Muutan omaan kotiin

Pois vanhempien nurkista, vapaus tulla ja mennä niin kuin huvittaa, mutta kertaheitolla myös vastuu omasta elämästä.

  • 1. Eläminen maksaa

    Ennen kuin teet vuokrasopimusta ja alat tilailla huonekaluja, laske mitä eläminen maksaa ja mihin sinulla on omilla tuloillasi varaa. Vanhempien luona asuessa ei tule ajatelleeksi, että asumiseen liittyy vuokran lisäksi esimerkiksi sähkö-, vesi- ja liittymäkuluja. Vakuutus on hyvä olla olemassa vahinkojen varalle ja monet vuokranantajatkin sitä edellyttävät.

    Mieti paljonko tarvitset rahaa ruokaan ja ihan välttämättömimpiin tarvikkeisiin kuten hygieniatarvikkeisiin. Tämän jälkeen voit vielä miettiä, paljonko voit käyttää vaatteisiin, huvitteluun ja muuhun shoppailuun. Lopulta näet paljonko voisit käyttää rahaa asumiseen. Muista, että rahaa kuluu myös asunnon kalustamiseen ja itse muuttamiseen.

    Aloita siis uusi elämäsi tekemällä kuukausibudjetti ja määritä itsellesi budjettirajat. Elämä helpottuu huomattavasti ja voit välttyä monilta ongelmilta matkan varrella.

    Budjettityökalu: Suunnittele budjettisi kätevällä taulukolla (xls)

  • 2. Asunnon vuokraaminen

    Usein helpoin tapa muuttaa omilleen on vuokrata asunto. Mikäli päätät vuokrata asunnon tai huoneen, tee vuokrasopimus vuokraisännän kanssa aina kirjallisena – myös vuokratessasi ystävältä. Tällöin voit varmistua sovituista ehdoista.

    Vuokra-asuntoa varten sinun pitää varautua maksamaan ensimmäisen kuun vuokran lisäksi myös takuuvuokra, joka on usein 2 kuukauden vuokra. Tarvitset siis alkuun kaikkiaan ainakin 3 kuukauden vuokraa vastaavan määrän rahaa.

    Takuuvuokra toimii eräänlaisena panttina, jolla vuokranantaja varautuu mahdollisiin vahinkoihin ja varmistaa vuokranmaksun. Voit ehdottaa takuuvuokran maksamista pankkiin erityiselle vuokravakuustilille. Tili on olemassa niin kauan kunnes vuokranantaja sen vapauttaa. Tili puretaan vuokrasuhteen päättyessä ja vuokralainen saa rahat takaisin, kun vuokranantaja on tehnyt asuntoon lopputarkastuksen ja todennut asunnon olevan sovitussa kunnossa. Mikäli asunnossa on puutteita, tai olet jättänyt vuokria maksamatta, voi vuokranantaja pidättää nämä summat vuokravakuudesta. Lue lisää vuokravakuustilin avaamisesta.

    Vaikka vuokralla asuminen on melko joustavaa, siihen liittyy myös rajoitteita. Normaali elämä kuuluu asiaan, mutta jos haluat vaikka maalata asunnon, pyydä siihen lupa vuokranantajalta. Usein vuokranantajat eivät myöskään halua, että asunnossa tupakoidaan tai pidetään lemmikkieläimiä. Monesti vuokrasopimuksiin liittyy vuoden määräaika, joten harkitse tarkkaan, voitko sitoutua asuntoon vuodeksi.

    Vuokrasuhteeseen liittyvät asiat sovitaan vuokrasopimuksessa, joten lue sopimus huolellisesti ennen kuin allekirjoitat ja maksat takuuvuokraa. Vuokramarkkinoilla liikkuu myös huijareita, niin kuin muuallakin netissä, joten älä koskaan vuokraa asuntoa näkemättä sitä paikan päällä.

    Vuokravakuustili: Lue lisää ja katso ohjeet avaamisesta

    Vuokralaiset.fi: Lue lisää vuokra-asumisesta (vuokralaiset.fi)

  • 3. Asunnon ostaminen

    Omistusasunnossa kartutat varallisuutta itsellesi sen sijaan, että maksat vuokraa toiselle. Omaa asuntoa voit myös laitella ja remontoida oman makusi mukaan, mutta vastaat myös sen ylläpidosta ja korjauksista.

    Kun olet hoitanut raha-asiasi hyvin, voit lisäksi hyödyntää uusiin asuntolainoihimme sisältyviä lyhennysvapaita ja saat näin talouteesi liikkumavaraa. Lyhennysvapaita voit tarvittaessa hakea kätevästi lainamuutoslomakkeella.

    Harva kuitenkaan pystyy ostamaan oman asunnon heti muuttaessaan pois kotoa. Asuntolainaa varten tarvitset aina omia säästöjä tai lisävakuutta kohteesta riippuen noin 20–30 % hankittavan asunnon kauppahinnasta.

    Jos toiveissasi on oma asunto, ASP-tili on hyvä vaihtoehto alkaa kartuttaa pesämunaa.

    ASP-tili

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.