Huomio kiinnittyy sen sijaan EKP:n johtajan Christine Lagarden kommentteihin siitä, jatkuvatko koronnostot vielä heinäkuun kokouksessa tai kenties jopa syyskuulle asti, vai alkaako nostovaihe olla jo takanapäin.

Lisäksi EKP julkaisee kokouksen yhteydessä päivitetyt talousennusteensa. Alkuvuoden odotettua vahvemman talouskehityksen myötä tämän vuoden talouskasvuennustetta tarkistettaneen hieman ylöspäin, mutta päähuomio kiinnittyy EKP:n lähivuosien näkemyksiin inflaatiovauhdista. Inflaation odotetaan laajalti hidastuvan asteittain ensi vuotta kohden, mutta hidastumistahdilla on merkitystä esimerkiksi sen suhteen, milloin markkina alkaa ennakoida EKP:lta ensimmäisiä koronleikkauksia. Toukokuussa euroalueen laaja-alaisissa inflaatiopaineissa nähtiin ensimmäisiä merkkejä tasaantumisesta, mutta toisaalta varsinkin kireän työmarkkinan kiihdyttämä palkkainflaatio ylläpitää myös kuluttajahintojen nousupainetta sitkeästi koholla.

Markkinan odotuksilla on vaikutuksia myös kuluttajien viitekorkoihin. 12kk euribor kuvastaa markkinan keskimääräistä odotusta EKP:n talletuskoron tasosta tulevan vuoden aikana. Tällä hetkellä EKP:n odotetaan nostavan korkoja kesäkuun jälkeen vielä kertaalleen, ja ensimmäistä ohjauskoronlaskua hahmotellaan vuoden 2024 kesälle. Mikäli näissä odotuksissa nähdään muutoksia suuntaan tai toiseen, näkyy se myös euriborien kehityksessä kokouksen jälkeen. Danske Bank odottaa EKP:lta vielä yhteensä kolmea 25 korkopisteen ohjauskoronnostoa, mikä merkitsisi pientä nousupainetta 12kk euriborissa 4 % tasoa kohden. 3kk euribor lähestyy lähikuukausina 12kk euriborin tasoa ja syksyllä voidaan olla tilanteessa, jossa lyhyt viitekorko on pitkää korkeammalla tasolla.

Tänään illalla korkopäätöksensä julkistaa myös Yhdysvaltojen keskuspankki Fed. Eilen julkaistut toukokuun inflaatioluvut jäivät markkinan odotuksia matalammiksi, ja Yhdysvalloissa inflaation laaja-alaisesta hidastumisesta onkin saatu jo selvempiä merkkejä kuin euroalueella. Näin ollen odotamme Fedin keskeyttävän maaliskuussa 2022 alkaneen nostosyklinsä, ja jättävän ohjauskorkokanavansa ennalleen nykyiselle 5,00 – 5,25 % tasolle.

Myös Fed julkaisee kokouksen yhteydessä päivitetyt talous- ja korkoennusteensa, ja markkina seuraa erityisen tarkasti, uskooko Fed koronnostojen käynnistyvän uudelleen myöhemmässä vaiheessa. Vielä maaliskuussa avomarkkinakomitean mediaaniennuste ei ennakoinut enää lisänostoja ohjauskoron nykytasolta, mutta sittemmin saatu odotuksia vahvempi talouskehitys on saanut osan Fedin jäsenistä sekä markkinasta pohtimaan vielä yhden lisänoston mahdollisuutta. Tämän illan koronnostotauolla keskuspankki saa lisäaikaa arvioida aiempien koronnostojen viiveellä nähtäviä vaikutuksia talouteen.

Danske Bank ei ennakoi Fediltä nostoja myöskään myöhemmissä kokouksissa, ja mikäli keskuspankin viestintä on samoilla linjoilla, voi osakemarkkinan viime viikkojen vahva vire saada jatkoa koronnostopelkojen hälvetessä.