Alussa Jarkkoa, 43, jännitti – ottaako hyppy tuntemattomaan? Hän oli yhdessä vaimonsa kanssa harkinnut jo useamman vuoden ajan, että koko perhe kokeilisi ulkomailla asumista.

– Kaipasimme vaihtelua ja halusimme kokeilla vähän isompia ympyröitä, Jarkko kertoo.

Lopullinen päätös tehtiin vuonna 2013, kun verkkomarkkinoinnin parissa työskennellyt Jarkko pääsi töihin internet-palveluita tarjoavaan ylikansalliseen suuryritykseen Dubliniin, Irlantiin. Nyt hän on päällikkönä tiimissä, joka vastaa tietyn mainostuotteen myynnistä useassa eri maassa.

– Meille kävi niin onnellisesti, että vaimokin sai hyvän työpaikan täältä, ja poikamme kavereita ja harrastuksen.


Pankkitilin avaamisessa voi mennä aikaa

Usein ulkomaille muuttajan yllättää ensimmäiseksi Suomesta poikkeavat käytännöt pankkitilin perustamisessa. Esimerkiksi Irlannissa tilin avaamiseen vaaditaan paitsi suosituskirje työnantajalta tai vuokranantajalta, myös kotiosoitteeseen tullut lasku.

Jarkon elämänmuutosta helpotti se, että uusi työnantaja auttoi pankkitilin avaamisessa. Lisäksi hän itse valmistautui muuttoon huolellisesti etukäteen.

– Hain tietoa netistä sekä kyselin lisätietoja tulevilta kollegoiltani ja vuokranantajalta. Siksi isompia epävarmuuksia ei tullut missään vaiheessa, hän toteaa.


Raha-asiat kahdessa maassa

Jarkko on jakanut raha-asiansa kahden maan välille. Säästöt ja sijoitukset ovat jääneet Suomeen, kun taas päivittäiset raha-asiat hän hoitaa irlantilaisella pankkitilillä ja debit-kortilla. Irlantilaista luottokorttia hän ei ole hankkinut.

– Tarvittaessa käytän suomalaisia luottokortteja, koska maksaminen on täällä yhtä helppoa niilläkin.

Jarkko vinkkaakin ulkomaille muuttajaa ainakin aluksi pitämään voimassa suomalaiset maksukortit. Uudessa maassa, kun ei yleensä ole vielä luottohistoriaa, ja niinpä luottokortin saamisessa voi kulua aikaa.

Vaikka laskujen maksamisessa on pieniä eroja, pääasiallisesti Irlannissa maksaminen onnistuu samalla tavalla kuin Suomessa. Myös maiden välinen rahaliikenne on Jarkon kokemuksen mukaan ollut vaivatonta.

– Koska Irlanti on euromaa, valuutan kanssa ei tarvitse sählätä. Rahat saattavat olla perillä jopa jo seuraavana päivänä.


Kotimaan velvoitteet on hyvä muistaa

Vaikka arki pyörii Irlannissa, Jarkolla on Suomessa edelleen muun muassa omistusasunto ja sijoitustilejä.

– Olen halunnut pitää sijoitukset Suomessa, koska ne ovat alun perinkin olleet siellä. En ole lähtenyt myymään ja ostamaan uudelleen, ja sellaisenaanhan niitä ei voi siirtää.

Jarkko myös ilmoittaa Suomen verottajalle ulkomaan ansiotulonsa. Ulkosuomalaisen onkin hyvä muistaa, että hänellä saattaa olla edelleen kotimaahan siteitä, jotka edellyttävät ilmoituksia viranomaisille.

– Suosittelen lukemaan Suomen veroilmoitukset tarkkaan virheiden varalta, ettei maksa turhaan liikaa, Jarkko sanoo.


Verotuskäytännöt kannattaa selvittää

Mitä Jarkko sitten tekisi toisin nyt, jälkiviisaana? Hän ainakin ottaisi paremmin selvää paikallisista verotuskäytännöistä jo etukäteen.

– Varmistaisin, että saan kaikki ne hyödyt tai edut, jotka minulle kuuluvat. Jälkikäteen niitä on aina hankalampi hakea, Jarkko sanoo.

Moni perheellinen voi kokea ajatuksen ulkomaille muutosta vaikeaksi, mutta Jarkon perhe ei ole katunut missään vaiheessa maisemanvaihdosta.

– Itsekin ehkä kuvittelin, että tämä olisi isompi asia kuin se sitten lopulta olikaan. Ja kun on hyvä suunnitelma, niin on helpompi lähteä.