Vaurastuminen voi alkaa ensimmäisestä palkasta

Meidän mielestämme elämässä kannattaa varautua erityisesti kaikkeen hyvään. Se tarkoittaa sitä, että on pelivaraa tehdä itselle tärkeitä asioita ja valmistautuu fiksusti tulevaisuuteen. Varautuminen tapahtuu vaikkapa säästämällä ja sijoittamalla.
Säästäminen on rahan siirtämistä säästöön vähitellen tai pitämistä tilillä. Säästämisestä tulee sijoittamista, kun säästöt laitetaan töihin osake- tai korkomarkkinoille. Sijoittaa voi myös pienillä säästöillä.

  • 1. Uskalla aloittaa tänään

    …tai viimeistään seuraavana palkkapäivänä. Aloittaminen on usein säästämisessä vaikein osa, varsinkin jos sinulla ei ole tiettyä tavoitetta mielessäsi. Kun säästämisessä kuitenkin kerran pääsee alkuun, se etenee yleensä omalla painollaan.

    Säästämisessä aika on yksi arvokkaimmista tekijöistä, sillä se antaa sijoituksille mahdollisuuden kasvaa. Nuorena sinulla on juuri tämä etu puolellasi. Mitä aikaisemmin aloitat sitä suuremmaksi säästösi voivat kasvaa.

  • 2. Mikä on sinulle tärkeää?

    Säästäminen ja sijoittaminen on helpompaa, kun sinulla on mielessä tavoite, miksi säästät.

    Jotkut tärkeät asiat voi rahoittaa lainallakin, mutta olipa tavoitteesi sitten oma koti, auto tai maailmanympärysmatka, ne kaikki on helpompi toteuttaa kun säästössä on ainakin pieni pesämuna. Elämään kuuluu yllätyksiä ja näitä varten säästetty vararahasto tuo paitsi mielenrauhaa, myös mahdollisuuden tarttua vaikkapa niihin iloisiinkin yllätyksiin ja mahdollisuuksiin.

    Jotta voit saavuttaa sinulle tärkeät tavoitteet, selvitä ensin mihin käytät tulosi. Pari euroa take away -kahvista ei tunnu kovin paljolta, mutta vuositasolla aamukahvien loppusumma voi olla melko huikea.

    Tulot-menot-työkalulla näet yhdellä silmäyksellä, paljonko käytät rahaa esimerkiksi ruokaan, vaatteisiin tai liikkumiseen ja voit miettiä miten voisit olla säästeliäämpi arjessa. Mobiilipankissa pääset näkemään luokittelun valitsemalla käyttötilisi tai luottokortin, jonka luokittelua haluat tarkastella. Paina saldon vieressä olevaa ikonia. Verkkopankissa luokittelu näkyy, kun avaat käyttötilisi tai luottokorttisi tilitapahtumat. 

    Tulot ja menot -näkymä: Kätevä katsaus tuloista ja menoista

  • 3. Tee säästämisestä helppoa

    Rahaa on helpoin pistää sivuun palkkapäivänä ja automatisoimalla säästäminen. Pääset alkuun esimerkiksi jatkuvan rahastosäästämisen avulla, jolloin valitsemasi summa siirtyy automaattisesti sijoituksiin esimerkiksi palkkapäivänäsi.

    Jotta säästöjä kertyisi näkyvää tahtia, suosittelemme, että laitat vähintään 10 % jokaisesta nettopalkastasi säästöön. Valitse kuitenkin itsellesi sopiva tahti ja muista, että pienikin jatkuva säästösumma voi kerryttää ajan myötä mukavan potin.

    Säästölaskurilla voit kokeilla, kuinka paljon ja kauan sinun tulisi säästää päästäksesi haluamaasi tavoitteeseen.

