- Tuntuu mukavalta, kun rahaa tulee enemmän kuin opiskeluaikana. Kaikkien menojen ja laskujen jälkeen rahaa on enemmän käytettävissä ja tuntuu siltä, että elintasoni on parantunut entisestä huomattavasti. Kun rahaa on enemmän käytettävissä, voin ostaa enemmän vaatteita, matkustella ja nautiskella ravintoloissa hyvästä ruuasta ja juomasta.
- En voi koskaan tietää milloin joudun työttömäksi sen takia, että loukkaan itseni tai sairastun vakavasti. Tuntui järkevältä ajatukselta ottaa vakuutus näiden varalle. Työttömyyskassan avulla pystyn varautumaan irtisanomisen aiheuttamaan työttömyyteen.
- Omasta taloudesta pidän kirjaa, niin tiedän hieman mihin se saatu raha oikeasti menee. Excel on loistava työkalu budjetin laatimiseen, mutta verkkopankista löytyvä tulo- ja menonäkymä on helppo ja aina mukana kulkeva työkalu budjetin seurantaan. Tärkeintä on, että tiedän suurin piirtein kuinka paljon rahaa menee arjessa esimerkiksi asumiseen ja ruokaan. Myös isommista menoista on ollut hyödyllistä pitää kirjaa. Silloin näkee helposti, paljonko esimerkiksi matkusteluun menee vuodessa rahaa.
- Alkuun rahan säästäminen palkkatulosta oli vaikeaa, mutta pikkuhiljaa rahaa alkoi kertyä sivuun helpommin ja vaivattomammin. Oman asunnon maksaminen on ollut minulle helppo keino säästää. Samalla, kun lainaa maksaa pois, kerryttää itselle varallisuutta. Tavoitteena on, että asunnon maksamisen lisäksi kertyisi myös hieman vararahastoa. Tähän asti se on ollut lähinnä toiselle tilille säästämistä, mutta rahasto- ja osakevaihtoehdot kiinnostavat.
- Verotus ja muut palkkatuloon liittyvät maksut eivät tuoneet mukanaan yllätyksiä. Samoja maksuja jouduin maksamaan jo silloin, kun kävin opintojen ohella töissä. Opintolainan takaisinmaksu tulee jossain vaiheessa alkamaan ja siihen varaudun jo valmiiksi siirtämällä palkasta rahaa sivuun toiselle tilille.
Miten muut opiskelusta töihin siirtyneet nuoret ovat hoitaneet raha-asiat?
Opiskelusta työelämään siirtyminen tuo mukavan muutoksen elämään. Tulot kasvavat ja elämän arki muuttuu todennäköisesti hieman toisenlaiseksi. Kysyimme tutkintoon valmistuneilta työelämään siirtyneiltä nuorilta miten raha-asiat nyt hoituvat. Näin he kertovat: