“Kymmenen vuotta sitten yritin aloittaa rahastosäästämistä, mutta silloin se tyssäsi lyhyeen”, sanoo Sami, 51.

Raha oli Samille vielä tuolloin väline, joka mahdollisti hetkessä elämisen ja heräteostot. Kuluttaminen tuntui hyvältä ja antoi henkistä tyydytystä. Myöhemmin Sami on pohtinut, mistä se johtui.

“Lapsuudenperheeni ei ollut varakas, ja nuorena minulla ei ollut juurikaan rahaa käytettävissä verrattuna kavereihin.”

Kun Sami työllistyi aikuisena ja alkoi saada säännöllistä, mukavaa palkkaa, alkoi kuluttaminen ikään kuin vastareaktiona nuoruuden kitsastelulle. Liikunnallinen, triathlonia ja polkujuoksua harrastava mies matkusteli huolettomasti urheilun merkeissä ja hankki ylenpalttisesti harrastusvälineitä.

“Minulla oli muun muassa neljä erilaista polkupyörää ja ulkoilutakkeja sekä kenkiä eri väreissä kaikkiin mahdollisiin sääolosuhteisiin”, Sami kertoo.

Vaikka kuluttaminen suuntautui tervehenkisiin kohteisiin, se nieli rahaa valtavia määriä. Usein ostaminen tapahtui hetken mielijohteesta.

“Kun nyt katson ajassa taaksepäin sitä heräteostelija-Samia, haluaisin sanoa hänelle, että nuku hyvä mies yön yli ja mieti, tarvitsetko oikeasti tätäkään tavaraa. Toivon todella, että olisin ymmärtänyt jo aikaisemmin aloittaa säästämisen.”

"Kun nyt katson ajassa taaksepäin sitä heräteostelija-Samia, haluaisin sanoa hänelle, että nuku hyvä mies yön yli ja mieti, tarvitsetko oikeasti tätäkään tavaraa."

Raha poikimaan

Kun korona-aika iski, Samin todellisuus muuttui. Harrastusmatkoja ei voinut tehdä, ja kaupat olivat kiinni. Yhtäkkiä Sami huomasi, että pankkitilille jäi väkisin ylimääräistä rahaa. Mielessä alkoi kyteä ajatus, että sillä voisi vihdoin tehdä jotain järkevää.

“Aloitin kuukausisäästämisen Danske Bankin rahastoon. Se oli helppo sijoittamisen muoto ihmiselle, joka ei ollut perehtynyt aiheeseen sen enempää”, Sami muistelee.

Kun markkinakurssit alkoivat nousta korona-ajan alun jälkeen, rahastojen arvot näyttivät hyviltä. Sami oli innoissaan.

“Se oli kannustava sysäys, jonka myötä ryhdyin laittamaan entistä enemmän rahaa sijoituksiin ja laajentamaan myös sijoittamisen tapoja.”

Mukaan tulivat suorat osakkeet ja ETF- eli pörssinoteeratut rahastot, joita voi ostaa ja myydä pörssissä osakkeiden tapaan. Ne tarjoavat monipuolista sijoittamista ja vaivatonta hajauttamista tavallisiin rahastoihin verrattuna pienemmillä hallinnointikuluilla.

“Olen saanut Danske Bankilta konkreettisia työkaluja sijoittamisen tueksi. Katson säännöllisesti esimerkiksi pankin sijoitusaiheisia webinaareja ja luen katsauksia. Mobiiliappi on selkeä ja helppokäyttöinen”, Sami kertoo.

Sijoittamisen ilosanomaa toisessa polvessa

Samin puheessa toistuu usein se, kuinka häntä harmittaa oma myöhäinen herääminen säästämiseen ja sijoittamiseen. Aiemmin aloittamalla henkilökohtaista varallisuutta olisi ehtinyt karttua luultavasti jo huomattavissa määrin.

“Sekin jäytää, että vuosien ajan säästimme lapselle rahaa ihan vain tavalliselle säästötilille. Jos olisi ymmärretty laittaa rahat esimerkiksi rahastoihin, tiedä miten ne olisivat tuottoa kasvaneet.”

Samin poika on nyt parikymppinen. Isän myötävaikutuksella myös hän on alkanut säästää rahastoihin.

“Välillä vertailemme, kuinka kummallakin menee sijoitusten kanssa. Täytyy sanoa, että poika on tehnyt hyviä valintoja”, Sami toteaa tyytyväisenä.

Hänen oma tavoitteensa sijoittamisessa on kehittää seuraavan 15 vuoden aikana salkku, jonka tuotto mahdollistaa eläkkeellä vuosittaisen parin kuukauden etelässä asumisen.

“Tällä hetkellä kurssit ovat laskeneet niin, että suunnitelmaan on tullut hieman takapakkia, mutta pitkästä aikavälistä tässä onkin kyse. En kuitenkaan sijoita yli varojeni tai velaksi, joten olen rauhallisin mielin.”

 

Olen saanut Danske Bankilta konkreettisia työkaluja sijoittamisen tueksi”, sanoo Sami. Kuvassa mukana hänen belgianpaimenkoiransa Dona.

Uusia tavaroita vain tarpeeseen

Samia kiehtoo tulevaisuuden tavoitteen lisäksi varallisuuden kasvattaminen. Häntä motivoi sijoitusten kasvun konkreettinen näkeminen.

“Sijoittamisen myötä raha on muuttunut puhtaasta kulutusvälineestä erilaiseksi instrumentiksi. Nykyään se tarkoittaa minulle toimeentuloa, taloudellista mielenrauhaa ja turvallisuutta.”

Säästämisen ja sijoittamisen ohella rahalla voi edelleen tehdä myös mukavia asioita ja kuluttaa – kohtuudella.

“Nykyään hankin uusia tavaroita vain tarpeeseen, mutta en kuitenkaan koe, että varsinaisesti kieltäytyisin mistään. Elämästä on tarkoitus myös nauttia. Fiksu rahankäyttö ei tarkoita sitä, että istutaan vain pimeässä syömässä makaronia”, Sami kärjistää.

Säästämistä ja sijoittamista pohdiskeleville hänellä on yksi harvinaisen selkeä neuvo.

“Aloita mieluiten jo tänään.”

Materiaali on yleistä tietoa eikä se ole täydellinen kuvaus sijoituskohteesta tai siihen liittyvistä riskeistä. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan tulee tutustua sijoituskohteen ominaisuuksiin, riskeihin ja verotukseen. Sijoittamiseen liittyy aina taloudellinen riski. Tavoiteltu tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. On syytä muistaa, että historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Asiakkaan tulee perustaa sijoituspäätöksensä omaan arvioonsa rahoitusvälineestä ja siihen liittyvistä riskeistä, sillä asiakas vastaa itse sijoituspäätöstensä taloudellisista seuraamuksista. Tämä materiaali ei ole yksilöllinen suositus eivätkä annetut tiedot liity yksittäisen asiakkaan sijoitustavoitteisiin, taloudelliseen tilanteeseen tai erityistarpeisiin. Vaikka pyrkimyksenä onkin antaa mahdollisimman tarkkoja ja oikeita tietoja, ei pankki takaa ulkopuolisista lähteistä saatujen tietojen täydellisyyttä tai virheettömyyttä. Esitetyt näkemykset edustavat pankin arvioita materiaalin laatimishetkellä ja niitä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Pankki ei vastaa mistään kuluista tai tappioista, joita materiaalin tietojen käyttö voi aiheuttaa. Materiaali sisältää pankin omistamaa immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa, johon pankki pidättää kaikki oikeudet.