Asuntokaupoille suuntaavan tai asuntovelallisen elämää ovat viime aikoina ravisuttaneet nousevat korot. Asuntoja onkin alkuvuonna ostettu huomattavasti vähemmän kuin vuotta aiemmin. Mutta miltä näyttää tulevaisuus? Onko nyt hyvä aika ostaa tai myydä asunto, ja mihin asuntolainojen korot jatkossa menevät? Näin Danske Bankin asiantuntijat ennustavat asuntomarkkinoiden kehittyvän.

Uskaltaako nyt ostaa asuntoa?

Jos asunnon osto on sinulle ajankohtaista, tämä kevät voi tarjota mahdollisuuksia. Asiantuntijamme ennustavat, että asuntojen hinnat laskevat vielä hieman, sillä korkojen nousu jatkuu, suhdannekuva on vielä sumuinen ja asuntokauppa on hiljentynyt. Voidaankin puhua ostajan markkinoista.

Mitä tapahtuu koroille?

Korkojen nousu näyttää jatkuvan. Danske Bankin asiantuntijoiden mukaan Euroopan keskuspankki nostaa asteittain oman talletuskorkonsa 4,0 prosenttiin tulevana kesänä. Suomalaisten asuntolainoissa yleisimmin käytetty 12 kuukauden euribor-korko voi yhä nousta yli neljään prosenttiin.

Jos sinulla on jo asuntolainaa, tarkista oman lainasi korontarkistuspäivä verkkopankista. Tutki myös lainalaskurilla, kuinka paljon korkokulusi nousevat. Jos et ole vielä varautunut koronnousuun, ryhdy siihen nyt.

Onko nyt hyvä hetki myydä asunto?

Koska asunnon ostajia on tällä hetkellä vähemmän, asunnon myyjän kannattaa varautua siihen, että asunnon myynti voi kestää hieman aiempaa kauemmin. Voi myös olla, että joudut joustamaan hinnassa. Kolikon kääntöpuoli on, että jos vaihdat asuntoa, myös uuden asunnon hinta on todennäköisesti laskenut.

 

Nordic Outlook: Talousrouta sulaa hitaasti