Jaa

Onko osakkeiden nousulle vielä tukea?

Sijoituskatsaus Q4 2020: Danske Bankin strategitiimi arvioi maailmantalouden ja rahoitusmarkkinoiden tilannetta ja Yhdysvaltojen lähestyvien presidentinvaalien merkitystä.

Lue myös

  • Entistä enemmän mahdollisuuksia sijoitusratkaisuihin
    Uusi rahasto tarjoaa meille entistä paremmat lähtökohdat hyödyntää rahoitusmarkkinoiden lyhyen aikavälin sijoitusmahdollisuuksia. Voit lukea siitä lisää tästä.

  • Kestävyys vaikuttaa sinunkin sijoitustesi tuottoon
    Kysymyksiä ja vastauksia ponnisteluistamme sijoitustesi kestävyyden parantamiseksi – lue lisää tästä.Osakkeet ovat elpyneet erittäin nopeasti kevään romahduksen jälkeen, joten globaalit osakkeet ovat itse asiassa nousseet tämän vuoden aikana. Onko osakemarkkinoilla odotettavissa vielä lisänousuja?
”Se riippuu aikajänteestä. Lähikuukausina osakemarkkinoilla voidaan nähdä paljonkin epävarmuutta ja kurssiheilahteluja useiden riskien uhatessa. Niitä ovat muun muassa koronavirus, jonka leviäminen kiihtyy tällä hetkellä lukuisissa maissa, sekä se, että Yhdysvalloissa poliitikot eivät näytä pääsevän sopuun finanssipoliittisesta tukipaketista, jonka pitäisi tukea talouden myönteistä kehitystä. Lisäksi on muitakin epävarmuustekijöitä, kuten Yhdysvaltojen 3. marraskuuta pidettävät presidentinvaalit sekä yhä selvittämätön brexit-tilanne.

Odotamme maailmantalouden asteittaisen normalisoitumisen kuitenkin jatkuvan, mikä voi tukea osakkeiden nousua. Lisäksi monien joukkolainojen tuotto-odotus on hyvin matala tai negatiivinen, mikä voi saada sijoittajat siirtämään lisää rahaa osakemarkkinoille ja tukemaan siten osakekursseja. Odotamme osakkeiden tarjoavan hyvää tuottoa seuraavien 12 kuukauden aikana, minkä vuoksi ylipainotamme salkuissamme yhä maltillisesti osakkeita ja vastaavasti alipainotamme joukkolainoja”, Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen kertoo.

Varainhoitoratkaisusi tämänhetkiset sijoitukset

Osakkeita on salkuissamme hiukan pitkän aikavälin keskiarvotavoitetta enemmän ja joukkolainoja puolestaan hiukan vähemmän.

Varainhoitoratkaisusi muutokset vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä
Varainhoitoratkaisussa ei tehty muutoksia vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä

Mikä Yhdysvaltojen presidentinvaalien merkitys on?
”Vaikka vaalit voivat aiheuttaa lyhytkestoista epävakautta, emme odota niiden tuloksen vaikuttavan juurikaan talouskasvuun ja rahoitusmarkkinoihin pitkällä aikavälillä. Ehdokkaiden välillä on tietysti poliittisia eroja. Joe Biden aikoo muun muassa jossakin vaiheessa nostaa yritysverotusta, mikä olisi osakemarkkinoille huono uutinen. Toisaalta Biden vaikuttaa kilpakumppaniaan ennustettavammalta ja yhteistyökykyisemmältä, mikä on myönteistä, ja sen vuoksi vaalitulos voi vaikuttaa myös Yhdysvaltojen ja Kiinan yhä pinnan alla kytevään kauppasotaan.

Vaikka Joe Biden voittaisi vaalit, se ei tarkoita sitä, että kauppakonflikti päättyisi heti. Selvitettäviä erimielisyyksiä on yhä, ja amerikkalaiset pyrkivät jatkossakin suojelemaan globaalia teknologista johtoasemaansa, jota kiinalaiset jatkuvasti haastavat. Mutta todennäköisesti Joe Biden valitsee Donald Trumpia hillitymmän tyylin tehdä politiikkaa ja ilmaista asiansa."

