Aamukatsaus

21.1.2020

Nokian Renkaat (Pidä)

Korkeita riskejä lyhyellä aikavälillä

Q4 19 –tulos julkaistaan 4.2. klo 14.00

 

Toistamme Pidä-suosituksemme ja suhtaudumme Nokian Renkaisiin varovaisesti. Vaikka vuoden 2019 tulosvaroitus vältetään, näkymä vuodelle 2020 on haastava, sillä markkinakysyntä on pehmeä ja korkeammat kustannukset USA:ssa aiheuttavat vastatuulta. Odotamme liikevoiton 2020 pysyvän vuoden 2019 tasolla, mutta näemme riskin tälle ennusteelle. Mielestämme on liian aikaista keskittyä vuoteen 2021, mikä näyttää paremmalta.

2020: jälleen vaikea vuosi.
Markkinanäkymä pysyy pehmeänä, sillä AEB ennustaa Venäjän uusien autojen myynnin putoamista jälleen 2 %:lla vuonna 2020 (myynti putosi -2 %:a vuonna 2019) ja Eurooppa tulee näkemyksemme mukaan tuskin parantumaan paljon. Lämmin talvi on riski ensi kauden talvirengastilauksille. Odotamme vain vaatimatonta volyymikasvua vuonna 2020 sekä neutraaleja hinta/mixiä ja raaka-aineita. Samaan aikaan Nokian Renkaat kohtaa 15 miljoonaa euroa korkeammat kustannukset, sillä USA:n tehdas käynnistää tuotannon eli sen pitää kasvattaa liikevoittoa tällä summalla vain pitääkseen liikevoiton ennallaan. Tämä on haastavaa, ottaen huomioon pehmeän volyyminäkymän.

 

Q4 ja osakekohtainen osinko.  Arvioimme Q4-liikevoiton olevan 94 miljoonaa euroa, laskua 19 %:a v/v. Talvi oli myöhässä ja uskomme tulosvaroituksen olevan edelleen mahdollinen. Arvioimme FY 2019 liikevoittomarginaalin olevan 19,4 %:a verrattuna n. 20 %:n ohjeistukseen. Saatavilla ei vielä ole luotettavaa Q4-konsensusta, mutta FactSetin koko vuoden 2019 liikevoittomarginaali on 19,9 %:a. Odotamme osakekohtaisen osingon olevan 1,58 euroa, tuottaen 5,8 %:a, mikä on houkutteleva mutta mielestämme riskien varjostama.

Arvostus.
Osake on alisuoriutunut verrokkeihin nähden viimeisen 12 kuukauden ajan, mutta ennusteet ovat myös jatkaneet laskua. Mielestämme 2020E EV/EBIT arvostuskertoimella 12,5x on kohtuullinen, ottaen huomioon ennusteiden ympärillä olevat riskit. Tunnustamme, että tavoitehintamme ei ole linjassa suositusrakenteemme kanssa ja aiomme tarkastella uudestaan sijoitusnäkemystämme Q4-tuloksen jälkeen.
Analyytikko,
Panu Laitinmäki

panl@danskebank.com


Markkinoilla tänään

Tänään esillä on muutamia tier-2 lukuja. Mielenkiintoisin on UK:n työmarkkinaraportti marraskuulle, sillä se antaa enemmän tietoa mahdollisuudesta keventää rahapolitiikkaa myöhemmin tässä kuussa. Odotamme muuttumatonta työttömyysastetta 3,8%, samalla kun odotamme palkkojen kasvun (poissulkien bonukset) olevan maltillista 3,4%:ssa v/v lokakuun 3,5%:sta v/v. Saamme myös lisää uutisia globaalin elpymisen vauhdista alustavien ostopäällikköindeksilukujen myötä euroalueella, USA:ssa, Japanissa ja UK:ssa (kaikki perjantaina).

 

Saksan ZEW-odotusten indeksi on noussut paljon viime kuukausina ja on yksi niistä indikaattoreista, jotka signaloivat syklin kääntymistä. Odotamme tammikuun indeksin jatkavan tätä kuvaa. Muutoin markkinat odottavat EKP:n kokousta myöhemmin tällä viikolla.
Markkinauutiset

Odotetusti Japanin keskuspankki (BoJ) piti määrällisen keventämisensä tuottokäyräohjauksella ja sen eteenpäin katsovan ohjeistuksen muuttumattomana kokouksessaan tänä aamuna. USD/JPY on laajalti muuttumaton tässä uutisessa. Saimme myös uusia kasvu- ja inflaatioennusteita ja odotetusti kasvuennustetta tarkistettiin hallituksen suuren menopaketin seurauksena. BoJ odottaa nyt  0,9%:n BKT:n kasvua tilivuonna 2020 versus 0,7% lokakuussa ja se näkee edelleen talouden olevan ”maltillisen kasvun trendissä”. Inflaatioennusteita korjattiin hieman alaspäin. Myös tilivuoden 2021 aikana BoJ odottaa vain 1,4%:n inflaatiota. Q4:n luvut ovat olleet melko lannistavia ja odotamme BoJ:n pysyvän odottavalla kannalla myös tulevana vuotena. Useat kertaluontoiset toimenpiteet, kuten ALV-korotus sekä taifuuni Hagibis, ovat painaneet Japanin aktiviteettia viime aikoina. Hallitus on ryhtynyt toimiin mm. suuren menopaketin myötä joulukuussa ja niin kauan kun USD/JPY pysyy poissa 100-tasolta, odotamme BoJ:n pitävän kassavaransa, jotta se voi ennakoivasti täyttää velvollisuutensa taloudellisen stressin aikana.

Ranskan presidentti Emanuel Macron twiittasi myöhään maanantaina, että Ranska ja USA ovat sopineet “aselevosta” tariffeissa tämän vuoden loppuun saakka, josta Trump twiittasi ”erinomaista”. Kaksi maata ovat olleet törmäyskurssilla siitä lähtien kun Ranska viime vuonna eteni erityisen suurilta USA:laisilta teknologiayrityksiltä perittävän veron osalta, jonka jälkeen USA uhkasi kostaa asettamalla ylimääräisiä tariffeja erityisesti Ranskan maataloustuotteille.

Virkarikosoikeudenkäynti presidentti Trumpia vastaan alkaa tiistaina iltapäivällä. Prosessin kestoa ei vielä tiedetä, mutta senaatin enemmistön johtaja Mitch McConnell esitti tulevaa oikeudenkäyntiä koskevat ehdotetut säännöt, joiden odotetaan saavan hyväksynnän suurimmalta osalta senaattoreista. Ehdotukseen sisältyy, että puolustukselle ja syyttäjälle annetaan kummallekin 24 tuntia kahden päivän aikana käsittelyä varten. Myös se, pystyvätkö demokraatit esittämään uusia todisteita tai todistajia, joita ei sisällytetty alkuperäiseen tutkimukseen, päätetään yksinkertaisella senaatin äänestyksellä.


Vastuuvarauma

Disclosures

Kalenteri

 
Tiistai 21.1.
Suomi

Tilastokeskus: Rakennus- ja asuntotuotanto marraskuulta klo 8

 

Ulkomaat
Saksa – ZEW-indeksi tammikuulta klo 12
Japani – keskuspankin korkopäätös
Osavuosikatsaukset: IBM

 

Keskiviikko 22.1.
Suomi
Tilastokeskus: yrityssaneeraukset 4. neljännes klo 8; velkajärjestely 4. neljännes klo 8; konkurssit joulukuulta klo 8
 
Ulkomaat
Osavuosikatsaukset: United Technologies

 

Torstai 23.1.
Suomi

Tilastokeskus: väestön ennakkotilasto joulukuulta klo 8; kaupan liikevaihtokuvaaja joulukuulta klo 8; sijoittuminen koulutuksen jälkeen 2018 klo 8

 

Ulkomaat
Ruotsi – työttömyys joulukuulta klo 10.30
Norja – keskuspankin korkopäätös klo 11
Euroalue – kuluttajaluottamus tammikuulta (ennakko) klo 17; EKP:n korkopäätös
USA – uudet työttömyyskorvaushakemukset klo 15.30; USA:n ennakoiva suhdanneindeksi joulukuulta klo 17
Osavuosikatsaukset: Travelers, Intel, Microsoft

 


Perjantai 24.1.
Suomi

Tilastokeskus: palvelujen tuottajahintaindeksi 4. neljännes klo 8; työvoimatutkimus joulukuulta klo 8; tuottajahintaindeksi joulukuulta klo 8

 

Ulkomaat
Saksa – teollisuuden ostopäällikköindeksi tammikuulta (alustava) klo 10.30; palvelualojen ostopäällikköindeksi tammikuulta (alustava) klo 10.30
Euroalue – palvelualojen ostopäällikköindeksi tammikuulta (alustava) klo 11; teollisuuden ostopäällikköindeksi tammikuulta (alustava) klo 11
USA – Markit –ostopäällikköindeksi tammikuulta (alustava) klo 16.45
Japani – kuluttajahinnat joulukuulta klo 01.30
Kiina – markkinat kiinni
Osavuosikatsaukset: Ericsson, Netflix

 


Maanantai 27.1.
Suomi

Tilastokeskus: kuluttajien luottamus tammikuulta 2020 klo 8; Elinkeinoelämän keskusliitto: luottamusindikaattorit klo 8

 

Ulkomaat
Saksa – IFO-indeksi tammikuulta klo 11
USA – uusien asuntojen myynti joulukuulta klo 17
Kiina – markkinat kiinni


Lataa aamukatsaus

Aamukatsaus (pdf)