Suosikkimme joukkovelkakirjamarkkinoilla 

YLIPAINO KEHITTYVIEN MARKKINOIDEN JOUKKOVELKAKIRJOISSA

  • Kehittyvien markkinoiden joukkovelkakirjat ovat joukkovelkakirjoja, joita tyypillisesti laskevat liikkeelle kehittyvien markkinoiden eli Aasian, Latinalaisen Amerikan, Afrikan, Lähi-idän ja Itä-Euroopan kehittyvien markkinoiden valtiot tai valtion määräysvallassa olevat yritykset.
  • Sijoittajat voivat usein saada huomattavasti korkeampaa juoksevaa tuottoa kehittyvien markkinoiden lainoista kuin esimerkiksi euroalueen ja Yhdysvaltojen valtion joukkovelkakirjoista. Joukkovelkakirjat ovat kuitenkin myös riskialttiimpia.
  • Meillä on tällä hetkellä sijoitusnäkemykseemme  perustuvissa mallisalkuissamme ylipaino kehittyvien markkinoiden joukkolainoissa.
  • Tällä hetkellä suosittelemmekin, että kehittyvien markkinoiden joukkovelkakirjojen osuus sijoittajien joukkovelkakirjasalkuista on 15 prosenttia, kun normaalisti vastaava luku on 10 prosenttia.
  • Historiallisessa kontekstissa nämä joukkovelkakirjat ovat halpoja verrattuna esimerkiksi high yield -yrityslainoihin (jotka ovat vielä riskialttiimpia), mutta tarjoavat lähes saman korkotason.
  • Odotamme markkinakorkojen saavuttaneen huippunsa, ja odotamme myös talouden pehmeän laskun tukevan tätä omaisuusluokkaa.


Liian vähän lisäkorkoa suhteessa riskeihin

ALIPAINO HIGH YIELD -YRITYSLAINOISSA

  • High yield -yritysvelkakirjojen luottokelpoisuus on alhainen.
  • Tällä hetkellä suosittelemme high yield -joukkovelkakirjojen alipainottamista.
  • Tällä hetkellä suosittelemme, että high yield -yrityslainojen osuus sijoittajien joukkovelkakirjasalkuista on 5 prosenttia, kun normaalisti vastaava luku on 10 prosenttia
  • Historiallisessa kontekstissa high yield -joukkovelkakirjat tarjoavat tällä hetkellä alhaisen lisäkoron suhteessa turvallisempiin joukkovelkakirjoihin, mikä heijastaa talouden ja omaisuusluokan kannalta erittäin optimistisia odotuksia.
  • Monet high yield -luokan yritykset lukitsivat lainojensa korot alhaiselle tasolle heti koronaviruspandemian jälkeen, mutta koska jotkut niistä joutuvat rahoittamaan lainoja uudelleen korkeammilla koroilla vuosien 2024 ja 2025 aikana, riskinä on, että high yield -luokan yrityksiin liittyy enemmän epävarmuutta lähiaikoina. Tämä voi nostaa riskipreemiota turvallisempiin valtion joukkolainoihin verrattuna, mikä merkitsisi näiden joukkovelkakirjojen hintojen laskua.


Yhdysvaltain talous on edelleen erittäin vahva
YLIPAINO YHDYSVALLOISSA

  • Pidämme tällä hetkellä yhdysvaltalaisia osakkeita ylipainotettuina mallisalkussamme.
  • Tällä hetkellä suosittelemmekin, että yhdysvaltalaiset osakkeet muodostavat 55 prosenttia sijoittajien osakesalkuista, kun normaalisti osuus on 50 prosenttia.
  • Uskomme, että yhdysvaltalaisten osakkeiden viimeaikainen vire saattaa jatkua.
  • Näemme tällä hetkellä muun muassa IT- ja viestintäpalvelusektoreilla hyvää tuottopotentiaalia, ja nämä sektorit edustavat suurta osuutta Yhdysvaltain osakemarkkinoista. Alueen IT – ja viestintäpalvelusektoreihin kuuluu suuri joukko maailman suurimpia teknologiayrityksiä.
  • Yhdysvaltain talous on osoittautunut yllättävän kestäväksi, sillä työmarkkinat ovat erittäin vahvat, ja taantuman riski on pienentynyt merkittävästi.
  • Jopa globaalissa taantumassa yhdysvaltalaiset osakkeet menestyvät usein muita alueita suhteellisesti paremmin ”turvasatama”-asemansa ja laatuyhtiöiden suuren osuuden vuoksi. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, joiden tuloskasvu on vakaa, oman pääoman tuotto korkea ja velkaantuneisuus alhainen. Ne ovat tyypillisesti hyvä valinta rahoitusmarkkinoiden epävarmoina aikoina.
  • Odottamaton korkojen nousu on kuitenkin riski Yhdysvaltain osakemarkkinoille, joilla on paljon kasvuosakkeita, kuten IT- ja viestintäpalveluyrityksiä. Koska kasvuosakkeiden odotetusta tuloksesta suurempi osa sijoittuu pidemmälle tulevaisuuteen, korkotason nousu vaikuttaa niihin yleensä voimakkaammin. Tämä johtuu siitä, että mitä korkeampi korko, sitä alhaisempi on yritysten tulevien kassavirtojen niin sanottu nykyarvo.
 

