Siirry sisältöön
Jaa

Erilaisia huijaustapoja

Liikkeellä on monenlaisia verkkohuijauksia, mutta niillä kaikilla on sama tavoite: viedä rahasi!

Tietotekniikkahuijarit ovat rajattoman kekseliäitä. He yrittävät houkutella sinua kertomaan henkilötietosi sähköpostiviestien, tekstiviestien, sosiaalisen median ja puhelinsoittojen avulla. He keksivät myös aina uusia temppuja, kun aiemmat huijaukset paljastuvat.

 

Nämä ovat yleisimmät huijauskeinot

Tietojen kalastelu sähköpostilla (phishing) ja tekstiviesteillä (smishing)

Saat sähköposti- tai tekstiviestin, joka näyttäisi tulevan pankilta, Netsiltä, veroviranomaiselta tai muulta luotettavalta lähettäjältä. Viesti koskee yleensä tiliisi tai korttiisi liittyvää ongelmaa, veronpalautusta tai vaikkapa noutamatta jäänyttä pakettia. Viestissä olevaa linkkiä napsauttamalla päätyy valekotisivulle, jolla huijari yrittää houkutella sinua paljastamaan henkilötietojasi.

Valetukipyynnöt (vishing)

Sinuun ottaa yhteyttä henkilö, joka väittää kuuluvansa esimerkiksi Microsoftin asiakastukitiimiin. Hän yrittää saada sinut paljastamaan tietokoneesi käyttäjätunnuksen ja salasanan, jotta hän voisi auttaa sinua tietokoneeseen liittyvässä ongelmassa. Joskus pyydetään myös korttitietoja tai lupaa kirjautua uhrin tietokoneelle tai verkkopankkiin.

 

Haittaohjelmat

Haittaohjelma on pieni ohjelma, joka asennetaan tietokoneelle, matkapuhelimeen tai tabletille ilman, että käyttäjä tietää siitä mitään. Haittaohjelma saattaa tulla linkin mukana, tuntemattoman ohjelman latauksessa tai tartunnan saaneessa tiedostossa. Jotkin haittaohjelmatyypit saattavat vakoilla asioitasi ja siepata henkilötietojasi. Toisenlaiset ohjelmat puolestaan luovat ”näkymättömän” sivun verkkopankin kirjautumissivun päälle ja kopioivat kirjautumistietosi.

Kiristysohjelmat (ransomware)

Kiristysohjelmat ovat haittaohjelmien uudempi muoto, joka yleistyy jatkuvasti. Kiristysohjelma estää pääsyn joihinkin tiedostoihin tai koko kiintolevylle, kunnes uhri maksaa huijareille lunnasmaksun. Sen vuoksi on tärkeää huolehtia säännöllisestä varmuuskopioinnista ja säilyttää varmuuskopiot poissa verkosta turvallisissa olosuhteissa. 

Nigerialaiskirjeet

Nigerialaiskirjeissä kerrotaan enemmän tai vähemmän keksitty tarina, jonka avulla käyttäjä yritetään saada siirtämään rahaa vieraan ihmisen tilille. Tarinassa kerrotaan ihmisestä, joka tarvitsee rahaa kiireellisesti, ja käyttäjälle luvataan yleensä myöhemmin hyvä korvaus.

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.