Osakkeiden nousu jatkui

Ostopäällikköindeksit (PMI) vahvistivat, että talouskasvun vahva vauhti on normalisoitumassa, ja koronaviruksen deltamuunnos heikentää erityisesti Yhdysvalloissa palveluiden näkymiä. Eurooppa on toipumisessa hieman perässä, ja Euroopan näkymät ovat PMI-lukujen valossa hyvät. Toisaalta Kiinassa PMI:t jäivät alle odotusten sekä palveluiden että teollisuuden osalta. Kiinan laajat rajoitustoimet deltamuunnoksen leviämisen estämiseksi näkyivät luvuissa odotuksia enemmän. Lisäksi monissa Kaakkois-Aasian maissa teollisuuden PMI:t laskivat deltamuunnoksen painamana alle viidenkymmenen. Tämä voi johtaa toimitusketjujen häiriintymiseen, ja toimitusaikojen pidentymiseen.

Viime perjantain ”Non Farm Payrolls”- työllisyysraportti Yhdysvalloista jäi selvästi alle odotusten. Elokuussa syntyi vain 235 000 uutta maatalouden ulkopuolista työpaikkaa, kun odotus oli noin 720 000. Työmarkkinoiden toipumista painaa leviävä deltamuunnos, ja lisäksi työnhaku on voinut viivästyä avokätisistä työttömyyskorvauksista kertyneiden säästöjen vuoksi. Palkkojen nousu jatkui, joten vaikuttaa siltä, että työntekijöille olisi kysyntää, ja haasteet ovat enemmän tarjontapuolella. Työmarkkinoiden tasapaino voi parantua, kun poikkeuksellisen avokätiset tuet loppuvat. Joka tapauksessa alle odotusten jäänyt NFP-työmarkkinaraportti antaa Yhdysvaltain keskuspankki Fedille tilaa rauhassa seurata talouden kehitystä ja harkita, milloin ja millä vauhdilla rahapolitiikan asteittainen kiristäminen aloitetaan. Taloudesta puuttuu yhä 5 miljoona työpaikkaa pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna. Odotamme, että Fed virallisesti ilmoittaa tapering-suunnitelmistaan keskiviikkona 22.9. kokouksen yhteydessä, mutta heikohko työmarkkinaraportti nostaa mahdollisuuksia, että Fed lykkäisi asiaa vielä eteenpäin. Rahapolitiikan normalisoitumisen alkaminen on yksi syy, miksi pidämme rahoitussektorin ylipainossa.

Viime viikkoina osakemarkkinoiden nousu on jatkunut matalien korkojen tukemana. Osakkeiden arvostuksen ollessa koholla, kasvu hidastuu ja deltamuunnokseen liittyvät riskit ovat koholla, minkä vuoksi pidämme jonkinlaisen korjausliikkeen riskiä tavallista korkeampana. Nyt ei ole siis aika lisätä riskiä. Suosittelemme sektoristrategiassamme aikaisempaa vähemmän syklisyyttä. Pidämme kuitenkin osakkeet ylipainossa, mutta odotamme seuraavien 12 kuukauden tuottojen olevan vaisuhkoja. Pääomasuojatut tuotteet voivat olla tässä markkinassa hyvä vaihtoehto.

Tällä viikolla isoin huomio EKP:ssa

Talouslukujen kalenterissa huomiota saa tällä viikolla muun muassa elokuun tuottajahinnat (PPI) Yhdysvalloista. Heinäkuun inflaatioluvuissa nähtiin ensimmäistä kertaa merkkejä hintojen nousun maltillistumisesta. Keskuspankki Fed, me Danske Bankissa ja markkina pitävät nykyistä inflaatiopomppua edelleen väliaikaisena, mutta riski on, jos se jatkuisi odotuksia pitempään. Talouskasvu ja hyödykkeiden hintojen huippu on mahdollisesti ohitettu, mikä tukee väliaikaisen inflaation tarinaa.

Muista talousluvuista työmarkkinoiden tilanteesta kertova JOLTS-luku ja viikkotason uudet työttömyyshakemukset ”jobless claims” kiinnostavat. Euroopassa julkaistaan Saksan ZEW-indeksit tiistaina. Euroopassa päähuomion vie kuitenkin torstainen EKP:n kokous. Odotamme EKP:n muokkaavan PEPP-ostojaan taloustilanteen muutosten vuoksi. Danske Bankin odotus on, että EKP vähentää kuukausitason PEPP-ostojaan 80 miljardista 60 miljardiin eli tasolle, missä oltiin tammi- ja helmikuussa tänä vuonna.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme