Taloudellinen mielenrauha -podcast
Yli 100 jaksoa ja reilusti yli puoli miljoonaa kuuntelua takana, uusia jaksoja edessä! Taloudellinen mielenrauha -podcastin menestystarina jatkuu uudella kaudella, kun tunnettujen vieraiden kanssa puhutaan avoimesti rahasta ja vaurastumisesta. Lue lisää ja kuuntele!
Taloudellinen mielenrauha -podcastin uusin kausi on omistettu avoimelle rahapuheelle ja inspiroiville vaurastumisen mahdollisuuksille – joko olet kuunnellut?
Anna Herlin, sarjayrittäjä ja enkelisijoittaja Jenni Kynnös, menestyskirjailija Satu Rämö, tunnettu sijoittaja Tomi Lahti, huippujääkiekkoilija Valtteri Filppula sekä muut nimekkäät vieraat jakavat oman tarinansa ja kertovat millaisia elämänkäänteitä, sattumia, uravalintoja ja sijoitusmatkoja pitkin he ovat onnistuneet vaurastumaan – taloudellista mielenrauhaa matkan varrella unohtamatta.
Mikä yhdistää suomalaisia varakkaita, ja mitä oivalluksia ja oppeja voisimme saada heidän asenteestaan tai suhtautumisestaan rahaan? Entä miten lainsäädäntö ja poliittiset linjaukset vaikuttavat suomalaisten mahdollisuuksiin vaurastua? Myös näihin kysymyksiin tartutaan Taloudellinen mielenrauha –podcastissa syksyllä 2024.
Podcastin juontavat tuttuun tyyliin Danske Bankin kuluttajaekonomi Kaisa Kivipelto ja sijoittaja Jasmin Hamid.
Kuuntele Spotifyssa Kuuntele Suplassa Kuuntele Apple Podcastsissa
"Teidän podcast on tosi mielenkiintoinen. Tykkään erityisesti siitä, että aiheita käsitellään selkeästi. Välillä sijoituspodcasteista on vaikea pysyä perässä mistä puhutaan."
Avoin palaute 01/2024 toteutetusta kuulijakyselystä
Uusia jaksoja!
Taloudellinen mielenrauha -podcastin 11. kausi alkaa keskiviikkona 9.10.2024, kun kauden ensimmäinen jakso julkaistaan. Tämän jälkeen uusi podcastjakso julkaistaan joka keskiviikko 10 viikon ajan.
Jaksojen aiheet ja vieraat kaudella 11 (Syksy 2024)
- Jakso 113: Suoraa puhetta yrittäjyydestä ja rahasta – vieraana menestynyt sarjayrittäjä ja enkelisijoittaja Jenni Kynnös
Yrittäjänä menestyminen – saati yrittämällä rikastuminen – ei tapahdu sormia napsauttamalla. Jaksossa vieraana on menestynyt sarjayrittäjä, enkelisijoittaja ja Leijonan luola -ohjelmastakin tuttu Jenni Kynnös, joka jakaa oman inspiroivan tarinansa sekä parhaat vinkkinsä yrittäjille ja yrittäjyydestä haaveileville, jotka haluavat menestyä. Jaksossa puhutaan lisäksi sijoittamisesta ja enkelisijoittamisesta – millainen sijoittaja Jenni on ja mitä hän ajattelee sijoittamiseen liittyvästä riskistä?
- Jakso 114: Pohdintaa perinnöstä ja vastuullisesta vauraudesta – vieraana Anna Herlin
Vaurastuminen luo monenlaisia mahdollisuuksia, mutta millaista vastuuta siihen liittyy? Entä miksi perintö herättää ihmisissä ristiriitaisia tuntemuksia, kun taas vaikkapa lottovoitto nähdään hyväksyttävämpänä tapana vaurastua? Jasminin ja Kaisan vieraana jaksossa on Suomen varakkaimpaan sukuun kuuluva Anna Herlin.
- Jakso 115: Harva rikastuu yhdessä yössä – mitä rikkaiden raha-asioista voi oppia?
Millaisia ovat suomalaiset varakkaat ja miten he ovat vaurastuneet? Onko varakkaiden ihmisten helpompi puhua rahasta, entä onko heillä lainkaan rahahuolia? Jaksossa Jasmin ja Kaisa pääsevät kurkistamaan kulisseihin, kun vieraana on Danske Bankin Senior Private Banker, eli henkilökohtainen pankkiiri Anna-Maria Lindfors.
- Jakso 116: Vaurastuminen huippuosaamisella – menestyskirjailija Satu Rämön vinkit luovan uran rakentamiseen
Satu Rämö tunnetaan huippu menestyneen Hildur-kirjasarjan luojana, mutta todellisuudessa Satun työhistoria on kirjailijantöitä paljon värikkäämpi. Miten varman päälle pelaava Satu suhtautuu kirjailijan työn toimeentuloon liittyvään riskiin, entä miten elämä on muuttunut kirjailijauran tuoman menestyksen myötä? Millaisia käytännön vinkkejä Satu antaa kaikille heille, joita polttelisi kokeilla siipiään toisella alalla omien intohimojen parissa?
- Jakso 117: Sijoittamalla irti oravanpyörästä – vieraana sijoittaja Tomi Lahti
Jasminin ja Kaisan vieraana jaksossa on erityisesti X:ssä @zijoittajana tunnettu Tomi Lahti. Tomi jakaa oman sijoittamistarinansa, jonka ansiosta hän pystyi 44-vuotiaana jäämään pois päivätöistä ja elää nyt vapaampaa ja antoisampaa elämää. Mistä kaikki alkoi? Mitkä ovat olleet tärkeimmät oppitunnit Tomin sijoittamismatkan varrella? Entä pitikö Tomin elää nihilistisen säästäväisesti vai oliko Tomin mahdollista sijoittaa ja samalla elää mukavasti kerryttäessään varallisuutta, jonka turvin uskalsi jäädä "pakollisesta" "kahdeksasta neljään"-työstä pois?
- Jakso 118: Miten suomalaiset vaurastuvat?
Millaisia ovat vaurastumisen mahdollisuudet ja esteet Suomessa? Millaisissa yhteiskunnissa yleisimmin vaurastutaan entä miten esimerkiksi tuloerot vaikuttavat yksilöiden mahdollisuuksiin vaurastua? Jaksossa vieraana on sosiologian apulaisprofessori sekä taloussosiologian ja mediakulttuurin dosentti Hanna Kuusela, joka on tutkinut taloutta, kulttuuria ja demokratiaa sekä niiden välisiä suhteita nyky-Suomessa sekä etenkin suomalaisten vaurautta ja huipputuloisia.
Jakso julkaistaan 13.11.2024
Loput kauden jaksot ja vieraat julkistetaan myöhemmin.
Juontajat
Podcastin juontavat sijoittamisen huippuasiantuntija, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto sekä näyttelijä ja sijoittaja ja vaikuttaja Jasmin Hamid. Juontajaduona eläväinen kaksikko täydentää toisiaan: Kaisan tietämys taloudesta ja sijoitusmarkkinoista on vertaansa vailla, siinä missä Jasmin kyky kysyä kiperiä kysymyksiä, tuoda esiin arvokkaita näkökulmia ja esittää asiat ymmärrettävällä tavalla, on timanttinen.
Kevään 2024 podcastkauden jaksot
Uskaltaako Helsingin pörssiin vielä sijoittaa, miten aloittaa asuntosijoittaminen ja minimoida siihen liittyvät riskit, mitä Suomen talouden tilasta tulisi ajatella, entä mistä tunnistaa hyvän osakkeen?Muun muassa näihin kysymyksiin keskitytään Taloudellinen mielenrauha -podcastin uusimmalla kaudella 10. Kauden aikana uusi jakso julkaistaan joka keskiviikko (paitsi juhlapyhinä, jolloin jakso julkaistaan seuraavana arkipäivänä).
- Jakso 103: Korkokäänteessä juhlii asuntovelallinen… ja sijoittaja!
Pitäisikö viitekorko vaihtaa lyhyempään korontarkistuspäivänä? Miten alas korot oikein laskevat ja milloin? Jos korkoja lasketaan, onko riskinä, että ne lähtisivät nousuun pian uudelleen? Entä miten sijoittaja voi laskevista koroista hyötyä?
Vieras: Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto, joka seuraa ja analysoi korkomarkkinaa sekä sen moninaisia vaikutuksia - Jakso 104: Uskaltaako Helsingin pörssiin vielä sijoittaa?
Helsingin pörssi on ollut laskusuuntainen viime aikoina. Onko Helsingin pörssin kulta-aika jo ohi? Mitä Helsingin pörssin tilanteesta tulisi ajatella? Miksi Helsingin pörssin on laskenut viime aikoina, entä mitkä yhtiöt ovat laskeneet eniten ja miksi? Millaisia merkkejä ja tunnuslukuja sijoittajan kannattaisi Helsingin pörssin osalta seurata nyt ja jatkossa?
Vieras: Matias Arola , Danske Bankin Investment Portfolio Manager - Jakso 105: "Tyhjätaskuista" asuntosijoittajiksi – miten ihmeessä?
Moni haaveilee asuntosijoittamisen avulla vaurastumisesta, ja tässä jaksossa kuullaan asuntosijoittamisella vaurastuneen pariskunnan tarina. Mistä kaikki lähti liikkeelle? Miten rahoitus saatiin kasaan ja paljonko alkupääomaa tarvittiin? Mistä löytyi idea ja toteutukseen tarvittava rohkeus? Miten taloustilanne on vaikuttanut? Tuleeko mieleen mitään, mitä tekisi toisin? Millaista on työskennellä pariskuntana? Entä mitä pariskunta haluaisi sanoa muille asuntosijoittamisesta haaveileville?
Vieraat: Anniina ja Jesse Parviainen kiinteistösijoittamiseen ja -kehittämiseen keskittyvästä Naapurikodit-yrityksestä. - Jakso 106: Asuntosijoittajan sudenkuopat ja checklist menestykseen
Miltä näyttää asunto- ja vuokramarkkinoilla tällä hetkellä? Saako asunnon vuokrattua hyvään hintaan? Miten vuokramarkkinoiden arvioidaan kehittyvän (lähi)tulevaisuudessa? Asuntojen hintataso sekä korkotaso vaikuttavat, onko asunto ylipäätään hyvä sijoitus. Kannattaako nyt ostaa vuokra-asunto, kun korkotaso on niin korkealla? Millaisissa tilanteissa asunto kannattaisi vuokraamisen sijasta myydä?
Vieras: Eemeli Karlsson, Suomen vuokranantajien ekonomi - Jakso 107: Miksi rahasto on laiskan (ja fiksun) sijoittajan paras kaveri?
Rahastot ovat sijoittajille helppo väylä ulottuvuuksiin, joihin pääsy vaatisi muuten uuden opettelua, timanttista riskinsietokykyä ja usein myös isompia rahallisia panostuksia. Tässä jaksossa selvitetään rahastosijoittamisen salat perusteista alkaen: mitä rahastoista pitäisi tietää ennen kuin niihin sijoittaa ja miten valita itselle sopivimmat rahastot? Millaisia vastuullisia rahastoja on olemassa? Millaisia kuluja rahastosijoittamiseen liittyy? Entä miksi rahastosijoittajien salkut ovat usein hyvin hajautettuja?
Vieras: Timo Turtiainen , Dansken sijoituspäällikkö - Jakso 108: Leikataanko sopivasti... vai liikaa ja liian nopeasti?
Millaisia Suomen talouden haasteet ovat lyhyellä aikavälillä, entä pidemmällä? Miten tähän jamaan on jouduttu ja miten huolissaan pitäisi olla? Ruotsissa ja Tanskassa talouden tila on parempi, mutta minkä takia? Mistä löytyvät uudet Suomen talouden kasvun vauhdittajat, ”uudet Nokiat” ja “uudet Nokian tekijät”?
Vieras: Mika Maliranta, Työn ja talouden tutkimuksen eli Laboren johtaja, taloustieteilijä ja taloustieteen professori Jyväskylän yliopistosta. - Jakso 109: Mistä tunnistaa hyvän yhtiön ja miten välttää hudit osakepoiminnassa?
Osakkeita ja yhtiöitä on tuhansittain – miten ihmeessä niiden joukosta voi löytää aidosti hyvät sijoituskohteet ilman yhtiökohtaista tuntikausien taustatyötä... joka pahimmassa tapauksessa saattaa olla ajan hukkaa? Mistä tietää, onko osakkeen hinta sopiva entä mitä kaupankäyntikuluista pitäisi ajatella? Lisäksi kurkistetaan monelle suomalaiselle osakesijoittajalle tuttuun Helsingin pörssiin: mitä ihmettä sen tilasta pitäisi ajatella?
Vieras: Heikki Keskiväli, Sijoittaja, Tähtäimessä osakkeet -kirjan kirjoittaja ja Fortumin Corporate Strategy Vice President - Jakso 110: Tekoälyn kehitys ja vaikutus elämään, työhön, yhtiöihin ja sijoittamiseen
Tekoäly on kaikkien puheissa ja ihan huomaamattakin läsnä jollain tavoin kaikkien elämässä. Mitä tekoälystä on vähintään syytä tällä hetkellä ymmärtää ja mihin suuntaan se on kehittymässä? Miten tekoäly vaikuttaa yhtiöihin ja sijoittamiseen. Ja pitääkö meidän oikeasti pelätä, viekö tekoäly ihmisten työt? Mitä, jos tämänkin podcastin juontaisi jatkossa Jasminin ja Kaisan sijasta tekoäly?
