Suomalaiset sijoittavat olivat myyntilaidalla erityisesti Yhdysvalloissa elokuun aikana. Elokuussa osakemarkkinat elivät voimakkaasti Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvottelujen mukana. Danske Bankin asiakkaiden Yhdysvalloissa tekemistä kaupoista euromääräisesti myyntejä oli lähes 70 prosenttia.

Danske Bankin asiakkaiden osakekaupoista tehty vertailu on kuvaava, sillä pankin kaupankäyntipalkkiot ovat samat kaikille markkinoille. Näin edullisemmat välityspalkkiot eivät ohjaa sijoituksia Suomeen.

– Yhdysvallat on selkeästi toiseksi tärkein osakemarkkina suomalaisille piensijoittajille. Elokuu oli poikkeuksellinen kuukausi tänä vuonna, sillä rahaa vedettiin markkinoilta. Kauppaneuvottelujen luisuminen kauppasodaksi vaikuttaa varmasti sijoittajien päätöksiin, sanoo senioristrategi Tuukka Kemppainen Danske Bankista.

Eniten suomalaissijoittajat myivät Spotifyä ja deittisovelluksistaan, kuten Tinderistä tunnettua Match Groupia.

– Match Groupin osake nousi voimakkaasti, kun yhtiö julkisti osavuosikatsauksensa, jonka luvut ylittivät analyytikoiden ennusteet. Osake nousi yli 20 prosenttia päivässä ja näyttää siltä, että moni suomalaissijoittaja halusi kerätä voitot talteen tässä vaiheessa.

Myyntejä enemmän kaikilla markkinoilla

Kaikesta osakevaihdosta myyntejä oli 52 prosenttia, ja sijoittavat myivät ostoja enemmän euromääräisesti kaikilla Danske Bankin palvelujen kautta olevilla markkinoilla.

– Myyntien määrän nouseminen ei ole kuitenkaan niin suurta, että se aiheuttaisi huolta sijoittajien luottamuksen loppumisesta osakemarkkinoihin, Kemppainen sanoo.

Suurin markkina suomalaisille sijoittajille oli tuttuun tapaan Suomi, jossa tehtiin 83 prosenttia kaupoista. Suomessa osakekauppa jakaantui lähes tasan ostojen ja myyntien kesken. Vaihdetuimpien kärjestä löytyvät tutut yhtiöt Outokumpu, Nordea ja Nokia. Nordea jatkoi myydyimpänä osakkeena, ja ostetuimpien osakkeiden kärkeen nousi Outokumpu.

Kolmanneksi suosituin osakemarkkina oli elokuussa Saksa.

– Saksan merkitys suomalaisille sijoittajille näyttää olevan kasvussa Ruotsin kustannuksella.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme