Yhteinen talous
Yhteen muuttaminen tarkoittaa yhteistä kotia ja monesti myös sitä, että raha-asiat tulevat enemmän yhteisiksi. Monet hankinnat on mahdollista jakaa kahden kesken, mikä voi tuoda liikkumavaraa talouteen, kun kaikkea ei tarvitse maksaa yksin. Kannattaakin pohtia yhteisen pankkitilin avaamista.
-
1. Arjen raha-asiat
Tapoja arjen talouden hoitamiseen on monia – kaikki raha-asiat voivat olla yhteisiä, arkisia hankintoja varten voidaan avata yhteinen ruoka- tai taloustili tai kaikki raha-asiat voivat jatkossakin säilyä erillisinä. Te itse voitte päättää, miten haluatte oman perheenne talousasiat järjestää.
Lue ohjeet: Miten avaan yhteistilin
-
2. Käytännön asiat kuntoon
Osoitteen muuttuessa, muista tehdä osoitteenmuutos Digi- ja väestötietovirastolle. Saamme pankkina tiedon osoitteen muuttumisesta väestörekisterikeskuksesta. Halutessasi voit toki tehdä osoitteenmuutoksen meille myös omasta verkkopankista. Näin varmistat, että pankkiposti löytää perille.
Osoitteenmuutos: www.muuttoilmoitus.fi -
3. Liity Danske Etuohjelmaan kotitaloutena
Danske Etuohjelmaan voi liittyä kotitaloutena, jolloin teidän molempien yhteen laskettu asiointi määrittää etutason. Yhdessä teillä on mahdollisuus päästä korkeammalle etutasolle nauttimaan laajemmista eduista. Tarkista siis, että molempien tiedot ovat ajan tasalla. Tämän näet parhaiten verkkopankista. Jos tietoja täytyy päivittää, voitte olla meihin yhteydessä esimerkiksi verkkoviestillä.
Tutustu: Danske Etuohjelma -
4. Avoliitto voi vaikuttaa sosiaalietuihisi
Selvitä sosiaalietuuksiin liittyvät kysymykset Kelan sivustolla.
Voit lukea lisää aiheesta: kela.fi -
5. Varaudu säästämällä
Yhteisessä taloudessa voi olla mahdollisuus laittaa myös säästöön enemmän rahaa. Säästäminen on oiva tapa varautua niin mukaviin kuin ikäviin yllätyksiin, joita elämän varrella voi tulla vastaan. Säästäminen on mahdollista yhdessä tai erikseen, mutta tärkeintä on sen aloittaminen mahdollisimman pian.
Tilisäästäminen on hyvä vaihtoehto vararahaston tai talouspuskurin kerryttämiseen. Rahastosäästäminen on varteenotettava vaihtoehto pidempiaikaiseen säästämiseen tai varojen kerryttämiseen isompaa hankintaa varten.
Tutustu: Danske Säästötili
Lue lisää: Rahastosäästäminen
Jos haaveilette vielä yhteisestä omasta kodista ettekä ole aikaisemmin omistaneet asuntoa, kannattaa tutustua ASP-säästämisen tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Lue lisää: ASP-tili
Tutustu tarkemmin: Ensimmäinen oma asunto -
6. Vakuutukset kuntoon
Yhteisessäkin taloudessa on hyvä varautua ikäviin yllätyksiin vakuutusten avulla.
Henki- tai lainaturvavakuutus on hyvä olla olemassa turvaamassa avo- tai aviopuolison taloutta, erityisesti silloin, jos teillä on yhteisiä lainoja. Vakuutuksen avulla jäljelle jäänyt avo- tai aviopuoliso voi mahdollisesti jäädä asumaan yhteiseen kotiin eikä lainoista tarvitse huolehtia muun surutyön keskellä.
Tutustu Fennian tarjoamiin vakuutuksiin: fennia.fi
Tutustu Lainaturvaan: Lainaturva
-
7. Varaudu mahdollisiin elämänmuutoksiin juridisesti
Avoliitossa on hyvä varmistua myös siitä, että avopuolison asema on haluamallanne tavalla turvattu myös silloin, jos elämäntilanteenne muuttuu ennalta arvaamattomalla tavalla. Avopuolisolla ei ole lain nojalla oikeutta toisen puolison omaisuuteen samalla tavalla kuin aviopuolisolla, avopuolison asumista ei suojata toisen avopuolison kuollessa, eikä avopuoliso ole lakimääräinen perillinen.
Avopuolison asemaa on tarvittaessa mahdollista parantaa testamentin avulla. Myös muihin mahdollisiin elämänmuutoksiin, kuten esimerkiksi oman toimintakyvyn heikkenemiseen tai avoeroon, on mahdollista varautua ennalta.
Testamentin ja muiden juridisten asiakirjojen laatiminen on aina hyvä antaa perhe- ja perintöoikeuteen erikoistuneen lakimiehen tehtäväksi.