Vieras: Petteri Järvinen, tietokirjailija, tietotekniikka-asiantuntija ja kolumnisti. Petteri on seurannut ja kommentoinut it-maailman kehitystä 1980-luvulta lähtien. Hän puhuu asiat selkeästi ja havainnollisesti, inhimillisestä näkökulmasta ja ilman insinöörijargonia. Petteri on myös kirjoittanut kirjan Tekoäly ja minä ( 2023). - Jakso 111: Headhunterin vinkit paremmasta työpaikasta ja palkasta haaveileville
Mitä tehdä, jos tuntuu, että oma työarki stressaa eikä motivoi? Miten voi päästä headhunterin haaviin, löytää mieluisan työn ja kenties saada parempaa palkkaa? Mistä asioista kannattaa neuvotella työsopparia tehdessä? Miten asetat palkkapyynnön oikein? Miten menestyt rekryprosessissa ja mitä asioita painotetaan eniten? Entä miten pitäisi suhtautua työpaikkailmoitusten pitkiin vaatimuslistoihin – kannattaako hakea, jos rastia ei saa kaikkiin ruutuihin?
Vieras: Terhi Klemetti, The X Searchin perustajaosakas, headhunter ja HR-erityisasiantuntija - Jakso 112: Mitä rahaan liittyvistä (usein vaietuista) tunteista voi oppia?
Tässä jaksossa Jasmin ja Kaisa herättelevät kuulijoita pohtimaan, mikä on rahan merkitys omassa elämässä, ja, tuoko raha onnea? Miten rahasta ja vauraudesta aiheutuvaa kateuden tunnetta kannattaisi käsitellä? Millaisia rahaan ja kuluttamiseen liittyviä asioita jokaisen olisi hyvä välillä pysähtyä pohtimaan? Entä miten voisi oppia tuntemaan aitoa iloa tilanteissa, joissa päättää olla kuluttamatta?
Vieras: Anna Collander, psykologi ja psykoanalyytikko
Huippuvieraita
Jasminin ja Kaisan seurana podcast-studiossa on nähty – ja tullaan näkemään jatkossakin – laaja kattaus nimekkäitä vieraita, joiden kertomana asioista oppii enemmän kuin arvaakaan.
Studion penkillä taloudellista mielenrauhaa on ollut rakentamassa tutkijoita, huippuluokan asiantuntijoita, psykologeja ja myöskin heitä, joiden oma tarinansa on opettavainen ja inspiroiva.
Taloudellinen mielenrauha -podcastin kuunnelluimpia jaksoja menneiltä kausilta
- Jakso 90: Viisaaksi sijoittajaksi 30 minuutissa
- Jakso 86: Ulkomaiset osakkeet – miksi ja miten?
- Jakso 81: Kuulijat kysyvät, juristi vastaa
- Jakso 79: Kuinka selvitä velkaantumisesta voittajana?
- Jakso 78: Asuntoa ostamassa? Näin vältät ikävät yllätykset ja tunnistat hyvän taloyhtiön
- Jakso 77: Saako huijauksen uhri rahojaan koskaan takaisin?
- Jakso 71: Vaurastumisen vinkit ja sudenkuopat
- Jakso 46: Kuinka lopettaa turhanpäiväinen törsääminen? Feat. Life coach Anne Karilahti
”Lapsuudenkodistani en saanut elämääni mitään sijoituseväitä, joten on ollut ihana saada tietoa sijoittamisesta teidän podin kautta. Avaatte asiat "kansantajuisesti". Kiitos teille!"
Avoin palaute 01/2024 toteutetusta kuulijakyselystä
Mistä aiheesta haluaisit jaksoja tulevaisuudessa?
Jos sinulla on mielessä toiveaiheita tai vierasideoita, lähetä ne Danske Bankin viestinnän sähköpostiin osoitteeseen viestinta@danskebank.fi
Lue myös
Opas
Sijoittamisen opas – miten aloitan sijoittamisen?
Haluaisitko aloittaa sijoittamisen, mutta et tiedä miten? Tärkeintä sijoittamisessa on kuitenkin aloittaminen. Nappaa siis oppaastamme vinkit talteen ja aloita jo tänään.
Taloudellinen mielenrauha
Se tunne, kun rahahommat on hallussa
Tunne oma taloutesi ja ennakoi tulevaa. Lue neuvot parempaan taloudelliseen mielenrauhaan.
Talouden muistilista
Näillä konkreettisilla toimilla saat oman taloutesi haltuun.