Artikkeli vastaa kysymyksiin:

  • Mikä meni pieleen Silicon Valley Bankissa (SVB)?
  • Kuinka pahaksi tilanne voi edetä?
  • Miten SVB:n romahdus vaikuttaa sijoitusmarkkinoihin?
  • Miten sijoittajan pitäisi toimia?

 

Perjantaina 10.3. yhdysvaltalainen pankki Silicon Valley Bank (SVB) suljettiin ja siirrettiin valtion viranomaisen FDIC:n haltuun maksukyvyttömyyden vuoksi. Kyseessä on Yhdysvaltain historian toiseksi suurin pankkiromahdus. SVB oli Yhdysvaltain 16. suurin pankki, ja sen markkina-arvo vastasi suunnilleen Deutsche Bankia. Pelko siitä, että SVB ei ole yksittäistapaus, on saanut osakemarkkinat ja erityisesti pankkien osakekurssit laskuun. Joukkovelkakirjalainoissa on nähty myös historiallisen suuria liikkeitä - esimerkiksi Yhdysvaltain 2 vuoden valtionlainojen korko laski lähes 0,9 prosenttiyksikköä kahdessa päivässä. Näin suuri muutos kahdessa päivässä on tapahtunut viimeksi vuoden 1987 pörssiromahduksen aikaan.

Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto antaa arvionsa tilanteesta ja sen merkityksestä sijoittajille.

”Emme odota uutta finanssikriisiä kuten vuosina 2008-2009. Pankkien sääntely ja valvonta on niistä ajoista kiristynyt merkittävästi.”

Kaisa Kivipelto, senioristrategi, Danske Bank

Mikä meni pieleen Silicon Valley Bankissa?

"SVB oli USA:n suurin start up- ja teknologiayrityksiin keskittynyt pankki. Merkittävä osa alan yritysten saamasta rahoituksesta päätyi talletuksiksi SVB:hen. SVB sijoitti suuren osan ylimääräisestä likviditeetistä pitkiin joukkolainoihin ja teki sen suojaamatta näihin velkakirjoihin liittyvää korkoriskiä. Se osoittautui vakavaksi virheeksi, sillä korot ovat nousseet voimakkaasti viimeisen vuoden aikana, joten joukkovelkakirjalainojen arvo on laskenut rajusti. Epäonnistunut riskinotto oli mahdollista alle 250 miljardia Yhdysvaltain dollaria omaavien pankkien rajoitetun valvonnan vuoksi. Rajaa nostettiin 50 miljardista dollarista 250 miljardiin dollariin vuonna 2018.

Noin 93 prosenttia SVB:n talletuksista ei ollut katettu FDIC-talletusvakuutuksella (FDIC takaa pankkitalletukset 250 000 dollariin asti). Kun pankin viime viikon toimet taseen vahvistamiseksi eivät sujuneet suunnitellusti ja tallettajat hermostuivat varoistaan, tapahtui hyvin äkillinen talletuspako – tarkoittaen sitä, että monet asiakkaat nostavat rahansa pankista samaan aikaan. Torstaina pankin asiakkaat nostivat yhteensä 42 miljardia dollaria tileiltään yhdessä päivässä. Perjantaiaamuna viranomaiset sulkivat pankin", Kaisa Kivipelto kertoo.

Kuinka pahaksi tilanne voi edetä?

Yhdysvaltain valvontaviranomaiset tekivät viikonloppuna töitä estääkseen kriisin leviämisen muihin pankkeihin. Sunnuntaina ilmoitettiin, että kaikilla SVB:n tallettajilla on pääsy kaikkiin rahoihinsa, kun taas osakkeenomistajia ja vakuudettomia velkoja ei suojata. Sunnuntaina viranomaiset sulkivat myös pienemmän Signature Bank New Yorkin (SBNY). SBNY:ssa tallettajilla on myös kaikki talletukset suojattuina.

Moni miettii nyt voiko muilla "pienillä" pankeilla olla samanlaisia piilo-ongelmia. Tämä huoli saattaa saada jotkut tallettajat siirtämään talletuksensa suurempaan pankkiin - mikä voi aiheuttaa lisää talletuspakoja. Fed antaa pankeille lisärahoitusta, mikä saattaa riittää rauhoittamaan tallettajia. Mitään "rajoittamatonta talletusvakuutusjärjestelmää" ei kuitenkaan otettu käyttöön, joten on edelleen olemassa riski, että tallettajat päättävät siirtää talletuksia suurempiin (turvallisempiin) pankkeihin.

SVB:n sulkemisella on myös negatiivinen vaikutus innovatiiviseen startup-ympäristöön Kalifornian Piilaaksossa. Kuinka paljon, on kuitenkin epäselvää. SVB ei ollut mukana startupeissa vain Piilaaksossa, vaan myös Lontoossa, jossa HSBC on sopinut ostavansa SVB:n brittiosan."

Miten SVB:n romahdus vaikuttaa sijoitusmarkkinoihin?

"Sanotaan, että Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve nostaa korkoja, kunnes jokin menee rikki. Se on nyt tapahtunut. Se, kuinka tärkeä tämä tapahtuma on tulevan korkokehityksen kannalta, riippuu siitä, jäikö SVB ainoaksi ongelmapankiksi vai nouseeko esiin muita hankaluuksiin joutuneita pankkeja. SVB:n romahdus tuli tyhjästä, joten kaikkien (eikä vähiten Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Jerome Powellin) on kysyttävä itseltään, onko olemassa jotain muuta, joka ei kestäisi massiivisia koronnostoja. Joka tapauksessa tapahtuma todennäköisesti vähentää Federal Reserven halukkuutta koronnostoihin tulevaisuudessa, ja markkinoiden odotukset tulevista koronnostoista ovatkin jo vähentyneet merkittävästi.

Vaikka emme odotakaan uutta finanssikriisiä, sijoittajat ovat tulevina aikoina hermostuneempia ja pitävät silmällä kuka muu on ehkä ongelmissa sen jälkeen, kun ohjauskorot nousivat Yhdysvalloissa nollasta viiteen prosenttiin yhden vuoden aikana. Tämä epävarmuus voi ainakin toistaiseksi laittaa viime kuukausina jatkuneen osakkeiden kurssinousun tauolle, ja jos negatiivisia yllätyksiä tulee lisää, se voi vauhdittaa kurssilaskua."

Miten sijoittajan pitäisi toimia?

"Suosittelemme sijoittajia tällä hetkellä tasapainoiseen lähestymistapaan, jossa ei suosita osakkeita eikä korkosijoituksia toisen kustannuksella. Samaan tapaan suosittelemme myös neutraalia näkemystä sektoreiden osalta, eli emme suosi defensiivisiä emmekä syklisiä osakkeita merkittävällä tavalla. Pankkiosakkeista suosittelemme pohjoismaisia/eurooppalaisia pankkeja (ja joitain suuria yhdysvaltalaisia pankkeja).

Joukkovelkakirjalainoista suosimme paikallisia joukkovelkakirjoja eli lyhyitä euroalueen velkakirjoja ja lyhyitä pohjoismaisia yrityslainoja, sekä globaalisti investment grade -yrityslainoja. Suosittelemme varovaista lähestymistapaa joukkovelkakirjamarkkinoiden riskialttiimpiin osiin, kuten high yield -joukkovelkakirjoihin, jotka ovat sellaisten yritysten joukkovelkakirjoja, joiden luottoluokitus on heikko.”