Maailmantalouden odotuksia heikompi kehitys näyttää nyt rantautuvan myös Pohjoismaihin, arvioivat ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook -katsauksessa. Globaali talouden heikkous näkyy erityisesti teollisuudessa, joka kärsii investointien vähentymisestä.

– Teollisuus näyttäisi olevan globaalisti taantumassa, josta kärsii erityisesti suuri euromaa Saksa. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota ei näytä olevan ratkeamassa niin helposti kuin aiemmin arvioitiin. Epävarmuus vaikuttaa nyt globaaleihin investointeihin, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen.

Kauppasotaa enemmän nopeita ja suoria vaikutuksia Pohjoismaiden talouksiin olisi sopimuksettomalla brexitillä. Emme ennusta mihinkään Pohjoismaahan taantumaa ennustejaksolle, joka ulottuu vuoden 2020 loppuun asti. Talousennusteita on kuitenkin heikennetty kaikissa maissa. Erityisesti heikennämme ennusteita Ruotsissa, jossa rakentaminen on hiipunut ja työttömyys noussut selvästi viime kuukausina.

– Pohjoismaissa taloudet ovat kasvaneet pitkään ja on ymmärrettävää, että kasvu hidastuu. On kuitenkin mahdollista, että talous kehittyy hidastumisen sijaan vielä huonompaan suuntaa. Taantuma Norjassa on epätodennäköinen, mutta Ruotsissa on enemmän vaaranmerkkejä. On mahdollista, että Ruotsin kasvu painuu nollaan, Olsen sanoo.

Danske Bank ennustaa nyt Ruotsiin tälle vuodelle 1,0 ja ensi vuodelle 0,7 prosentin talouskasvua, kun aiemmassa ennusteessa luvut olivat 1,3 ja 1,5.

Kyky kohdata taantuma vaihtelee

Pohjoismaiden kyky kohdata talouden heikkeneminen ja mahdollinen taantuma vaihtelee merkittävästi.

– Norjassa voidaan löysätä finanssipolitiikkaa, ja se on myös ainoita maita Euroopassa, missä ohjauskorkoja voidaan tarvittaessa laskea. Ennustamme kuitenkin, että Norjassa korkoa tullaan nostamaan. Ruotsissa ja Tanskassa julkinen talous on myös hyvässä kunnossa, Olsen sanoo.

Suomessa julkinen talous on muita Pohjoismaita heikompi.

– Suomen julkisen talouden liikkumavara on pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Suomen taloutta myös rasittavat rakenteelliset tekijät tulevaisuudessa, kuten väestön ikääntyminen. Suomi on saavuttamassa normaalin potentiaalisen kasvuvauhtinsa, joka on väestön ikärakenteen takia matalampi kuin muissa Pohjoismaissa, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.