Kaisa Kivipelto ja Jasmin Hamid

Taloudellinen mielenrauha -podcast

Voiko paremmaksi sijoittajaksi oppia kuuntelemalla? Kyllä! Voiko raha-asioihin saada apua kuuntelemalla? Kyllä! Voiko ympäröivästä maailmasta oppia kuuntelemalla? Kyllä! Taloudellinen mielenrauha -podcastin menestystarina on jatkunut jo yli 100 podcastjakson verran – ja matka jatkuu! Joko olet kuunnellut uusinta kautta?

Huippusuosittu Taloudellinen mielenrauha -podcast käsittelee sijoittamista, raha-asioita ja talouden hallintaa koukuttavasti, oivalluttavasti ja rennolla otteella.

Jaksoissa käsitellään ajankohtaisia aiheita ja avataan erilaisia ilmiöitä sekä niiden moninaisia vaikutuksia talouteen, sijoittamiseen ja suomalaisten arkeen. Lisäksi jaksoissa herätellään kuulijoita pohtimaan erilaisten valintojen vaikutusta omaan talouteen, sijoittamiseen, taloudellisen tasa-arvon toteutumiseen ja raha-asioihin ylipäätään.

Podcastin juontavat sijoittamisen huippuasiantuntija, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto sekä näyttelijä ja sijoittaja-vaikuttaja Jasmin Hamid. Juontajaduona eläväinen kaksikko täydentää toisiaan: Kaisan tietämys taloudesta ja sijoitusmarkkinoista on vertaansa vailla, siinä missä Jasmin kyky kysyä kiperiä kysymyksiä, tuoda esiin arvokkaita näkökulmia ja esittää asiat ymmärrettävällä tavalla, on timanttinen.

Kuuntele Spotifyssa Kuuntele Suplassa

"Teidän podcast on tosi mielenkiintoinen. Tykkään erityisesti siitä, että aiheita käsitellään selkeästi. Välillä sijoituspodcasteista on vaikea pysyä perässä mistä puhutaan."
Avoin palaute 01/2024 toteutetusta kuulijakyselystä

Kauden 10 jaksot

Uskaltaako Helsingin pörssiin vielä sijoittaa, miten aloittaa asuntosijoittaminen ja minimoida siihen liittyvät riskit, mitä Suomen talouden tilasta tulisi ajatella, entä mistä tunnistaa hyvän osakkeen?

Muun muassa näihin kysymyksiin keskitytään Taloudellinen mielenrauha -podcastin uusimmalla kaudella 10. Kauden aikana uusi jakso julkaistaan joka keskiviikko (paitsi juhlapyhinä, jolloin jakso julkaistaan seuraavana arkipäivänä).

