Tervetuloa työelämään
Onnittelut! Säännöllinen palkka antaa monia mahdollisuuksia elämiseen ja olemiseen. Ennen kuin alat katselemaan uutta autoa, selvitä kuitenkin tarkkaan paljonko sinulle jää rahaa käteen pakollisten menojen jälkeen.
-
1. Laske uusi veroprosentti
Kun tulosi nousevat, myös veroprosenttisi nousee. Tarkista uusien tulojesi mukainen veroprosenttisi ja ilmoita uusi, korkeampi veroprosenttisi tai toimita uusi verokortti työnantajallesi mahdollisimman pian. Näin voit vaikuttaa siihen, ettet joutuisi maksamaan jälkiveroa seuraavana vuonna. Muista, että veroprosentin lisäksi tuloista pidätetään myös työnantajamaksuja.
Vero.fi: Laske uusi veroprosenttisi -
2. Talous tasapainoon
Taloudessa on aina kaksi puolta, eli tulojen lisäksi muista pitää myös menosi hallinnassa. Jos olet siirtymässä opiskelijasta vakituisesti työelämään, huomaat pian monien mukavien etujen jäävän taakse. Elämisen kulut ja tarpeet kasvavat helposti tulojen kasvun myötä. Ole siis tarkkana, kun sopeutat omaa elämääsi uusiin tuloihin.
Oman taloustilanteen suunnitteluun ja seuraamiseen on olemassa monia hyödyllisiä apuvälineitä, kuten budjettilaskuri sekä tulot ja menot -näkymä, joka on aina mukanasi mobiilipankissa. Tilaa hälytysviesti puhelimeen tilin alittaessa sovitun euromäärän ja tilaa laskusi suoraan e-laskuna. Ajasta tärkeät menot veloittumaan tililtäsi haluttuna päivänä.
Danske Etuohjelma
Tutustu Danske Etuohjelmaan ja valitse itsellesi sopivin päivittäispalvelupaketti. Jos olet alle 28-vuotias, voit hyödyntää Danske Nuorison edut.
Lue lisää: Danske Nuoriso -
3. Vakuuta itsesi ja omaisuutesi
On aina hyvä idea vakuuttaa itsensä. Nyt kun elämäntilanteesi on muuttunut, tarkista vakuutusten ajantasaisuus ja hyödynnä Fennian edut Danske Bankin asiakkaille.
-
4. Varmista työttömyysturvasi
Uudessa työssä harva miettii heti työttömyysturvaa, mutta harkitse silti liittymistä ammattiliittoon ja työttömyyskassaan. Mikäli menetät työsi, selviydyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan avulla paremmin arjesta ja uuden työn hausta. Kun olet töissä, voit kerryttää ansiosidonnaiseen turvaan tarvittavan työssäoloehdon. Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen edellytyksenä on, että olet tehnyt töitä ja kuulunut samalla työttömyyskassaan yhteensä 6kk (28 kuukauden aikana) ennen työttömyyden alkamista. Eli jäsenyys kannattaa aloittaa vaikka kesätyöstä tai muista määräaikaisuuksista. Ammattiliiton jäsenenä saat usein myös muita elämäsi ja urasi kannalta hyödyllisiä etuja ja neuvoja. Danske Bank tarjoaa Akavan jäsenliiton jäsenille tuntuvia etuja palveluistaan.
-
5. Varaudu elämään nyt
Säästämisessä tärkeintä on, että aloitat. Suosittelemme aloittamaan säännöllisen säästämisen viimeistään heti, kun alat tienata. Suosittelemme myös, että säästät aina vähintään 10 prosenttia tuloistasi.
Jos sinulla ei ole vielä vararahastoa, kannattaa sinun aloittaa sellaisen kerääminen mahdollisimman pian. Näin pienet yllätykset eivät heti kaada talouttasi. Toisaalta voit myös tarttua sinulle tärkeisiin tilaisuuksiin, kun niitä tulee eteen.
Kun arjen vararahasto on kasassa, kannattaa säännöllistä säästämistä jatkaa, jotta voit tulevaisuudessa toteuttaa isompiakin toiveitasi. Mitä aikaisemmin aloitat säännöllisen säästämisen, sitä suuremmaksi säästösi voivat kasvaa ajan myötä. Säästäminen on aina mukavampaa, jos sinulla on mielessä itsellesi tärkeä tavoite. Jos esimerkiksi haaveilet lomareissusta, on hyvä olla säästöjä. Näin pääset nauttimaan lomasta täysillä.
Jos toiveena on oma asunto, voit aloittaa säästämisen asuntoa varten ASP-tilille.
Säästölaskuri: Tutki, miten voisit päästä tavoitteeseesiASP-säästäminen
Voit ryhtyä ASP-säästäjäksi aina 44-vuotiaaksi saakka.
Lue lisää: ASP-tili -
6. Varaudu opintolainan takaisinmaksuun
Jos sinulla on opintolainaa, varaudu jo valmiiksi sen lyhentämiseen valmistumisesi jälkeen. Lyhennykset alkavat puolentoista vuoden kuluttua siitä, kun viimeinen korkojen pääomitus lainalle on tehty. Lähetämme sinulle ilmoituksen takaisinmaksuohjelmasta hyvissä ajoin ennen takaisinmaksun alkua.
Jos olet suorittanut opintosi ohjeajassa, KELA voi hyvittää osan opintolainasta. Saat tästä tiedon opintojesi päätyttyä.