Heinäkuu 2024 on alkanut sijoitusmarkkinoilla suhteellisen rauhallisissa merkeissä. Alkuvuoden aikana on nähty kurssinousua globaaleilla osakemarkkinoilla, ja etenkin Yhdysvalloissa markkina on piristynyt merkittävästi. Tämä siitä huolimatta, että talouden kasvua tukevat koronlaskut ovat toistuvasti lykkääntyneet sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Epävarmuustekijöitä ovat myös erilaiset poliittiset riskit, kuten viimeisimpänä arvailut Ranskan tulevan parlamentin kokoonpanosta ja sen vaikutuksista Ranskan valtion velkaantuneisuuteen. Yhden valtion vaalispekulointi kuitenkin kalpenee sen rinnalla, kuinka suuria myllerryksiä taloudessa ja politiikassa on nähty viimeisten vuosien aikana.

Onko siis mitään syytä odottaa pörssiromahdusta loppuvuoden aikana?

Osakemarkkinoiden odotettua heiluntaa mittaava volatiliteetti-indeksi (VIX) on tällä hetkellä erittäin matalalla. Se johtuu inflaation rauhoittumisesta ja siitä, että sen myötä koronlaskujen odotetaan alkavan jossain vaiheessa. Lisäksi energiahinnat ovat palautuneet normaaleille tasoille, ja markkinoiden fokus on valitettavasti, mutta myös odotetusti siirtynyt pois Ukrainan sodasta sekä Israelin ja Hamasin välisestä konfliktista.

Vahinko ei tule kello kaulassa – talouskasvu kuitenkin näyttää piristyvän

Juuri nyt markkinoilla ei odoteta romahdusta, mutta kuten sanotaan, vahinko ei tule kello kaulassa. Onko siis mitään syytä odottaa pörssiromahdusta loppuvuoden aikana?

Keskuspankit ovat jo pitkällä inflaation vastaisessa taistelussa ja voisi jopa sanoa, että maaliviiva häämöttää. Pitkään erittäin korkeana säilyvä korkotaso on kuitenkin omiaan luomaan ongelmia taloudessa. Nykyinen korkea korkotaso voikin pitkään jatkuessaan aiheuttaa ikäviä ketjureaktioita. Ne voivat liittyä esimerkiksi ilmaisella lainarahalla pitkään toimintaansa rahoittaneisiin velkaisiin zombie-yrityksiin tai kiinteistösektoriin, jonka velkarahoitukseen pohjaavassa liiketoiminnassa korkotaso joko tekee tai tuhoaa tuloksen. Yhdysvalloissa konkurssien määrät ovat nousseet, mutta kyseessä on ennen kaikkea paluu normaaleille tasoille koronavuosien ennätysalhaisten konkurssimäärien jälkeen.

Pitkään erittäin korkeana säilyvä korkotaso on kuitenkin omiaan luomaan ongelmia taloudessa. Nykyinen korkea korkotaso voikin pitkään jatkuessaan aiheuttaa ikäviä ketjureaktioita.

Yhdysvalloissa, joka on maailman suurin talous ja jonka pörssin suunta määrittelee myös globaalien osakkeiden suuntaa, kuluttaja jatkaa yhä kuluttamistaan huolimatta korkeasta korkotasosta. Säästöaste on toki laskussa, ja työttömyys on noussut, mutta vain aavistuksen ennätysalhaisilta tasoiltaan. Palkat ovat yhä nousussa, etenkin kun inflaatio jatkaa varovaista rauhoittumistaan ja tukee kuluttajaa.

Pääsääntöisesti ekonomistit odottavat, että Yhdysvaltojen suhteellisen kuumana käynyt talous rauhoittuu hieman korkean korkotason takia, mutta talous jatkaa kasvuaan. On kuitenkin huomattava, että aivan kuten pörssissä, myös työttömyydessä nähdään aaltoliikettä. Kun katsoo pitkän aikavälin työttömyysastetta, nähdään, että alhaisen työttömyysasteen eli hyvän talouskasvun ajan jälkeen seuraa kerrasta toiseen korkeamman työttömyyden ajanjakso – ja taantuma. Juuri nyt vaaran merkkejä Yhdysvaltojen talouskasvun merkittävästä hiipumisesta ja työttömyyden ryöpsähdyksestä ei kuitenkaan ole.

