Yhteinen talous

Yhteen muuttaminen tarkoittaa yhteistä kotia ja monesti myös sitä, että raha-asiat tulevat enemmän yhteisiksi. Monet hankinnat on mahdollista jakaa kahden kesken, mikä voi tuoda liikkumavaraa talouteen kun kaikkea ei tarvitse maksaa yksin.

 • 1. Arjen raha-asiat

  Tapoja arjen talouden hoitamiseen on monia – kaikki raha-asiat voivat olla yhteisiä, arkisia hankintoja varten voidaan avata yhteinen ruoka- tai taloustili tai kaikki raha-asiat voivat jatkossakin säilyä erillisinä. Te itse tiedätte, miten haluatte oman perheenne talousasiat järjestää.

 • 2. Käytännön asiat kuntoon

  Osoitteen muuttuessa, muista tehdä osoitteenmuutos maistraattiin. Saamme pankkina tiedon osoitteen muuttumisesta väestörekisterikeskuksesta. Halutessasi voit toki tehdä osoitteenmuutoksen meille myös omasta verkkopankista. Näin varmistat, että pankkiposti löytää perille.

  Osoitteenmuutos: www.muuttoilmoitus.fi
 • 3. Liity Danske Etuohjelmaan kotitaloutena

  Danske Etuohjelmaan voi liittyä kotitaloutena, jolloin teidän molempien yhteen laskettu asiointi määrittää etutason. Yhdessä teillä on mahdollisuus päästä korkeammalle etutasolle nauttimaan laajemmista eduista. Tarkista siis, että molempien tiedot ovat ajan tasalla. Tämän näet parhaiten verkkopankista. Jos tietoja täytyy päivittää, voitte olla meihin yhteydessä esimerkiksi verkkoviestillä.

  Tutustu: Danske Etuohjelma
 • 4. Avoliitto voi vaikuttaa sosiaalietuihisi

  Selvitä sosiaalietuuksiin liittyvät kysymykset Kelan sivustolla.

  Voit lukea lisää aiheesta: kela.fi
 • 5. Varaudu säästämällä

  Yhteisessä taloudessa voi olla mahdollisuus laittaa myös säästöön enemmän rahaa. Säästäminen on oiva tapa varautua niin mukaviin kuin ikäviin yllätyksiin, joita elämän varrella voi tulla vastaan. Säästäminen on mahdollista yhdessä tai erikseen, mutta tärkeintä on sen aloittaminen mahdollisimman pian.

  Tilisäästäminen on hyvä vaihtoehto vararahaston tai talouspuskurin kerryttämiseen. Rahastosäästäminen on varteenotettava vaihtoehto pidempiaikaiseen säästämiseen tai varojen kerryttämiseen isompaa hankintaa varten.

  Tutustu: Etutili

  Lue lisää: Rahastosäästäminen

  Jos haaveilette vielä yhteisestä omasta kodista ettekä ole aikaisemmin omistaneet asuntoa, kannattaa tutustua ASP-säästämisen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

  Lue lisää: ASP-tili

  Tutustu tarkemmin: Ensimmäinen oma asunto

   

 • 6. Vakuutukset kuntoon

  Yhteisessäkin taloudessa on hyvä varautua ikäviin yllätyksiin vakuutusten avulla.

  Henki- tai lainaturvavakuutus on hyvä olla olemassa turvaamassa avo- tai aviopuolison taloutta, erityisesti silloin, jos teillä on yhteisiä lainoja. Vakuutuksen avulla jäljelle jäänyt avo- tai aviopuoliso voi mahdollisesti jäädä asumaan yhteiseen kotiin eikä lainoista tarvitse huolehtia muun surutyön keskellä.

  Tutustu Fennian tarjoamiin vakuutuksiin: fennia.fi

  Tutustu Lainaturvaan: Lainaturva

 • 7. Varaudu mahdollisiin elämänmuutoksiin juridisesti

  Avoliitossa on hyvä varmistua myös siitä, että avopuolison asema on haluamallanne tavalla turvattu myös silloin, jos elämäntilanteenne muuttuu ennalta arvaamattomalla tavalla. Avopuolisolla ei ole lain nojalla oikeutta toisen puolison omaisuuteen samalla tavalla kuin aviopuolisolla, avopuolison asumista ei suojata toisen avopuolison kuollessa, eikä avopuoliso ole lakimääräinen perillinen.

  Avopuolison asemaa on tarvittaessa mahdollista parantaa testamentin avulla. Myös muihin mahdollisiin elämänmuutoksiin, kuten esimerkiksi oman toimintakyvyn heikkenemiseen tai avoeroon, on mahdollista varautua ennalta.

  Testamentin ja muiden juridisten asiakirjojen laatiminen on aina hyvä antaa perhe- ja perintöoikeuteen erikoistuneen lakimiehen tehtäväksi. Voit varata ajan pankin lakimiehelle soittamalla asiakaspalvelun numeroon 0200 2000 (pvm/mpm).”

Lue myös


Tämä ei ole täydellinen selvitys vakuutuksesta. Tutustu myös tuoteselosteeseen ja vakuutussopimukseen sekä esitteisiin, ehtoihin ja hinnastoihin. Vakuutuksen myöntää Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia, joka vastaa vakuutuksesta. Danske Bank toimii Fennian asiamiehenä ja on rekisteröity Finanssivalvonnan ylläpitämään vakuutusedustajarekisteriin. Finanssivalvonta valvoo vakuutusedustusta.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia
Rekisteröity kotipaikka ja osoite Helsinki, 00017 Fennia
Y-tunnus 0196826-7

Lainaturvan myöntää Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö (Mandatum Life), joka vastaa vakuutuksesta. Danske Bank toimii Mandatum Lifen asiamiehenä ja on rekisteröity Finanssivalvonnan (FIVA) ylläpitämään vakuutusedustajarekisteriin. Finanssivalvonta valvoo vakuutusedustusta.

Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö
Rekisteröity kotipaikka ja osoite Bulevardi 56, 00120 Helsinki
Y-tunnus 0641130-2