Kuinka suuri uhka koronaviruspandemian toinen aalto on rahoitusmarkkinoille?
”On selvää, että mitä voimakkaammin koronavirus leviää syksyn ja talven aikana, sitä enemmän talouskasvun elpyminen pitkittyy. Emme kuitenkaan odota uusia yhteiskuntien sulkemisia, vaan paikallisia ja kohdistettuja rajoituksia, joiden vaikutus talouskasvuun on vähäisempi. Lisäksi pystymme nyt hoitamaan virusinfektion saaneita entistä paremmin, ja toimivan rokotteen löytyminen lähestyy koko ajan. Sen vuoksi emme pelkää keväällä koetun maailmantalouden rajun jarrutuksen toistuvan, mutta koronaviruksen kehitys voi tietysti yhä vaikuttaa rahoitusmarkkinoihin niin myönteisesti kuin kielteisestikin."


 

Mitä muita tekijöitä pidätte silmällä vuoden viimeisellä neljänneksellä?
Tarkkailemme ennen kaikkea talouden tilasta kertovia tietoja sekä talouslukuja nähdäksemme, onko maailmantalouden kehitys oikealla tiellä. Talouden nousu ei ole enää yhtä nopeaa kuin aluksi kevään pohjalukemien jälkeen, mutta se oli tietysti odotettavissa. Silloin lähtökohta oli hyvin matalalla.

Kehitys on kuitenkin arviomme mukaan tarpeeksi nopeaa tukeakseen osakemarkkinoita, vaikka matkan varrella tuleekin epäilemättä ajoittain takapakkia. Edessä on pitkä ja kivinen tie, ennen kuin olemme jälleen koronakriisiä edeltävällä tasolla. Esimerkiksi voidaan ottaa Yhdysvaltojen työttömyysaste. Se nousi keväällä hetkessä alle neljästä prosentista lähes 15 prosenttiin, ja vaikka puolet menetetyistä työpaikoista on jo saatu takaisin, normaalitilanne on vielä kaukana. Poliitikkojen on siis yhä autettava taloutta finanssipoliittisilla tukipaketeilla.

On myös mielenkiintoista seurata käynnissä olevaa tulosjulkistuskautta. Osakkeiden hintataso on tällä hetkellä korkea mitattuna P/E-luvulla eli sillä, kuinka paljon sijoittaja maksaa osakkeesta suhteessa yrityksen tulokseen. Se johtuu siitä, että osakkeet nousivat rivakasti maaliskuun pohjalukemista ilman vastaavaa nousua yritysten tuloksessa, minkä vuoksi korkean arvostustason oikeuttamiseen tarvitaan hyviä tuloskasvulukemia ja myönteisiä ilmoituksia yrityksiltä. Monet yritykset ovat kuitenkin onnistuneet vähentämään kustannuksiaan koronakriisin aikana, mikä vauhdittaa niiden tuloskehitystä vielä lisää myynnin alkaessa jälleen kasvaa.”


VASTUUVARAUMA: Muista aina sijoittajan riski
Julkaisussa käsitellään Danske Bankin odotuksia makrotalouden ja rahoitusmarkkinoiden kehityksestä. Jos kehitys poikkeaa odotuksistamme, se voi vaikuttaa mahdollisten sijoitusten tuottoon negatiivisesti ja aiheuttaa tappioita. Danske Bank on laatinut tämän julkaisun ainoastaan neuvoa-antavaksi, eikä sitä ole tarkoitettu sijoitusneuvonnaksi. Keskustele sijoitusneuvojasi kanssa, jos harkitset sijoituspäätöksen tekoa tämän materiaalin perusteella, ja ota selville, sopiiko sijoitus sijoittajaprofiiliisi, jossa huomioidaan muun muassa riskinottohalukkuus, sijoitusaika ja tappiovalmius.

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.