Koputetaanko nyt taantuman portteja?

Donald Trump joutuu nyt virkarikossyytetutkintaan. Demokraattinen puolue päätti aloittaa tutkinnan sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen tiedusteluelinten jäsen ilmiantoi Trumpin mahdollisen yrityksen saada Ukrainan hallinto kaivamaan lokaa Demokraattisesta vastustajastaan Joe Bidenista ja hänen pojastaan vastapalveluksena sotilaallisesta avusta. Tutkinta alkaa Demokraattienemmistöisestä edustajainhuoneesta ja todennäköisesti se etenee senaattiin. On kuitenkin todennäköistä, ellei uusia tietoja tule ilmi, että Republikaanienemmistöinen senaatti ei tuomitse omaa presidenttiään. Tässä tapauksessa virkarikossyytetutkimus saattaa toimia Trumpille taas yhtenä esimerkkinä ”noitavainosta”, jota Trump voi käyttää innostaakseen tulevia äänestäjiään. Markkinat reagoivat hieman tähän uutiseen, mutta ellei uutta todistusaineistoa ”maanpetoksesta, lahjonnasta tai muista väärinkäytöksistä ja rikkomuksista” paljastu, markkinat jatkavat entiseen malliin talousuutisten ja kauppasodan kehityksen ajamana.

Isossa-Britanniassa korkein oikeus antoi päätöksen, että parlamentin jäädyttäminen oli laitonta. Tämä oli isku Konservatiiviselle puolueelle ja pääministeri Boris Johnsonille. Johnsonin tavoite on yhä saada Brexit toteutettua ennen lokakuun loppua, sopimuksen kanssa tai ilman sopimusta. Markkinoiden näkökulmasta nyt tärkein kysymys on se, siirretäänkö Brexitin aikarajaa vai ei.

Saksan ostopäällikköindeksi viime viikon alussa oli todellinen kylmä suihku markkinoille. Teollisuuden ostopäällikköindeksi on ollut näin alhaisilla tasoilla viimeksi vuonna 2009. Sen lisäksi palveluostopäällikköindeksi heikkeni herättäen huolen siitä, että teollisuuden heikkous voi olla leviämässä muuallekin Saksan talouteen. Suuri kysymys onkin nyt, että aloittaako Saksan valtion talouspoliittisen elvytyksen tukeakseen taloutta – tilaa toimia olisi koska Saksan valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen on nyt lähellä EU:n ohjeistamaa 60 % tasoa. Tieto elvytyksestä tukisi eurooppalaisia osakkeita.

Vaikka Euroopan näkymät ovat heikentyneet, olemme yhä positiivisia osakkeista. Danske Bankin näkemys on, että nyt on 30 % todennäköisyys sille, että olemme menossa kohti globaalia taantumaa. Tällä hetkellä kasvu on riittävää välttääksemme sen. Markkinoilla heilunta kuitenkin jatkuu, ja suosittelemme varmistamaan, että sijoitussalkussa on tasapainottavia omaisuusluokkia kuten turvallisempia valtionvelkakirjoja ja korkealaatuisia osinko-osakkeita.

Koko joukko talouslukuja luvassa

Tällä viikolla markkinat seuraavat tarkkaan poliittisia tapahtumia molemmin puolin Atlanttia. Luvassa voi myös olla kauppasotaan liittyviä uutisia, koska korkeamman tason neuvotteluja Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on luvassa lokakuun aikana. On hyvä huomata, että Yhdysvaltojen sisäpoliittinen kehitys ja taloustilanne ovat tiukasti liitoksissa siihen, mihin suuntaan Trump vie kauppasotaneuvotteluja.

Saamme tällä viikolla Euroopasta inflaatiolukuja, ja runsaasti talouslukuja USA:n puolelta. Viikon alkupuolella julkaistaan ISM ostopäällikköindeksit teollisuudesta ja palveluista. Perjantaina saadaan kuukausittainen työllisyysraportti, ja odotamme erityisesti sitä, miten uudet työpaikat kehittyvät. Viime viikon ostopäällikköindeksin työllisyyskomponentti antoi ymmärtää, että luku saattaa olla aiempaa matalammalla tasolla. Pidämme kuitenkin ylipainon yhdysvaltalaisissa osakkeissa, koska Yhdysvalloilla on tilaa elvyttää sekä talouspolitiikan että rahapolitiikan keinoilla pitääkseen talouskasvun hyvillä urilla. Me ja markkinat olemme myös perjantain jälkeen viisaampia sen suhteen, mitä voimme odottaa lokakuun lopun Fedin kokouksesta, ja siksi perjantain julkistukset tulevat liikauttamaan sekä osakkeita että velkakirjojen korkoja.