Pohjoismaihin on syntynyt lyhyessä ajassa merkittävä puolustusteknologiaa tuottava startup-ekosysteemi, joka on kerännyt vajaa 1,2 miljardia dollaria pääomasijoituksia vuosina 2019–2024, selviää Danske Bankin ja kansainvälistä startup-dataa keräävän Dealroomin toteuttamasta Nordic Defence Startup Report 2024 -selvityksestä.
Selvityksen mukaan valtaosa, peräti 85 prosenttia, reilun miljardin pääomapotista on kerätty Suomeen. Ruotsin ja Tanskan osuudet ovat selvästi Suomea pienempiä. Ruotsiin pääomarahoitusta on jakaantunut 5 prosenttia (52,6 milj. dollaria) ja Tanskaan 11 prosenttia (128,5 milj. dollaria).
Danske Bankin startup- ja kasvuyritysliiketoiminnasta vastaava johtaja Teppo Havo uskoo, että tämänhetkinen geopoliittinen tilanne sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys pönkittävät alan kasvunäkymiä.
”Kun muu pääomasijoitusmarkkina on ollut laskusuhdanteessa, puolustusteknologiaan suuntautuvat sijoitukset ovat kasvaneet tasaisesti. Erityisesti sekä siviili- että puolustuskäyttöön tarkoitetuilla niin kutsutuilla kaksoiskäyttötuotteilla on lupaavat kasvunäkymät. Tästä oivallisia esimerkkejä ovat minisatelliitteja tekevä Iceye ja kvanttiteknologiaa kehittävä IQM. Selvityksemme mukaan pohjoismainen ekosysteemi pystyy kilpailemaan muun muassa Saksan ja Ison-Britannian kanssa erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologiassa.”
Kerätyn rahoituksen määrä on merkittävä, sillä puolustusteknologian tai sekä siviili- että puolustuskäyttöön soveltuvan kaksoiskäyttöteknologian alalla toimivia startupeja on selvityksen mukaan Pohjoismaissa 130. Teppo Havo huomauttaa, että startuppien määrä on todellisuudessa isompi, koska uusia yrityksiä perustetaan jatkuvasti ja osa yrityksistä ei näy Dealroomin keräämässä datassa.
Kasvua on luvassa
Selvityksen mukaan puolustusteknologia-alan keräämä pääomarahoitus on kasvussa Pohjoismaissa. Viime vuonna ala keräsi 136 miljoonaa dollaria, kun tänä vuonna rahoitusta pohjoismaiset yhtiöt keräävät arvion mukaan noin 240 miljoonaa dollaria.
Danske Bank ja Dealroom arvioivat, että koko alan arvo Pohjoismaissa on noin 3,6 miljardia dollaria, mutta kasvua on luvassa. Euroopan komission tuoreen raportin mukaan globaalisti puolustusteknologian markkinan arvo kohoaa 2,6 biljoonaan dollariin vuoteen 2030 mennessä.
Puolustusalan kasvua signaloi myös alkuvaiheen yritysten merkittävä rahoitustarpeen kasvu. Suomessa Finnish Business Angels Network FiBAN ry on saanut tänä vuonna 122 rahoitushakemusta puolustusalan startup-yrityksiltä, joiden keskimääräinen valuaatio on 3,4 miljoonaa euroa. Vuonna 2023 hakemuksia oli alle 10.
FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen kertoo, että vaikka pohjoismaiset puolustusteknologiastartupit kasvavat, alalla on useita pullonkauloja, joita voidaan helpottaa muun muassa muuttamalla regulaatiota.
“Rahoitusväylien puute on kasvun esteenä erityisesti yritysten alkuvaiheissa. Sijoittajia puolustus- ja kaksoiskäyttöyrityksille on käytännössä vain enkelisijoittajissa ja kourallisessa pääomasijoitusrahastoja. B-kierroksesta eteenpäin Suomessa ei juurikaan ole Suomen Teollisuussijoituksen eli Tesin lisäksi tahoja, jotka voivat rahoittaa puolustusalaa, ja yritykset ostetaan ulkomaille liian aikaisin. Enkelit voivat muuttaa sijoitusstrategiaansa nopeasti, koska rahastojen säännöt eivät sido heitä. Regulaation keventäminen ja eri tahojen yhteistyö on tärkeää kansainväliselle kasvulle”, Tiina Laisi-Puheloinen kertoo.