Danske Bankin yritysasiakasliiketoiminnan johtajan Elina Fogelholmin mukaan toimiala on nyt vahvemmassa asemassa kuin pitkään aikaan. "Suomalaiset puolustusteollisuuden yritykset ovat nähneet jo pari vuotta positiivisia merkkejä kysynnän kasvusta, ja nyt nämä näkymät ovat selkeästi konkretisoituneet tilauksiksi", sanoo Fogelholm.
Yle teetti marraskuussa kyselytutkimuksen, jonka mukaan enemmistö kyselyyn vastanneista kansanedustajista on valmis nostamaan puolustusmenoja jopa kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta. (Kysyimme kansanedustajilta, pitääkö Suomen olla valmis nostamaan puolustusmenoja – näin vastaukset jakaantuivat | Politiikka | Yle) Myös muualla Euroopassa keskustellaan puolustusbudjetin kasvattamisesta, ja USA:n vaalit voittaneen Trumpin vaatimukset lisännevät painetta päätöksentekoon jo tulevan vuoden aikana.
Puolustusteollisuuden kapasiteetin kasvusta keskustellaan paitsi Suomessa, myös EU-tasoilla. Haasteena hankintojen kannalta on kuitenkin, että monessa maassa kapasiteettia lähdetään rakentamaan ihan perusasioista, kuten henkilökunnan palkkaamisesta ja toimintaan tarvittavista tiloista. Suomalaiset yritykset ovat Nato-jäsenyyden myötä lähteneet mukaan myös Naton kilpailutuksiin, jotka vauhdittavat vientiä ja tukevat kotimaisten yritysten kasvua.
Alalla näkyy jonkin verran myös konsolidointia isommiksi kokonaisuuksiksi. Danske Bank uskoo, että suurempi yrityskoko, yritysten pääomittaminen nopeaa kasvua varten ja investoinnit tuotantokapasiteettiin tukevat Suomen puolustusteollisuuden kestävää kehitystä ja vahvistavat sen asemaa myös kansainvälisillä markkinoilla.
"Suomessa on nähdäksemme noin 400 yritystä, jotka lukeutuvat puolustusteollisuuden piiriin. Näiden yritysten näkymät ovat nyt erittäin lupaavat ", Fogelholm päättää.