Tammi-huhtikuussa 66 prosenttia asuntolainan nostaneista Danske Bankin asiakkaista valitsi viitekoroksi vuoden euriborin. Toiseksi suosituin oli kuuden kuukauden euribor, johon sidottiin noin 23 prosenttia asuntolainoista. Kolmen kuukauden euriborin osuus oli 11 prosenttia.

Muutokset viime vuoden heinä-syyskuuhun verrattuna ovat huomattavia, sillä vuoden euriborin suosio on kasvanut lähes 20 prosenttiyksikköä. Samanaikaisesti lyhyempien euriborien suosio on vähentynyt merkittävästi.

”Taustalla lienee monta syytä. Yksi niistä on varmasti se, että tällä hetkellä vuoden euribor on kolmen kuukauden euriboria edullisempi. Viime vuosina hinnat ja korot ovat myös nousseet niin nopeasti, että kotitaloudet haluavat vakauttaa elinkustannuksia ja rakentaa taloudellista mielenrauhaa”, Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala sanoo.

Hän suosittelee jokaista suomalaista pohtimaan, millaista taloudellista riskiä on valmis kantamaan.

Asuntolainat otetaan pitkälle ajalle, jopa vuosikymmeniksi. Tämän vuoksi Danske Bank suosittelee vakautta tuovaa pitkää korkoa. Vaihtuvista viitekoroista hyvä vaihtoehto on vuoden euribor, johon kannattaa harkita korkosuojausta. Verrattuna kolmen kuukauden euriboriin vuoden euribor ja korkosuojaus tarjoavat vakautta ja antavat aikaa sopeutua korkojen muutoksiin.

Historiallisesti tarkasteltuna kolmen kuukauden euribor on tullut jonkin verran edullisemmaksi kuin pidemmät korot. Iso osa kotitalouksista hyötyy kuitenkin vakaudesta, jonka vuoden euribor ja korkosuojaus tuovat.

"Kolmen kuukauden euriborin valitsevan on budjetoitava koko talouttaan uudelleen kolmen kuukauden välein. Silloin puskurin ja säästöjen on oltava kunnossa. Kuitenkin suomalaisista noin neljännes elää ilman mitään taloudellista puskuria”, Takala muistuttaa.

Danske Bankin vuonna 2022 tekemästä Lasikatto lompakossa -kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että 27 prosenttia kaikista ja jopa 40 prosenttia alle 40 000 euroa vuodessa tienaavista eivät voisi elää kuukauttakaan pelkillä säästöillä.

Asiakas voi halutessaan myös vaihtaa viitekorkoa kesken lainakauden. Pankki veloittaa tästä tyypillisesti lainamuutosmaksun.

”Joissain tilanteissa viitekoron vaihto muuttaa pankin arviota asiakkaan taloudellisesta riskistä, ja se voi heijastua lainamarginaaliin”, sanoo Takala.

Danske Bank ennustaa, että kolmen kuukauden euribor olisi vuoden kuluttua noin kolmessa prosentissa. Vuoden euriborista Danske Bankilla ei ole erillistä ennustetta, mutta markkinahinnoittelun perusteella se olisi vuoden päästä noin 2,9 prosenttia.