Sijoittamisen ABC

Sijoittamisessa on kyse nykyisten säästöjen tai tulojen käyttämisen lykkäämisestä tulevaisuuteen, ja tämä mahdollistaa myös tuoton tavoittelemisen sijoitusmarkkinoilta.

Soita 0200 2580 ma–pe 9-16 (pvm/mpm)

Katso miten pääset alkuun 10 minuutissa

8e5dceba-75f7-40ce-bd03-7797e0b5fc0d
 • 1. Mistä sijoittamisessa on kysymys?

  Sijoittamisessa on kyse nykyisten säästöjen tai tulojen käyttämisen lykkäämisestä tulevaisuuteen, mikä mahdollistaa myös tuoton tavoittelemisen sijoitusmarkkinoilta. Käytännössä sijoittamisen voidaan ajatella olevan erilaisten rahoitusinstrumenttien, kuten osakkeiden ja joukkolainojen omistamista, sekä kaupankäyntiä niillä. Jos säästämisessä tavoitellaan ennalta tiedetyn summan kokoon saamista, niin sijoittamisessa tavoitteena on isompi tuotto hyväksyen kuitenkin samalla siihen liittyvän epävarmuuden ja myös tappion toteutumisen mahdollisuuden.

  Sijoittamisessa aloittaminen aikaisin on tärkeää, sillä se mahdollista pitkän ajan ja sitä kautta tuottojen kumuloitumisen eli ns. korkoa korolle -efektin, jossa raha tekee puolestasi työtä. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä aloittaa.

 • 2. Miten aloitan sijoittamisen?

  Tee aluksi säästö- ja sijoitussuunnitelma ja kirjaa asiat ylös. Mieti ensin mitä sijoittamisella tavoittelet:

  • Onko sinulla tiedossa jokin suurempi hankinta?
  • Haluatko varautua johonkin elämänmuutokseen, esimerkiksi eläkkeelle jäämiseen?

  Tämän avulla saat selville sijoitusajan. Sijoitusaika vaikuttaa merkittävästi siihen, miten sijoittaminen kannattaa tehdä ja minkä verran siihen voi liittyä riskiä. Halutun riskin määrän valitset itse. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että ilman riskin hyväksymistä ei voi tavoitella korkotasoa korkeampaa tuottoa.

  Varsinaisen sijoituksen tekemistä varten tarvitset sopimuksen ja välineet, sijoittamisen voit tehdä itsenäisesti tai pankin kanssa yhdessä. Sijoitusmarkkinoille voit mennä suoraan yksittäisten arvopapereiden tai valmiiksi hajautettujen ratkaisujen, kuten rahastojen kautta.

  Tutustu sijoituspalveluihin

 • 3. Millaisia tietoja ja taitoja tarvitsen sijoittamisessa?

  Sinun on tärkeintä tietää mitä sijoittamisessa tavoittelet, jotta osaat määritellä kuinka paljon tavoittelet tuottoa ja myös kuinka paljon hyväksyt riskiä. 

  Mikäli haluat toimia täysin itsenäisesti, täytyy sinun tietää tarkemmin mihin olet sijoittamassa ja miten rakennat omiin tavoitteisiisi sopivan sijoitussalkun. On myös tärkeää ymmärtää sijoittamiseen liittyvien kulujen merkitys sekä tuntea sijoitusten veroseuraamukset ja kulujen verovähennysmahdollisuudet.

  Jos haluat käyttää sijoittamiseen asiantuntijapalveluja, niin sijoitustietämyksesi ei tarvitse olla niin syvällistä; aina on kuitenkin tarpeen ymmärtää mihin on sitoutumassa. Palveluntarjoajasi tarjoaa sinulle neuvontaa.

  Tutustu Danske Sijoitusneuvonta -palveluun

 • 4. Mitä tukea sijoittamiseen on tarjolla?

  Sijoittamista voit opiskella itsenäisesti erilaisista sijoittamisen oppaista ja kirjoista. Tietoja ja oppaita löydät mm. Pörssisäätiön verkkosivuilta.

  Sijoitusneuvonnassa autamme sinut liikkeelle sijoittamisessa. Sijoitussuunnitelmassa käsitellään sijoittamisen tavoitteet, määritellään sijoitusaika ja sijoittamisen riskitaso. Hyvä sijoitusneuvonta auttaa sinua löytämään tavoitteita, joilla varaudut mm. elämänmuutoksiin sekä keinoja, joilla niihin voi myös päästä. Autamme sinua sopivan sijoitustavan ja sijoituskohteiden valinnassa, käymme läpi sijoittamisen kustannukset ja sijoitusten verokohtelun. Käymme myös läpi sijoittamiseen liittyviä riskejä ja tappion mahdollisuutta.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä

Aloita sijoittaminen


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.