Danske Bank korjaa ennustettaan asuntojen hintakehityksestä. Tänä vuonna pankki ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat 5,5 prosenttia (aiempi ennuste 4 prosenttia). Ensi vuonna pankki ennustaa asuntojen hintojen nousevan 4 prosenttia (aiempi ennuste 3 prosenttia).

Asuntovelallisia ja ensiasunnon ostajia koettelevat korkea inflaatio ja korkojen nousu. Asuntomarkkina voi kuitenkin kääntyä nousuun jo loppuvuonna. Tähän vaikuttavat suhdannetilanteen kohentuminen sekä orastava varmuus korkokäänteestä.

”Kuluttajien luottamus talouteen on toipunut hieman Suomessa alkuvuonna, mutta asunnonostoaikeet ovat yhä matalalla tasolla. Keväällä asuntokauppa piristynee kausiluonteisesti, mutta suuressa kuvassa markkina pysyy vielä vaisuna. Tällä hetkellä arvioimme, että asuntojen hinnat kääntyisivät nousuun loppuvuonna”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Asuntokauppojen määrä oli alkuvuonna yli kolmanneksen alle vuoden takaisen tason. Käytettyjen asuntojen hinnat laskivat helmikuussa liki 7 prosenttia verrattuna vuoden 2022 hintahuippuun kesäkuussa. Vaikka iso osa asuntojen hintojen laskusta on jo takanapäin, ennustaa Danske Bank asuntojen hintojen laskevan vielä hieman.

”Asuntovelalliset pystyvät pääosin edelleen hoitamaan asuntolainoja, eikä pakkomyyntien määrä näyttäisi kasvavan merkittävästi, joten suuremmat muutokset hintatasossa näyttävät epätodennäköiseltä. Talouskasvun piristyminen, ennustettu korkojen lasku ja patoutuneen kysynnän purkautuminen elvyttävät markkinaa melko nopeasti ensi vuonna”, sanoo Kuoppamäki.

Vaisu kysyntä, kohonneet rakennuskustannukset ja korkojen nousu sysäävät asuntorakentamisen alamäkeen 2023. Myymättömien uusien asuntojen varanto nousee tilapäisesti, mutta patoutunut kysyntä kääntää uudistuotannon nousuun 2024 kuluessa.

Vuoden euriborissa yhä nousuvaraa

Suomessa markkinakoroilla on huomattava vaikutus asuntomarkkinaan, koska niin suuri osa asuntolainoista on vaihtuvakorkoisia. Isossa osassa Eurooppaa asuntolainat ovat kiinteäkorkoisia koko laina-ajan.

Danske Bank arvioi, että 12 kuukauden euribor käy tänä kesänä korkeimmillaan 4,2 prosentissa. Taustalla ovat tuoreet inflaatioluvut, jotka pakottavat EKP:n kiristämään rahapolitiikkaa. Kesän jälkeen pankki ennakoi euriborin laskevan, vaikka nollakorkoaikaan tuskin palataan.

”Jo korkojen pieni lasku voi sysätä patoutunutta kysyntää liikkeelle. Viimeisen vuoden aikana nähty poikkeuksellisen nopea nousu korkomarkkinoilla jää varmasti asunnonostajien mieleen. Asunnon ostajat ovatkin nyt korkotietoisempia kuin aikaisemmin. Myös itse asunnon osalta kiinnitetään hinnan lisäksi enemmän huomiota muihin kustannuksiin”, sanoo Kuoppamäki.

 

Nordic Outlook: Talousrouta sulaa hitaasti