Hintojen ja korkojen kehitys sekä töiden riittävyys määrittelevät pitkälti sitä, mihin kaikkeen suomalaisten rahat riittävät. Danske Bankin asiantuntijoiden ennuste kertoo, miten näiden talouden kolmen avaintekijän nyt odotetaan kehittyvän.

1. Korkojen nousu jatkuu

Asunto- ja muiden velallisten suomalaisten tuloista yhä suurempi osa menee korkojen maksuun eikä siihen näy nopeaa helpotusta. Danske Bankin asiantuntijat ennustavat Euroopan keskuspankin nostavan euribor-korkojenkin liikkeitä ohjaavan ohjauskorkonsa 4,0 prosenttiin tulevana kesänä. Myös suomalaisten asuntolainoissa yleisimmin käytetty 12 kuukauden euribor-korko voi siten nousta yli neljään prosenttiin.

2. Hintojen nousu hidastuu mutta hitaasti

Hintojen nousu eli inflaatio on tällä hetkellä sitkeää, minkä vuoksi monet suomalaiset lykkäävät nyt erityisesti suurempia hankintoja kuten uuden auton tai kodinkoneiden ostoa. Hinnat nousevat edelleen tänä vuonna, Danske Bankin asiantuntijoiden ennusteen mukaan 5,5 prosenttia. Viime vuoteen verrattuna hintojen nousu siis hidastuu tänä vuonna.

3. Työpaikkoja riittää edelleen useimmilla aloilla

Työvoimapulasta on Suomessa puhuttu jo pitkään, ja monissa yrityksissä se on edelleen jopa niin suuri ongelma, että se estää yrityksiä kasvamasta. Osaavista työntekijöistä halutaankin pitää kiinni, ja avoimia työpaikkoja on edelleen runsaasti.

Toisaalta korkojen ja hintojen nousu, ja se, että suomalaiset käyttävät tuotteisiin ja palveluihin nyt vähemmän rahaa, vaikuttaa myös yritysten menestymiseen. Siksi joillain aloilla lomautusten ja irtisanomisten mahdollisuus hieman lisääntyy.

4. Palkat nousevat nopeammin kuin viime vuosina

Keväällä käydyt työehtosopimisneuvottelut ovat tuottaneet monille aloille suurimpia palkankorotuksia vuosiin. Suomalaisten ansiot nousevatkin nyt nopeasti, noin neljä prosenttia tänä vuonna. Kolikon kääntöpuolena on, että palkkojen nousu tarkoittaa yrityksille suurempia kustannuksia, mikä taas saa yritykset nostamaan tuotteidensa ja palveluidensa hintoja.

5. Säästöjä syödään nyt

Hintojen nousun vuoksi suomalaiset ovat käyttäneet viime aikoina myös koronakriisin aikana kertyneitä säästöjään. Monilla säästöjä on vielä jäljellä, mutta nousevien korkojen ja hintojen aikana ne hupenevat nyt nopeasti.

Mietitkö, mitä tämä tarkoittaa sinun taloudellesi? Olemme koonneet asiakkaillemme neuvoja, joilla voit pitää huolta omasta taloudellisesta mielenrauhastasi, löydät ne täältä