1. Mieti, millainen on uusi unelmiesi koti.

Tärkeitä mietittäviä asioita ovat sijainti, neliötarve ja kustannukset. Sijainti on yksi asunnon ostoon vaikuttava suuri yksittäinen tekijä. Asuntoa voi aina remontoida mieleisekseen, mutta sijaintia ei pysty muuttamaan. Toiselle taas asunnon sijainti ei ole niin tarkkaa, vaan tärkeintä on moderni ja muuttovalmis koti. Asuntojen arvokehitys vaihtelee alueiden mukaan, joka kuitenkin kannattaa ottaa huomioon uutta asuntoa etsiessä. Mieti samalla, mikä on tulevaisuuden näkymä: onko suunnitelmissa etsiä uutta kotia lyhyempään vai pidempään tarpeeseen.

Tee lista, mitä ominaisuuksia uudelta kodilta toivot ja mitkä ovat sellaisia, mistä et ole valmis tinkimään. Jos olet esimerkiksi kerrostaloasumisen jälkeen haaveilemassa omakotitalosta, kannattaa tutustua esimerkkien kautta, miten oman talon hoito eroaa kerrostalon asumiskuluista. Kun tarvitset lisää neliöitä, on hyvä ottaa huomioon myös sen myötä todennäköisesti kasvavat kuukausimenot.

Voit tutkia eri asuntokohteiden ympäristökestävyyttä:
Kestavakoti.fi
Palvelun tuottamisesta ja asiantuntemuksesta vastaa Gaia Consulting ja palvelua sponsoroi Danske Bank.

2. Selvitä nykyisen asuntosi arvo.

Jos olet myymässä nykyistä asuntoasi, lähde liikkelle asunnon arvon tarkistuttamisesta. Kun käytät ammattitaitoista välittäjää, saat arvion myyntiajasta ja mikä realistinen myyntihinta on.

Danske Bankin yhteistyökumppani Kiinteistömaailma auttaa asiantuntevasti kaikissa asunnon myyntiin liittyvissä asioissa:
kiinteistomaailma.fi

Usein asunnon myynnistä käteen jäävä voittosumma sanelee, millaisella budjetilla uutta asuntoa aletaan etsimään. Asunnon myynnistä käteen jäävä summa voidaan käyttää käsirahana seuraavaan kotiin. Kahden vuoden omistamisen ja yhtäjaksoisen asumisen jälkeen voit myydä asuntosi ilman myyntivoiton verotusta.

3. Hoida laina-asiat kuntoon hyvissä ajoin.

Aloita täyttämällä sähköinen lainahakemus, vaikka olisit vasta suunnittelemassa asunnonvaihtoa. Saat meiltä vastauksen ja olemme sinuun yhteydessä.

Täytä lainahakemus

Huomioithan, että lainahakemuksessa on vapaa kenttä, jossa voit kertoa enemmän lisätietoa tilanteestasi ja suunnitelmistasi kodinvaihdon suhteen.

Rahoituksesta kannattaa keskustella hyvissä ajoin, jotta saat selkeät raamit sille, millaisella budjetilla voit lähteä toteuttamaan seuraavaa asuntounelmaasi.

4. Suunnittele & aikatauluta.

Kun olet täyttänyt lainahakemuksen ja keskustellut tilanteestasi laina-asiantuntijamme kanssa, sinun on helpompi laatia tarkempi suunnitelma nykyisen asunnon myynnistä ja uuden kodin ostamisesta.

Yleisin tapa kodinvaihdossa on myydä vanha koti ennen uuden ostamista. Joskus kuitenkin uusi asunto voi löytyä jo ennen kuin uusi asunto on myyty, jolloin tarpeeseen voi tulla väliaikaisratkaisu rahoituksen suhteen. Näissä tilanteissa taloudellisen kantokyvyn tulee olla hyvällä tolalla ja edellistä asuntolainaa maksettuna pois jo kattavasti. Vanhan kodin jättäminen sijoitusasunnoksi voi myös olla joissain tapauksissa kannattava vaihtoehto.

Suunnitellessasi kodinvaihdon aikataulua, ota huomioon alueesi keskimääräiset myyntiajat. Pohdi myös, millainen väliaikaratkaisu olisi toimiva, jos saat asuntosi myytyä suunniteltua nopeammin ennen uuden kodin löytymistä.

Onnea uuden kodin etsintään!