 

Japanin vahva kehitys voi jatkua

YLIPAINO JAPANISSA

  • Pidämme tällä hetkellä japanilaisia osakkeita ylipainotettuina mallisalkuissamme.
  • Tällä hetkellä suosittelemmekin, että japanilaiset osakkeet muodostavat 10 prosenttia sijoittajien osakesalkuista, kun normaalisti osuus on 5 prosenttia.
  • Japanin osakemarkkinat ovat olleet yksi vuoden 2023 suurista positiivisista yllätyksistä. Ne ovat jatkaneet vahvaa kehitystään tänä vuonna, ja näemmekin japanilaisissa osakkeissa edelleen mielenkiintoista tuottopotentiaalia.
  • Japanilaiset osakkeet ovat edelleen suhteellisen edullisesti arvostettuja, ja myös odotettu tuloskasvu on suotuisaa. Yritysten pääoman tehokasta käyttöä ja kilpailukykyä lisäävät uudistukset ovat astumassa voimaan, mikä voi osaltaan parantaa tuloskasvua pitkällä aikavälillä.
  • Japani hyötyy geopoliittisesta tilanteesta, jossa sijoittajat suuntaavat aasialaiset sijoituksensa pois Kiinasta. Odotuksemme on, että Kiina ei ole vielä pitkään aikaan sijoittajien suosiossa, ja sen myötä sijoittajat etsivät muita mahdollisuuksia Aasiasta.
  • Odotamme Japanin keskuspankin rahapolitiikan kiristämisen johtavan jenin vahvistumiseen, mikä olisi positiivista ulkomaisille sijoittajille, jotka saisivat valuuttakurssivoittoja sijoituksistaan japanilaisiin osakkeisiin. Valuutan heikkous on kuitenkin toistaiseksi auttanut Japanin vientiyrityksiä, ja jenin vahvistuminen olisi niille haitaksi.
  • Potentiaalinen riski on se, että Japanin osakemarkkinat ovat melko suhdanneherkät, joten kasvun hidastuminen voi supistaa yritysten tulosnäkymiä. Samaan aikaan Japani on merkittävä vientitalous ja Kiina yksi sen suurimmista vientimarkkinoista. Jos Kiinan kasvu tuottaa pettymyksen tulevaisuudessa, sillä voi olla negatiivinen vaikutus Japanin talouteen ja osakemarkkinoihin. Japanilaiset yritykset ovat kuitenkin hyvin vakavaraisia ja siksi hyvin varautuneita huonompiin aikoihin.

 

 

Kiina tekee meistä skeptisiä kehittyvien markkinoiden osakkeita kohtaan

KAKSINKERTAINEN ALIPAINO KEHITTYVILLÄ MARKKINOILLA

  • Meillä on tällä hetkellä kaksinkertainen alipaino kehittyvien markkinoiden osakkeissa niin sanotuissa neuvontasalkuissamme.
  • Siksi suosittelemme tällä hetkellä, että kehittyvien markkinoiden osakkeet muodostavat 5 prosenttia sijoittajien osakesalkuista, kun tavanomainen osuus on 15 prosenttia.
  • Erityisesti heikko talouskehitys ja Kiinaan liittyvä geopoliittinen epävarmuus saavat meidät suhtautumaan varovaisesti kehittyvien markkinoiden osakkeisiin, joista Kiina on ylivoimaisesti tärkein osakemarkkina. Vertailun vuoksi Kiinan joukkovelkakirjojen osuus kehittyvien markkinoiden joukkolainoista on paljon pienempi.
  • Kiinan hallitus yrittää toimia kasvun tukemiseksi, mutta maan haasteet pitkään kärsineen kiinteistösektorin kanssa ovat edelleen suuri riski.
  • Kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat edullisesti hinnoiteltuja, ja pehmeä lasku maailmantaloudessa voisi puoltaa viennin kasvua kehittyviltä markkinoilta. Emme kuitenkaan usko, että potentiaaliset mahdollisuudet ovat suuremmat kuin lukuisat riskit.


 

Julkaisussa käsitellään Danske Bankin odotuksia makrotalouden ja rahoitusmarkkinoiden kehityksestä. Jos kehitys poikkeaa odotuksistamme, se voi vaikuttaa mahdollisten sijoitusten tuottoon negatiivisesti ja aiheuttaa tappioita. Danske Bank on laatinut tämän julkaisun ainoastaan yleiseksi tiedoksi, eikä sitä ole tarkoitettu sijoitusneuvonnaksi. Keskustele sijoitusneuvojasi kanssa, jos harkitset sijoituspäätöksen tekoa tämän materiaalin perusteella, ja ota selville, sopiiko sijoitus sijoittajaprofiiliisi, jossa huomioidaan muun muassa riskinottohalukkuus, sijoitusaika ja tappionkantokyky.