Mitä sijoittajan pitäisi tehdä?

Nyt ei siis ole syytä uskoa, että edessä olisi taantuma Yhdysvalloissa tai globaalisti. Yhtiöiden tuloskasvun odotetaan piristyvän entisestään Yhdysvalloissa. Euroopassa ajatellaan, että vuoden takaiseen verrattuna yhtiöiden tuloskehitys pinnistäisi viimein positiivisen puolelle. Sijoittaja voi kuitenkin varautua myös siihen mahdollisuuteen, että tilanne heikkenee yllättäen ja kurssit kääntyvät laskuun seuraavin keinoin:

1. Kärsivällisyys ja laskumarkkinoiden mahdollisuudet

Varmista, että omien sijoitusten hajautus on kunnossa, ja että olet valmis sietämään mahdollista kurssiheiluntaa. Jos talouskasvunäkymä heikentyisi, näkyisi se voimakkaimmin osakemarkkinoiden kehityksessä.
Kurssit laskisivat eniten suhdanneherkissä osakkeissa kuten teollisuus-, perusteollisuus- ja pankkisektorin osakkeissa. Kurssilaskua nähtäisiin todennäköisesti myös defensiivisten yhtiöiden, kuten päivittäistavara- ja lääkeyhtiöiden osakkeissa, mutta todennäköisesti ei yhtä voimakkaasti.

Varmista, että omien sijoitusten hajautus on kunnossa, ja että olet valmis sietämään mahdollista kurssiheiluntaa. 

Suurin osa laskumarkkinoista on maltillisempia kuin vaikkapa finanssikriisin aikaiset rajut kurssilaskut. Silti on hyvä tiedostaa, että osakesijoittaminen on luonteeltaan pitkäjänteistä toimintaa. Kurssilaskut on kestettävä ja jaksettava odottaa niitä seuraavat toipumiset. Sijoittajan yksi tärkeimmistä taidoista on osata nähdä laskumarkkinat mahdollisuutena, ei uhkana. Usein parhaat taloudelliset mahdollisuudet pitkäaikaisella sijoittajalla ovat käsillä, kun sijoittajien keskuudessa vallitsee epätoivo, ja uutiset ovat masentavia.

2. Korkosijoituksista tukea ja hajautushyötyä

Jos kurssilasku kauhistuttaa tai on tilanteessa, jossa sijoitetuille varoille olisi käyttöä lähivuosina, nyt jos joskus on syytä pohtia, pitäisikö omassa salkussa olla myös korkosijoituksia. Keskuspankkien rahapolitiikka on kireää ja korkotaso on korkealla. Siksi korkosijoitusten tarjoama juokseva tuotto on houkuttelevaa, joka itsessään jo voi perustella korkosijoitusten lisäämistä salkkuun.

Korkosijoituksista on myös ymmärrettävä se, että niiden arvo kehittyy vastakkaiseen suuntaan kuin korkotaso. 

Korkosijoituksista on myös ymmärrettävä se, että niiden arvo kehittyy vastakkaiseen suuntaan kuin korkotaso. Jos nyt nähtäisiin otsikoissa maalailtu yllätystaantuma Yhdysvalloissa tai muualla maailmassa, se johtaisi todennäköisesti inflaation merkittävään rauhoittumiseen, ja keskuspankkien rahapolitiikan merkittävään keventämiseen. Sama suomeksi: korot laskisivat rajusti. Ja jos korot laskisivat rajusti, etenkin turvallisempien valtionlainoihin tehtyjen korkosijoitusten arvot todennäköisesti nousisivat merkittävästi. Jos sijoittajana osa varoistasi olisi myös korkosijoituksissa, tästä koituisi sinulle se kaikista merkittävin hajautushyöty. Kun osakesijoitusten arvo laskisi, korkosijoitusten arvo voisi hyvinkin nousta. Etenkin valtiolainasijoitusten arvonkehitys voi tällaisessa ympäristössä hyötyä ja toimia turvasatamana sijoittajien karsastaessa yrityksiin liittyvää riskiä.

