Usein kysyttyjä kysymyksiä
Millaiselle sijoittajalle sijoitusobligaatiot sopivat?
Sijoitusobligaatiot sopivat sijoittajalle, joka haluaa turvaa sijoittamalleen pääomalle sekä samalla tavoitella tuottoa varoilleen. Sijoitusobligaatioon tulee sijoittaa vain varoja, jotka joutavat olemaan sidottuna sijoitukseen sen koko juoksuajan (3-5 vuotta). Toisin sanoen sijoitusobligaatioon sijoittaminen vaatii malttia, mutta toisaalta vastineeksi sijoittaja saa turvaa ja mahdollisuuden hyvään tuottoon.
Voinko myydä sijoitusobligaation kesken sijoitusajan?
Sijoitusobligaatiosta voi luopua kesken sijoitusajan myymällä sen takaisin pankille. Danske Bank ylläpitää jälkimarkkinahintoja sijoitusobligaatioille. Voit tarkistaa lainojen suuntaa-antavat takaisinostohinnat täältä.
Miksi merkitsemäni sijoitusobligaation jälkimarkkinahinta on alle 100 vaikka kyseessä on pääomaturvattu sijoitus?
Sijoitusobligaation arvo muodostuu kahdesta osasta: tuotto-osasta ja turvaavasta osasta.
- Tuotto-osan arvonmuodostus Tuotto-osan arvonmuodostus on riippuvainen kohde-etuuden kehityksestä. Kohde-etuuden arvo määritellään laina-ajan lopussa alkuarvon ja keskiarvostettujen loppuarvojen välisestä muutoksesta. Muutos on sitä vaikeampi määritellä, mitä kauempana eräpäivä vielä on tulevaisuudessa, koska voimakkaastikin noussut kohde-etuus ehtii vielä laskea - ja päinvastoin. Eräpäivää kohti mentäessä ja keskiarvostuksen alkamisen jälkeen varmuus lisääntyy ja tuotto-osan kehitys näkyy selvemmin jälkimarkkinahinnassa.
- Turvaavan osan arvonmuodostus
Korkojen noustessa lainan juoksuaikana vaikuttaa se negatiivisesti turvaavan osan arvoon. Alkuvaiheessa vaikutus on suurin, kun korkoriski on suurimmillaan. Vaikka korot jatkaisivat nousuaan koko laina-ajan, ei vaikutus ole loppuvaiheessa enää yhtä suuri kuin alussa koska korkoriski on pienentynyt.
Yllä mainituista syistä johtuen sijoitusobligaatio kannattaa valmistautua pitämään yleensä noin 3-5 vuotta ennen kuin kohde-etuuden (tuotto-osan) ja turvaavan osan arvonnousu alkaa näkyä kunnolla jälkimarkkinahinnassa. Varsinainen pääomaturva (yleensä 85 % - 100 % nimellispääomasta) onkin voimassa vasta eräpäivänä, ei ennen tätä.
Kuuluvatko sijoitusobligaatiot talletussuojan piiriin?
Sijoitusobligaatiot eivät kuulu talletussuojan piiriin. Sijoitusobligaatioihin liittyy liikkeeseenlaskijariski.
Onko ulkomaisiin kohde-etuuksiin sijoittavissa sijoitusobligaatioissa valuuttakurssiriskiä?
Yleensä julkisissa sijoitusobligaatioissa ei ole suoraa valuuttakurssiriskiä vaan kohde-etuudet ovat euromääräisiä. Sijoitusobligaatioiden kohde-etuudet ja ehdot vaihtelevat kuitenkin lainaerittäin ja kehotammekin sijoittajaa tutustumaan kunkin lainan ehtoihin erikseen.