Markkinakorkojen nousu näkyi helmikuussa myös Danske Bankin suomalaisten sijoittaja-asiakkaiden salkuissa.

Helsingin pörssissä salkkuihin päätyi korkojen noususta hyötyviä finanssiyhtiöitä. Samaan aikaan omistukset kevenivät paljon pääomaa sitovilla toimialoilla, joiden yrityksissä korkojen nousu nakertaa tulosta. Helsingin pörssissä netto-ostetuimmat osakkeet olivat Nokian Renkaat, Nordea ja Sampo. Nettomyydyimmät osakkeet olivat Caverion, Outokumpu ja Cargotec.

”Mitä enemmän yrityksellä on velkaa, sitä huonompi uutinen se on sijoittajalle. Toisilla toimialoilla lainaraha on suuremmassa roolissa yrityksen rahoituksessa kuin toisilla. Osakepoiminnoissa kannattaakin nyt painottaa suhteellisen vakavaraisia laatuyhtiöitä”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.
Globaalisti osakkeet halpenivat helmikuussa 0,4 prosenttia. Helmikuu katkaisi tammikuussa alkaneen osakemarkkinoiden nousun.

Eurooppalaiset osakkeet pärjäsivät yhdysvaltalaisia osakkeita paremmin. Kiinassa osakkeet halpenivat geopoliittisten riskien nostaessa päätään. Spekulaatiot Kiinan mahdollisesta aseavusta Venäjälle sekä epäillyt kiinalaiset vakoilupallot Yhdysvaltojen yllä lisäsivät pelkoa Kiinan ja länsimaiden suhteiden heikentymisestä. Toimialoista IT, teollisuus ja rahoitus kallistuivat. Muut toimialat halpenivat.

Helmikuu katkaisi tammirallin

Etenkin euroalueen talousennusteet paranivat tammikuussa. Tämä johtuu etenkin leudosta talvesta, jonka vuoksi energiakriisi iski maan talouteen pelättyä vähemmän.

”Tammikuun optimismin jälkeen markkinat tajusivat, että odotuksia paremmalla talouskasvulla on hintansa – inflaation säilyminen korkeammalla odotettua pidempään. Se taas pakottaa keskuspankit jatkamaan kireää rahapolitiikkaansa. Sijoitusmarkkinat ovat monella tapaa vedenjakajalla, ja lähikuukausien inflaatioluvuilla on iso merkitys markkinoiden näkymille”, Kivipelto sanoo.

Korkorahastojen suosio näyttää jatkuvan. Taustalla on muun muassa lyhyiden korkosijoitusten tuottomahdollisuuksien parantuminen korkojen nousun myötä.

”Kun korot nousevat, korkosijoituksen arvo laskee. Vaikutus on kuitenkin sitä pienempi, mitä lyhyemmästä korkosijoituksesta on kyse. Lyhyen koron sijoitukset ovat siten pitkän koron sijoituksiin nähden matalamman korkoriskin sijoituskohteita, ja tarjoavat korkosijoittajalle mahdollisuuden suhteellisen hyvään ja melko alhaisen riskitason juoksevaan tuottoon”, Kivipelto toteaa.

 

Netto-ostetuimmat rahastot ja ETF:t*
Danske Invest Korko K/Danske Invest Korko W K
Danske Invest Allocation Basic 50 WA
Danske Invest Teknologia Indeksi W K
Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF
Danske Invest Tavoite 2030 K
Danske Invest Allocation Basic 80 WA
Danske Invest USA Indeksi W K
Danske Invest Euro High Yield K
Danske Invest Yhteisökorko K
DI Index Global AC Restricted, osuuslaji EUR W
* Netto-ostetuimmat osuuslajit, asiakkaiden verkko- tai mobiilipankissa tekemät kaupat, ei sisällä kuukausittaisia rahastosäästösopimuksia, toimeksiantojen kpl-määrät

 

Danske Bankin asiakkaiden netto-ostetuimmat ja -myydyimmät osakkeet markkina-alueittain**

SUOMI

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät
Nokian Renkaat Oyj Caverion Oyj
Nordea Bank Abp (FI) EUR Outokumpu Oyj
Sampo Oyj A Cargotec Oyj B
Huhtamäki Oyj Qt Group Oyj
UPM-Kymmene Oyj Nixu Oyj
Metsä Board Oyj B Kemira Oyj
Kesko Oyj B Stora Enso Oyj R
SSAB AB B (FI) Nokia Oyj (FI)
Telia Company AB(FI) Finnair Oyj
Orion Oyj B
Rovio Entertainment Oyj

 

YHDYSVALLAT

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät
Amazon.com Tesla Inc
Affirm Holdings Inc Meta Platforms A
Alphabet Inc Nvidia Corp.
Booking Holdings Inc Rio Tinto Spon ADR
Medical Properties Trust Inc Scorpio Tankers Inc
ZIM INTEGRATED SHIPPING SERV  Freeport-McMoran Inc
Tilray Brands Inc Apple Inc.
Peabody Energy Corp GLOBAL MEDICAL REIT INC
Navios Maritime Partners LP Arch Coal Inc A
Plug Power Inc.
Hyzon Motors Inc A

 

RUOTSI

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät
SAAB AB B Evolution AB
OX2 AB (publ) Genovis AB
InfraCom Group AB Betsson AB B
Intrum AB Hennes & Mauritz AB B
Assa Abloy AB B Seamless Distribution Systems AB
Securitas AB B Sinch AB
BICO AB Swedbank AB A
SSAB AB B Husqvarna AB B
Cibus Nordic Real Estate AB Hexpol AB B
Attendo AB
Hubso Group AB

 

SAKSA

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät>
Volkswagen AG (Pref) Siltronic AG
BASF SE Covestro AG
Rheinmetall Bayer AG
Verbio AG
Evonik Industries AG
Mercedes-Benz Group AG Continental AG
HOMETOGO SE Deutsche Lufthansa AG
Uniper SE BioNTech SE 
Vonovia SE BMW Bayerische Motoren-Werke AG
Adidas AG Reg. Infineon Technologies AG
HeidelbergCement AG
TRATON SE

 

**Asiakkaiden verkko- tai mobiilipankissa tekemät kaupat, euromääräinen järjestys

 

Tämä julkaisu on markkinointiviestintää, eikä se tarjoa sijoitusneuvontaa. Haluamme muistuttaa, että historiallisen tuoton sekä tulevaisuuden kehitysennusteiden perusteella ei voida päätellä tulevaa tuottoa, joka voi olla negatiivista. Suosittelemme aina kääntymään ammattilaisten puoleen mahdollisissa sijoituksen sopivuuteen liittyvissä lainopillisissa, verotuksellisissa, taloudellisissa tai muissa sijoituksen asianmukaisuuteen ja soveltuvuuteen liittyvissä kysymyksissä. Tämä ei ole täydellinen selvitys rahastoista tai niihin liittyvistä riskeistä. Ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekoa asiakkaan on tutustuttava rahastoesitteeseen sekä kyseisen rahaston avaintietoesitteeseen. Tanskaan ja Luxemburgiin rekisteröityjä rahastoja hallinnoi Danske Invest Management A/S. Danske Invest Management A/S:n hallinnoimien rahastojen jakelusta vastaa asiamiehenä Danske Bank A/S. Danske Bank A/S on nimittänyt Suomen sivuliikkeen toimimaan asiamiehenä tarjottaessa rahastoyhtiöiden hallinnoimia sijoitusrahastoja Suomessa. Danske Invest Management A/S voi päättää lopettaa rahastojensa markkinointijärjestelyt.