimistia ja pidämme osakkeita yhä joukkolainoja houkuttelevampina. Riskejä kuitenkin on, joten pidämme ylipainotuksen hyvin maltillisena. Kasvun tahti, korkea inflaatio ja koronaviruksen deltamuunnoksen leviäminen ovat markkinoiden päähuolia. Suosittelemme salkkuihin vähemmän syklisyyttä kuin muutama viikko sitten. Deltamuunnoksen hidastama kasvu ja korkea inflaatio voisivat olla huono yhdistelmä riskisille markkinoille.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme