Minna Tervamäki, 48, oli 26 vuotta tanssijana Suomen Kansallisbaletissa, josta hän jäi joitakin vuosia sitten eläkkeelle. Sittemmin tähtitanssija on jatkanut uraansa vapaana tanssijana, koreografina ja hyvinvointivalmentajana.

Minna on tunnettu poikkitaiteellisista, kokeellisista projekteistaan, mutta finansseissa hän ei jätä sattumalle sijaa.

– Minussa on heittäytyvä ja luova puoli, mutta finanssiasioissa en ole sitä lainkaan. Kliseinen kuva boheemitaiteilijasta on aika vanhanaikainen, koska freelancerina on vaikea pärjätä sellaisena, Minna sanoo.

Kaikki raha-asiat yhteen pankkiin

Joskus yksinkertaiset ratkaisut tuovat suurimman helpotuksen raha-asioiden järjestelemiseen. Minna oli pitkään usean pankin asiakas, mutta ratkaisu osoittautui turhan mutkikkaaksi. Niinpä hän päätti yhdistää kaikki henkilökohtaiset ja yrityksen raha-asiat yhteen pankkiin.

– Yksityisyrittäjänä elämäni on muutenkin tarpeeksi pirstaleista. Raha-asioiden pitää olla helppo ja sujuva kokonaisuus, Minna toteaa.

Varautuminen antaa rohkeutta ottaa riskejä

Koska Tervamäen tulolähde on ollut niin vahvasti kehon kunnosta kiinni, hän on aina pitänyt erityisen tärkeänä sitä, että raha-asioissa on pelivaraa. Ilman säästöjä ja sijoituksia esimerkiksi loukkaantuminen voisi suistaa talouden raiteiltaan.

– Jo ollessani palkkatyössä laitoin kuukausittaisista tuloista säännöllisesti rahaa sijoituksiin. Kun on sijoittanut rahaa pitkään, niin kyllä se pehmentää iskuja.

Tällä hetkellä Minna on hajauttanut rahansa niin, että osa varallisuudesta on sidottu pitkäaikaisesti, kun taas osa on mahdollista irrottaa käyttöön tiukan paikan tullen. Pelivara tuo vapautta myös ottaa riskejä:

– Katselen tällä hetkellä uusia mahdollisuuksia, jotka toteutuessaan muuttaisivat urani kokonaan. Se, miten raha-asiani on hoidettu, antaa minulle uskallusta siirtyä urallani seuraavaan vaiheeseen.