Myrskyn jälkeen on poutasää – markkinoillakin

Eli seuraako sitä kurssinousua aina pörssiromahdus? Kyllä. Pitäisikö sitä pelätä? Ei, kahdesta syystä.

1. Jotta pääomamarkkinat toimivat, kuuluu sinne sijoittavalle tuotto riskinotosta. Toisin sanoen, pörssistä keskimäärin saa enemmän positiivista tuottoa kuin negatiivista, nousua on enemmän kuin laskua, ja nousupäiviä on enemmän kuin laskupäiviä. Jos sinun pitäisi lyödä vetoa sen puolesta, että huominen on pörssissä nousupäivä, se veto kannattaa tehdä, koska todennäköisyydet ovat sinun puolellasi.

2. Saavutat todennäköisesti paremman tuoton sillä, että pysyt markkinoilla, kuin sillä, että yrität ajoittaa markkinoita. Nousupäivistä pois jääminen verottaa tuottoasi todennäköisesti paljon enemmän kuin se, että et ole mukana laskevassa pörssissä. Kaiken lisäksi yleensä pörssin parhaat nousupäivät ja suurimmat laskupäivät osuvat niihin hetkiin, kun markkinoiden tunnelmat ovat heikoimmat ja pörssissä on suoranainen paniikki.

Kukaan ei lopulta tiedä, milloin seuraava suuri laskumarkkina alkaa. Ainoa mitä sijoittaja voi tehdä, on varmistaa sijoitusten sopivuus itselle, huolehtia sijoitusten riittävästä hajautuksesta ja muistaa pitää katse omissa tavoitteissa. Lähes yhtä tärkeää on nauttia kesästä eikä antaa talouslehtien klikkiotsikoiden häiritä lomaasi!

 


 

Artikkelin kirjoittaja on Kaisa Kivipelto, Danske Bank Suomen senioristrategi ja sijoittamisen erityisasiantuntija. Kaisa juontaa myös sijoittamiseen, talouteen ja raha-asioihin liittyvää huippusuosittua Taloudellinen mielenrauha -podcastia.  Kaisaa voit seurata hänen sosiaalisen median kanavissaan Instagramissa, LinkedInissä tai X:ssä

 

 

Materiaali on yleistä tietoa eikä se ole täydellinen kuvaus sijoituskohteesta tai siihen liittyvistä riskeistä. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan tulee tutustua sijoituskohteen ominaisuuksiin, riskeihin ja verotukseen. Sijoitusten toteutuvasta tuotosta tai siitä että valittujen sijoitusten arvonkehitys olisi esitettyjen tuotto-oletusten mukainen tai aina positiivinen, ei ole takeita. Sijoitusten arvo voi nousta tai laskea ja näin ollen sijoittajat saattavat menettää sijoittamiaan varoja. Sijoittamiseen liittyy aina taloudellinen riski. Tavoiteltu tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. On syytä muistaa, että historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Asiakkaan tulee perustaa sijoituspäätöksensä omaan arvioonsa rahoitusvälineestä ja siihen liittyvistä riskeistä, sillä asiakas vastaa itse sijoituspäätöstensä taloudellisista seuraamuksista. Tämä materiaali ei ole yksilöllinen suositus eivätkä annetut tiedot liity yksittäisen asiakkaan sijoitustavoitteisiin, taloudelliseen tilanteeseen tai erityistarpeisiin. Vaikka pyrkimyksenä onkin antaa mahdollisimman tarkkoja ja oikeita tietoja, ei pankki takaa ulkopuolisista lähteistä saatujen tietojen täydellisyyttä tai virheettömyyttä. Esitetyt näkemykset edustavat pankin arvioita materiaalin laatimishetkellä ja niitä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Pankki ei vastaa mistään kuluista tai tappioista, joita materiaalin tietojen käyttö voi aiheuttaa. Materiaali sisältää pankin omistamaa immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa, johon pankki pidättää kaikki oikeudet.