Ulkomaille muutto

Oletko lähdössä töihin ulkomaille tai suunnitteletko eläkepäivien viettoa jossain lämpöisessä maassa? Ennen lähtöä on syytä selvittää muutamia asioita.

  • 1. Osoitteenmuutos

    Jos olet ulkomailla pitkään, saatat tarvita esimerkiksi uuden kortin matkasi aikana. Muistathan siis kertoa meille uuden osoitteesi. Ulkomaisen osoitteen lisääminen ei ole mahdollista verkkopankin omissa tiedoissa, mutta voit ilmoittaa uuden osoitteen meille lähettämällä viestin mobiili- tai verkkopankistasi. Näin pankkiasiointi jatkuu sujuvasti ulkomailta käsin. Mahdolliset reissun päällä ilmenevät muutostarpeet on kätevä hoitaa mobiili- ja verkkopankin kautta. 

    Muista, että Digi- ja väestötietovirastolle pitää tehdä muuttoilmoitus tilapäisestäkin asumisesta, jos se kestää yli 3 kuukautta. Lyhyemmille ajoille ilmoitus ei ole pakollinen, mutta sen voi kuitenkin tehdä. Huomioi myös, että kirjepostin kääntöilmoitus on syytä tehdä Postiin.

    Harkitse myös vapaaehtoisen matkustusilmoituksen tekemistä Ulkoasiainministeriöön. Matkustusilmoituksen tietojen avulla sinuun saadaan tarvittaessa yhteys, tai saat tietoa, hätä- tai kriisitilanteessa.

    Muuttoilmoitus Postiin sekä Digi- ja väestötietovirastoon (Posti.fi, avautuu uuteen ikkunaan)

    Matkustusilmoitus Ulkoministeriölle (Matkustusilmoitus.fi, avautuu uuteen ikkunaan)

  • 2. Laskujen maksaminen ulkomailla

    Maksut hoituvat pitkälti kotimaisen tilisi ja korttisi avulla. Verkko- ja mobiilipankin avulla voit seurata menojasi ja hoitaa pankkiasioita ja maksaa laskuja myös ulkomailla.

    Ota kuitenkin huomioon, että kotimaiselta tililtä maksaessa raha siirtyy paikalliselle tilille hitaammin kuin kotimaassa ja siirrot ovat maksullisia. Rahan nostaminen automaatista maksaa 2 eur + 3 % nostetusta määrästä.

    Maksaessasi maksuja euromääräisenä ja EU-alueella, voit maksaa ne tavallisena maksuna. Jos maksu on muulla alueella kuin EU tai muussa valuutassa, tulee sinun käyttää verkkopankissa ulkomaanmaksulomaketta.

    Jos aiot oleskella ulkomailla pidempään, kannattaa miettiä paikallisen tilin avaamista erityisesti maan ollessa muu kuin EURO-maa. Paikallisella tilillä laskujen maksu ja rahan nostaminen tulevat halvemmaksi. Joskus voit tarvita myös paikallisen tilin vaikkapa palkkatiliksi, vuokranmaksuun tai shekkien käyttöön. Selvitä tarkkaan mahdolliset kulut ja vaihtoehdot valuutan vaihtamiseen ja siirtämiseen.

    SEPA-maksu

    Saajan tilinumero tulee syöttää IBAN-muodossa.

    Valitse verkkopankissa Uusi maksu, aivan kuin maksaisit tavallista kotimaan maksua.

    Ulkomaanmaksulomake

    Valitse verkkopankissa "Maksa ulkomaille", kun maksat EU-alueen ulkopuolelle tai maksu ei ole euromääräinen.

  • 3. Maksukortit ulkomailla

    Vaikka kohdemaassa olisi tapana käyttää ensisijaisesti käteistä, suosittelemme, että otat mukaan ainakin yhden maksukortin ja mielellään kaksi, joista toinen on varalla. Saat halutessasi kortteihin yhteisen tunnusluvun, jolloin varakortti on helpompi ottaa käyttöön kun erillistä tunnuslukua ei tarvitse muistella.

    Voit saada maksupäätteellä kysymyksen, että haluatko maksaa kortilla euroissa tai maan paikallisessa valuutassa. Maan paikallisessa valuutassa maksaminen antaa sinulle useimmiten paremman valuuttakurssin.

     

    Mieti siis ennen matkaa, mikä kortti vastaa parhaiten tarpeitasi matkalla. Voit hakea uutta korttia kätevästi verkkopankista. Samalla voit laittaa korttiturvallisuus-asetuksista kortillesi maarajauksen väärinkäytösten estämiseksi.

    Valitse paras kortti tarpeisiisi: Kortit

  • 4. Rahan käyttö eri maissa

    Pohjoismaissa voit maksaa samaan tapaan kuin kotona Suomessa, eli pääsääntöisesti kortilla. Kansainvälinen maksukortti, kuten Mastercard, toimii likipitäen kaikissa liikkeissä. Kuten myös Suomessa, on mahdollista, etteivät kortit toimi väliaikaisen häiriön vuoksi tai muusta syystä. Varaudu näihin tilanteisiin pienellä määrällä käteistä.

    Euroopassa korttimaksu on toimiva tapa asioida, mutta erityisesti Etelä-Euroopan maissa on suositeltavaa varautua maksamaan käteisellä. Kaikissa maissa ei vielä ole kansainvälisiä maksukortteja lukevia laitteita ja tällöin käteinen on ainoa maksuvaihtoehto. Korttimaksamiseen voi myös liittyä rajoitteita, kuten minimiostosumma (esimerkiksi 10 eur).

    Pohjois- ja Etelä-Amerikassa on yhä vahva käteisen ja shekkien kulttuuri. Kansainvälinen maksukortti toimii isoissa liikkeissä ja kaupungeissa, mutta pidä varalla käteistä aina mukana. Käteistä voit nostaa kaikista automaateista.

    Aasiassa korttimaksaminen onnistuu kansainvälisellä kortilla useimmissa paikoissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että monissa Aasian maissa korttiväärennöksien teko on varsin yleistä ja on hyvä miettiä, missä korttia käytät. Käteistä voit nostaa lähes kaikista automaateista. Automaattia valitessa, pyri valitsemaan modernin näköinen automaatti, joka on mielellään avoinna olevan pankkikonttorin yhteydessä.

  • 5. Muuton vaikutus verovelvollisuuteesi Suomessa ja ulkomailla

    Kun suunnittelet muuttoa ulkomaille, ota selvää verotukseesi liittyvistä asioista jo ennen muuttoa. Apua asiaan voit kysyä verotoimistosta sekä Suomesta että kohdemaastasi tai erilliseltä veroasiantuntijalta. On hyvä muistaa, että Suomen kansalaista pidetään Suomessa yleisesti verovelvollisena pääsääntöisesti muuttovuoden sekä kolmen seuraavan vuoden ajan ulkomaille muutosta huolimatta. Samaan aikaan sinusta voi tulla yleisesti verovelvollinen kohdemaassasi ja joudut antamaan veroilmoitukset molempiin maihin.

    Sinun tulee myös ilmoittaa pankillesi siitä, että olet verovelvollinen myös jossain muussa valtiossa kuin Suomessa. Pankki saattaa myös kysyä sinulta asiasta. Verovelvollisuuttasi koskevista muutoksista ilmoittaminen on myös tärkeää, jotta sinulle mahdollisesti maksettavista sijoitus- ja muista tuotoista perittävät verot olisivat oikein koko ajan.

  • 6. Pankkiasioiden muistilista ulkomaille muuttajalle

    • On hyvä huomioida, että luottokortin saamisessa voi kestää, kun luottohistoriaa ei ole ehtinyt vielä kertyä uudessa maassa
    • Pankeilla voi olla Suomesta poikkeavia käytäntöjä, jotka viivästyttävät pankkitilin avaamista
    • Aluksi voi olla järkevää pitää voimassa suomalaiset pankkitilit ja maksukortit, varsinkin jos tilin avaaminen on hankalaa kohdemaassa
    • Kannattaa ottaa selvää, minkälaisia velvollisuuksia sinulla mahdollisesti ulkomailla asuessasikin on suomalaisille viranomaisille, esim. verottajalle
    • Suomen veroilmoitukset kannattaa lukea tarkkaan virheiden varalta, ettei tule maksettua liikaa veroja
    • Kannattaa selvittää kohdemaan verotuksen hienoudet, sillä käytännöt voivat vaihdella paljonkin maasta toiseen

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.