    Säästölaskuri

    Lue lisää säännöllisestä säästämisestä

  • 4. Laita säästösi töihin

    Säästösi voivat kasvaa vain, jos laitat ne töihin. Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat tuottaneet parhaiten eri omaisuuslajeista. Jos et ole aikaisemmin sijoittanut osakkeisiin, saattaa säästöjesi arvonvaihtelu tuntua pelottavalta. Pitkällä aikavälillä osakkeiden kurssit ehtivät kuitenkin liikkua moneen kertaan ylös ja alas. Ole siis kärsivällinen osake- ja rahastosäästämisessä. Kun sijoitat pitkäjänteisesti, siedät suurempia arvonvaihteluita ja tappion riskiä, ja voit tavoitella myös korkeampaa tuottoa. 

  • 5. Valitse sinulle sopiva tapa säästää

    Osakkeisiin voit sijoittaa myös rahastojen kautta, jolloin pääset jo pienellä summalla osalliseksi ammattilaisten rakentamaa useisiin kohteisiin hajautettua sijoitussalkkua. Jatkuvassa rahastosäästämisessä tulet samalla hajauttaneeksi sijoituksesi myös ajallisesti, kun ostat rahastoa säännöllisesti eri kursseilla eri kuukausina.

    Pitkäaikaisen rahastosäästämisen rinnalle sopivat hyvin myös erilaiset tilit. Esimerkiksi ASP-tili on tarkoitettu helpottamaan nuoren ensiasunnon hankintaa.

    ASP-tili: Lue lisää ASP-säästämisestä
    Sijoittaminen: Lue, miten aloitat sijoittamisen
  • 6. Huomioi kulut ja verotus

    Sijoittamisessa kannattaa aina huomioida myös kulut, esimerkiksi rahastoihin liittyvät palkkiot. Kun vertailet eri sijoitusvaihtoehtojen kuluja, mieti kuinka paljon sinulla on aikaa ja osaamista sijoitusten hoitamiseen. Esimerkiksi sijoitusrahastojen avulla saat mm. valmiiksi hajautetun ja ammattilaisen hoitaman sijoitussalkun.

    Verotuskysymykset ovat sijoittamisessa tärkeitä. Esimerkiksi sijoitusrahastoihin sijoittaessasi sinun ei tarvitse huolehtia verotuksesta ennen kuin otat varoja käyttöösi. Lisäksi rahaston kautta voit saada verohyötyjä, joista voit lukea lisää Danske Invest -sivustolta.

    Jos haluat sijoittaa osakkeisiin, kannattaa tutustua osakesäästötiliin. Osakesäästötili on tili, jonka sisällä voit ostaa ja myydä koti- ja ulkomaisia pörssilistattuja osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia. Myös osingot ja korot osakesäästötilin sisällä ovat verovapaita. Eli voit sijoittaa mahdolliset voitot uudestaan verovapaasti osakesäästötilin sisällä. Osakesäästötili on oiva tapa pitkäaikaiselle osakesijoittajalle ottaa kaikki irti korkoa korolle -ilmiöstä, koska tuotosta tapahtuva verojen maksu suoritetaan vasta, kun nostat varoja pois osakesäästötililtä.

    Danske Invest: Tutustu rahastoihin

    Osakesäästötili: Tutustu osakesäästötiliin

  • 7. Ole kärsivällinen ja pysy suunnitelmassa

    Aika on sijoittajan ystävä. Sijoittaja on usein itsensä pahin vihollinen ja kärsimätön sijoittaja päätyy helposti tekemään lopputuloksen kannalta huonoja liikkeitä. Sijoittajan on tärkeä muistaa, että markkinoiden heilunta on väistämätöntä. Rahoitusmarkkinoiden luonteen vuoksi on luonnollista, että lyhyellä aikavälillä näemme liikkeitä ylös ja alas. Tutustu sijoittajan muistilistaan, jossa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon markkinoiden heiluessa voimakkaasti. 

    Sijoittajan muistilista: Mitä sijoittajan kannattaa muistaa, kun markkinat heiluvat

  • 8. Nauti saavutuksistasi

    Muista että säästöt ovat sinun elämääsi varten ja niistä on lupa nauttia ja käyttää niitä juuri sinun elämäsi tärkeisiin asioihin. Olethan varautunut elämään hyvin!

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.