Jaksojen aiheet ja vieraat

 • Jakso 103: Korkokäänteessä juhlii asuntovelallinen… ja sijoittaja!
  Pitäisikö viitekorko vaihtaa lyhyempään korontarkistuspäivänä? Miten alas korot oikein laskevat ja milloin? Jos korkoja lasketaan, onko riskinä, että ne lähtisivät nousuun pian uudelleen? Entä miten sijoittaja voi laskevista koroista hyötyä?
  Vieras: Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto, joka seuraa ja analysoi korkomarkkinaa sekä sen moninaisia vaikutuksia
 • Jakso 104: Uskaltaako Helsingin pörssiin vielä sijoittaa? 
  Helsingin pörssi on ollut laskusuuntainen viime aikoina. Onko Helsingin pörssin kulta-aika jo ohi? Mitä Helsingin pörssin tilanteesta tulisi ajatella? Miksi Helsingin pörssin on laskenut viime aikoina, entä mitkä yhtiöt ovat laskeneet eniten ja miksi? Millaisia merkkejä ja tunnuslukuja sijoittajan kannattaisi Helsingin pörssin osalta seurata nyt ja jatkossa? 
  Vieras: Matias Arola , Danske Bankin Investment Portfolio Manager 
 • Jakso 105: "Tyhjätaskuista" asuntosijoittajiksi – miten ihmeessä?
  Moni haaveilee asuntosijoittamisen avulla vaurastumisesta, ja tässä jaksossa kuullaan asuntosijoittamisella vaurastuneen pariskunnan tarina. Mistä kaikki lähti liikkeelle? Miten rahoitus saatiin kasaan ja paljonko alkupääomaa tarvittiin? Mistä löytyi idea ja toteutukseen tarvittava rohkeus? Miten taloustilanne on vaikuttanut? Tuleeko mieleen mitään, mitä tekisi toisin? Millaista on työskennellä pariskuntana? Entä mitä pariskunta haluaisi sanoa muille asuntosijoittamisesta haaveileville?
  Vieraat: Anniina ja Jesse Parviainen kiinteistösijoittamiseen ja -kehittämiseen keskittyvästä Naapurikodit-yrityksestä.
 • Jakso 106: Asuntosijoittajan sudenkuopat ja checklist menestykseen
  Miltä näyttää asunto- ja vuokramarkkinoilla tällä hetkellä? Saako asunnon vuokrattua hyvään hintaan? Miten vuokramarkkinoiden arvioidaan kehittyvän (lähi)tulevaisuudessa? Asuntojen hintataso sekä korkotaso vaikuttavat, onko asunto ylipäätään hyvä sijoitus. Kannattaako nyt ostaa vuokra-asunto, kun korkotaso on niin korkealla? Millaisissa tilanteissa asunto kannattaisi vuokraamisen sijasta myydä? 
  Vieras: Eemeli Karlsson, Suomen vuokranantajien ekonomi 
 • Jakso 107: Miksi rahasto on laiskan (ja fiksun) sijoittajan paras kaveri?
  Rahastot ovat sijoittajille helppo väylä ulottuvuuksiin, joihin pääsy vaatisi muuten uuden opettelua, timanttista riskinsietokykyä ja usein myös isompia rahallisia panostuksia. Tässä jaksossa selvitetään rahastosijoittamisen salat perusteista alkaen: mitä rahastoista pitäisi tietää ennen kuin niihin sijoittaa ja miten valita itselle sopivimmat rahastot? Millaisia vastuullisia rahastoja on olemassa? Millaisia kuluja rahastosijoittamiseen liittyy? Entä miksi rahastosijoittajien salkut ovat usein hyvin hajautettuja?  
  Vieras:
   Timo Turtiainen , Dansken sijoituspäällikkö 
 • Jakso 108: Leikataanko sopivasti... vai liikaa ja liian nopeasti?
  Millaisia Suomen talouden haasteet ovat lyhyellä aikavälillä, entä pidemmällä? Miten tähän jamaan on jouduttu ja miten huolissaan pitäisi olla? Ruotsissa ja Tanskassa talouden tila on parempi, mutta minkä takia? Mistä löytyvät uudet Suomen talouden kasvun vauhdittajat, ”uudet Nokiat” ja “uudet Nokian tekijät”?
  Vieras:
   Mika Maliranta, Työn ja talouden tutkimuksen eli Laboren johtaja, taloustieteilijä ja taloustieteen professori Jyväskylän yliopistosta.  
 • Jakso 109: Mistä tunnistaa hyvän yhtiön ja miten välttää hudit osakepoiminnassa?
  Osakkeita ja yhtiöitä on tuhansittain – miten ihmeessä niiden joukosta voi löytää aidosti hyvät sijoituskohteet ilman yhtiökohtaista tuntikausien taustatyötä... joka pahimmassa tapauksessa saattaa olla ajan hukkaa? Mistä tietää, onko osakkeen hinta sopiva entä mitä kaupankäyntikuluista pitäisi ajatella? Lisäksi kurkistetaan monelle suomalaiselle osakesijoittajalle tuttuun Helsingin pörssiin: mitä ihmettä sen tilasta pitäisi ajatella?
  Vieras: Heikki Keskiväli, Sijoittaja, Tähtäimessä osakkeet -kirjan kirjoittaja ja Fortumin Corporate Strategy Vice President 
 • Jakso 110: Tekoälyn kehitys ja vaikutus elämään, työhön, yhiöihin ja sijoittamiseen
  Tekoäly on kaikkien puheissa ja ihan huomaamattakin läsnä jollain tavoin kaikkien elämässä. Mitä tekoälystä on vähintään syytä tällä hetkellä ymmärtää ja mihin suuntaan se on kehittymässä? Miten tekoäly vaikuttaa yhtiöihin ja sijoittamiseen. Ja pitääkö meidän oikeasti pelätä, viekö tekoäly ihmisten työt? Mitä, jos tämänkin podcastin juontaisi jatkossa Jasminin ja Kaisan sijasta tekoäly?
  Vieras:
  Petteri Järvinen, tietokirjailija, tietotekniikka-asiantuntija ja kolumnisti. Petteri on seurannut ja kommentoinut it-maailman kehitystä 1980-luvulta lähtien. Hän puhuu asiat selkeästi ja havainnollisesti, inhimillisestä näkökulmasta ja ilman insinöörijargonia. Petteri on myös kirjoittanut kirjan Tekoäly ja minä ( 2023).
 • Jakso 111: Headhunterin vinkit paremmasta työpaikasta ja palkasta haaveileville
  Mitä tehdä, jos tuntuu, että oma työarki stressaa eikä motivoi? Miten voi päästä headhunterin haaviin, löytää mieluisan työn ja kenties saada parempaa palkkaa? Mistä asioista kannattaa neuvotella työsopparia tehdessä? Miten asetat palkkapyynnön oikein? Miten menestyt rekryprosessissa ja mitä asioita painotetaan eniten? Entä miten pitäisi suhtautua työpaikkailmoitusten pitkiin vaatimuslistoihin – kannattaako hakea, jos rastia ei saa kaikkiin ruutuihin?
  Vieras: Terhi Klemetti, The X Searchin perustajaosakas, headhunter ja HR-erityisasiantuntija 
 • Jakso 112: Mitä rahaan liittyvistä (usein vaietuista) tunteista voi oppia?
  Tässä jaksossa Jasmin ja Kaisa herättelevät kuulijoita pohtimaan, mikä on rahan merkitys omassa elämässä, ja, tuoko raha onnea? Miten rahasta ja vauraudesta aiheutuvaa kateuden tunnetta kannattaisi käsitellä? Millaisia rahaan ja kuluttamiseen liittyviä asioita jokaisen olisi hyvä välillä pysähtyä pohtimaan? Entä miten voisi oppia tuntemaan aitoa iloa tilanteissa, joissa päättää olla kuluttamatta?
  Vieras: Anna Collander, psykologi ja psykoanalyytikko 

Huippuvieraita

Jasminin ja Kaisan seurana podcast-studiossa on nähty – ja tullaan näkemään jatkossakin – laaja kattaus nimekkäitä vieraita, joiden kertomana asioista oppii enemmän kuin arvaakaan.

Studion penkillä taloudellista mielenrauhaa on ollut rakentamassa tutkijoita, huippuluokan asiantuntijoita, psykologeja ja myöskin heitä, joiden oma tarinansa on opettavainen ja inspiroiva.

Taloudellinen mielenrauha -podcastin kuunnelluimpia jaksoja menneiltä kausilta

”Lapsuudenkodistani en saanut elämääni mitään sijoituseväitä, joten on ollut ihana saada tietoa sijoittamisesta teidän podin kautta. Avaatte asiat "kansantajuisesti". Kiitos teille!"
Avoin palaute 01/2024 toteutetusta kuulijakyselystä

Mistä aiheesta haluaisit jaksoja tulevaisuudessa?

Jos sinulla on mielessä toiveaiheita tai vierasideoita, lähetä ne Danske Bankin viestinnän sähköpostiin osoitteeseen viestinta@danskebank.fi

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.