Siirry sisältöön
Jaa

2020 oli hyvä vuosi sijoittajille, mutta millainen vuodesta 2021 tulee?

Sijoituskatsaus: Danske Bankin asiantuntijatiimi tarkastelee tilannetta epätavallisen vuoden jälkeen ja arvioi alkavan vuoden näkymiä.

Lue myös

Ilmastokysymysten vaikutus sijoituksiisi

Vihreä talous ja ilmastokysymykset ovat keskeisiä kriteereitä, kun me Danske Bankissa valikoimme sijoituskohteita asiakkaidemme puolesta. Voit lukea siitä lisää tästä.


Miten vuosi 2020 päättyi rahoitusmarkkinoilla ja miltä näyttää Danske Bankin sijoitusratkaisujen tilanne?

Vaikka vuosi 2020 olikin koronaviruksen vuoksi useimmilla mittareilla mitattuna kamala, se oli itse asiassa yllättävän hyvä vuosi rahoitusmarkkinoilla ja Danske Bankin sijoitusratkaisuihin sijoittaneille.

Kevään suurista kurssilaskuista huolimatta globaalien osakkeiden kurssit nousivat vuoden aikana lähes 15 prosenttia (euromääräisesti nousua tosin vain 7,2%, koska valuuttakurssit muuttuivat). Hallitusten ja keskuspankkien historiallisen suuret talouden tukipaketit ovat tukeneet maailmantaloutta ja osakemarkkinoita, ja viime kuukausina koronavirusrokotteisiin liittyvät hyvät uutiset ovat piristäneet tunnelmaa entisestään.

Lisäksi saimme jouluna lopultakin brexit-sopimuksen Ison-Britannian ja EU:n välille, joten sopimukseton brexit vältettiin. Yhdysvalloissa puolestaan poliitikot pääsivät viimeinkin yksimielisyyteen kauan odotetusta talouden tukipaketista. Molemmat olivat hyviä uutisia sijoittajille.

Myös joukkolainat tarjosivat kuluneen vuoden aikana yleisesti positiivista tuottoa. Korkojen lasku on tarkoittanut joukkolainojen kurssien nousua, mikä on ilahduttanut joukkolainoihin sijoittaneita.

Kaiken kaikkiaan Danske Bankin sijoitusratkaisuihin sijoittaneet ovat saaneet nauttia positiivisesta tuotosta vuonna 2020. Sijoittajat voivat tarkkailla sijoitustensa tuottoa verkkopankissa ja mobiilipankissa.

Varainhoitoratkaisusi tämänhetkiset sijoitukset

Tällä hetkellä osakkeiden osuus sijoitusratkaisuissamme on hiukan pitkän aikavälin tavoitetta suurempi, vaikka joulukuussa vähensimmekin sitä jonkin verran. Vähennys toteutettiin myymällä pääasiassa amerikkalaisia osakkeita. Osakkeiden tavallista suurempi osuus on kasvattanut sijoitusratkaisujen tuottoa, sillä osakemarkkinoilla koettiin tuntuvia kurssinousuja edellisen vuosineljänneksen aikana.

Mitä odotatte tulevalta vuodelta?

Koronarokotteen asteittainen jakelu auttaa meitä toivottavasti palaamaan normaalimpaan elämään vuonna 2021. Odotamme sen johtavan globaaliin talouden noususuhdanteeseen kulutuksen lisääntyessä, työllisyyden kasvaessa ja yritysten investointien lisääntyessä. Lisäksi hyvin matalat korot ovat hyvä lähtökohta talouskasvulle, kun sulkutoimia ja rajoituksia aletaan purkaa.

Danske Bank odottaa osakkeiden tarjoavan positiivista tuottoa seuraavan vuoden aikana, mutta tuottoennusteemme on alhaisempi kuin vuonna 2020, ja ajoittain on odotettavissa kurssilaskuja. Arviomme mukaan osakekursseihin on jo hinnoiteltu sisään paljon positiivista kehitystä. Sijoittajat ovat jo ennakoineet suuren osan myönteisestä kehityksestä, mikä ei ole kovin yllättävää, sillä rahoitusmarkkinat kulkevat aina askeleen edellä talouden muuta kehitystä.

Joukkolainamarkkinoilla tuottoennusteemme ovat hyvin vaatimattomat ja joissakin joukkolainoissa negatiiviset. Korot ovat matalat, mutta odotamme niiden nousevan hiukan vuonna 2021, mikä tarkoittaisi joukkolainojen kurssien laskua.

Siksi osakkeiden osuus sijoitusratkaisujemme salkuissa on tällä hetkellä hiukan pitkän aikavälin tavoitetta suurempi, ja joukkolainojen osuus on vastaavasti pienempi. Tämä kertoo siitä, että osakkeet tarjoavat mielestämme houkuttelevimmat tuottomahdollisuudet vuonna 2021.


Mitä pidätte erityisesti silmällä seuraavalla vuosineljänneksellä?

Tarkkailemme luonnollisesti ennen kaikkea koronavirusepidemian kehittymistä. Lyhyellä aikavälillä ei ole epäilystäkään siitä, että tämänhetkiset sulkutoimet hidastavat kasvua ja heikentävät talouden tunnuslukuja jonkin aikaa. Kevään lähestyessä ja rokotusten edistyessä odotamme kuitenkin rajoitusten poistuvan vähitellen ja talouden toimeliaisuuden vahvistuvan.

Lisäksi on mielenkiintoista seurata yritysten vuoden 2020 tilinpäätöksiä ja varsinkin niiden vuoteen 2021 kohdistuvia odotuksia, kun tulosjulkistuskausi käynnistyy Yhdysvalloissa tammikuun puolivälin jälkeen. Osakkeet ovat tällä hetkellä kalliita, mutta odotamme yritysten tulosten nousevan merkittävästi seuraavan vuoden aikana, mikä osaltaan oikeuttaa korkean arvostustason.

Kurssit ovat nousseet huimasti kevään 2020 jälkeen, joten ajoittaiset laskut eivät olisi yllätys. Suhtaudumme kuitenkin yleisesti ottaen luottavaisesti vuoteen 2021. Jos koronaviruksen negatiiviset vaikutukset jatkuvat pitkään, odotamme keskuspankkien ja hallitusten jatkavan talouden tukemista.


VASTUUVARAUMA: Muista aina sijoittajan riski
Julkaisussa käsitellään Danske Bankin odotuksia makrotalouden ja rahoitusmarkkinoiden kehityksestä. Jos kehitys poikkeaa odotuksistamme, se voi vaikuttaa mahdollisten sijoitusten tuottoon negatiivisesti ja aiheuttaa tappioita. Danske Bank on laatinut tämän julkaisun ainoastaan neuvoa-antavaksi, eikä sitä ole tarkoitettu sijoitusneuvonnaksi. Keskustele sijoitusneuvojasi kanssa, jos harkitset sijoituspäätöksen tekoa tämän materiaalin perusteella, ja ota selville, sopiiko sijoitus sijoittajaprofiiliisi, jossa huomioidaan muun muassa riskinottohalukkuus, sijoitusaika ja tappiovalmius.

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.