Naimisiinmeno
Vaikka naimisiinmeno ei useinkaan vaikuta arjen taloudenpitoon, muuttaa se puolisoiden virallista suhdetta lain edessä.
-
1. Käytännön asiat kuntoon
Jos olet vaihtanut sukunimesi, on hyvä tilata uusi debit-/credit-kortti oikealla nimellä. Tieto nimenmuutoksesta tulee pankille Digi- ja väestötietovirastosta noin 2-3 viikon kuluessa avioitumisesta. Tämän jälkeen voit tilata uuden kortin esimerkiksi verkkopankista.
Jos et halua odottaa näin pitkään, saat uuden kortin toimittamalla pankille alkuperäisen virkatodistuksen. Tämän jälkeen voit tilata uuden kortin verkkopankista.
Danske Etuohjelmassa hyödytte molemmat siitä, jos olette liittyneet siihen kotitaloutena. Yhdessä teillä on mahdollisuus päästä korkeammalle etutasolle nauttimaan laajemmista eduista. Kannattaa tarkistaa, että tiedot ovat ajan tasalla. Tämän näkee parhaiten verkkopankista. Jos tietoja täytyy päivittää, voitte olla meihin yhteydessä esimerkiksi mobiili- tai verkkoviestillä.
Tapoja arjen talouden hoitamiseen on monia – kaikki raha-asiat voivat olla yhteisiä, arkisia hankintoja varten voidaan avata yhteinen ruoka- tai taloustili tai kaikki raha-asiat voivat jatkossakin säilyä erillisinä. Te itse tiedätte, miten haluatte oman perheenne talousasiat järjestää.
-
2. Velat ja varallisuus
Velat ja varat ovat avioliiton aikana erillisiä. Pääsääntöisesti omaisuus katsotaan sen puolison omaisuudeksi, jonka nimissä se on. Avioliiton aikana puolisot voivat useimmiten käyttää omaa omaisuuttaan vapaasti.
Muutamia rajoitteita avioliiton solmimisella kuitenkin syntyy. Esimerkiksi puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa ei voi myydä eikä vuokrata ilman toisen puolison suostumusta. Yhteiseksi velaksi voidaan joskus katsoa perheen elatusta varten otettu velka, vaikka se olisi otettu yksin toisen puolison nimiin. Puolisoilla on molemmilla myös velvollisuus osallistua perheen ja toisen puolison elatukseen kykynsä mukaan.
-
3. Avio-oikeus ja avioehtosopimus
Avioliiton solmimisella syntyy avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen. Avio-oikeus saa vaikutuksensa kuitenkin vasta liiton päättyessä joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan.
Erityisesti silloin kun toisella on merkittävästi enemmän velkaa tai varallisuutta, jota ette halua jakaa esimerkiksi avioerossa, on hyvä miettiä avioehtosopimuksen tekoa, jolla avio-oikeus suljetaan kokonaan tai osittain pois. Avioehtosopimus on hyvä tehdä lakimiehen kanssa. Sopimus astuu voimaan, kun se rekisteröidään Digi- ja väestötietovirastossa.
-
4. Vakuutukset kuntoon
Yhteisessäkin taloudessa on hyvä varautua ikäviin yllätyksiin vakuutusten avulla.
Henki- tai lainaturvaturvavakuutus on hyvä olla olemassa aviopuolison tueksi, erityisesti silloin, jos teillä on yhteisiä lainoja. Vakuutuksen avulla jäljelle jäänyt aviopuoliso voi mahdollisesti jäädä asumaan yhteiseen kotiin eikä lainoista tarvitse huolehtia muun surutyön keskellä.
Tutustu Fennian tarjoamiin vakuutuksiin: Fennian edut Danske Bankin asiakkaille
Tutustu Lainaturvaan: Lainaturva
-
5. Jos et ole enää itse paikalla
Testamentin avulla voit määrätä siitä, että oma tahtosi toteutuu kun et ole enää itse paikalla. Omaisuuden saavat näin ne perilliset, joille sen haluat menevän. Samalla on mahdollista tarvittaessa turvata lesken asemaa.
Varsinkin modernissa uusperheessä on usein lapsia sekä aiemmista parisuhteista että yhteisiä lapsia nykyisestä liitosta. Tällaisessa tilanteessa testamentti on erittäin hyödyllinen olla olemassa.
Testamentin laatiminen on aina hyvä antaa perhe- ja perintöoikeuteen erikoistuneen lakimiehen tehtäväksi.