Voiko osakkeiden nousu jatkua?

Globaalisti osakkeet laskivat viime viikolla. Iso kysymys on, onko tämä isomman laskun alkua vai vain tilapäinen nousumarkkinan korjausliike. Mielestämme tämä on edelleen rajallinen korjausliike, eikä alkua viime kevään kaltaiselle romahdukselle. Myyntiaalto lähti liikkeelle teknisten tekijöiden ajamana, eikä perustavanlaatuisten ongelmien vuoksi. Emme ole myöskään nähneet vielä merkittävää siirtymistä defensiivisiin osakkeisiin. Lisäksi syklisten toimialojen suoriutuminen on jakautunutta. Lähes ainoa selvä asia on ollut, että tämän vuoden parhaat toimialat eli IT, viestintäpalvelut ja kulutushyödykkeet (consumer disc.) ovat alisuoriutuneet. 

Hyvä myös huomata, että markkinan volatiliteetti on pysynyt melko vakaana alun pompun jälkeen. Markkinan nousu maaliskuun pohjilta on ollut nopea ja raju, joten välillä on ihan tervettä nähdä pieniä korjausliikkeitä. Lisäksi matalat korot ja meneillään oleva talouden toipuminen tukevat osakkeita jatkossakin. Pysymme siis varovaisen positiivisina ja pidämme maltillisen osakeylipainon, mutta seuraamme markkinoiden kehitystä luonnollisesti tarkasti. Mahdollinen lisäriski olisi, jos markkinoiden korjausliike alas olisi riittävän iso, mikä voisi aiheuttaa itseään ruokkivan myyntiaallon. 

Viime viikolla poliittisen rintaman uutiset eivät markkinoita tukeneet. UK:ssa esiteltiin viime keskiviikkona ”Internal Market Bill” -aloite, joka olisi ainakin osittain ristiriidassa EU:n ja UK:n jo solmitun vetäytymissopimuksen kanssa. EU on antanut briteille aikaa syyskuun loppuun muuttaa lakialoitetta, joka vakavasti häiritsee meneillään olevia neuvotteluita. Trumpin puolestaan kerrottiin harkitsevan kaupankäynnin kieltämistä ison kiinalaisen puolijohteiden valmistajan kanssa. Kiina puolestaan asetti lisärajoituksia yhdysvaltalaisdiplomaateille. Trumpin vaalikampanjan pääviestejä on olla kova Kiinaa vastaan, joten kovia puheita voidaan odottaa jatkossakin.

Lisäksi koronarokotteen kehityksestä saatiin negatiivisia uutisia, kun AstraZenecan kolmannessa tutkimusvaiheessa olevan rokotteen tutkimus jouduttiin keskeyttämään mahdollisten vakavien sivuvaikutusten vuoksi. Myöhemmin tutkimuksia ilmoitettiin jatkettavan UK:ssa, muttei ainakaan vielä muissa maissa. Tämä oli hyvä muistutus, että vaikka rokotekehitys edistyy, epävarmuutta on kuitenkin vielä paljon rokotteen tehokkuudesta, mahdollisista sivuvaikutuksista ja saatavuuden aikatauluista.

Huolimatta viime aikojen pääosin myönteisistä talouslukuyllätyksistä, lähitulevaisuudessa voi meno olla hieman takkuisempaa. Suuri osa teknisestä talouden elpymisestä on jo takanapäin, nousevat Covid19-tartunnat Euroopassa tuovat uusia paikallisia rajoituksia ja politiikka voi painaa osakkeita. Markkinaheilunta voi jatkua, vaikka osakkeilla on edelleen potentiaalia jatkaa nousuaan tulevina kuukausina.

Onnistuuko Fed rauhoittamaan markkinat?

Fedillä on kokous keskiviikkona, ja markkinat haluavat yksityiskohtia uudesta keskimääräisen inflaation tavoitteesta. Todennäköisesti Fed toistaa viestinsä, että he ovat valmiita toimimaan, jos tarvitaan. Lisäksi Fed voi yrittää rakentaa uskottavuuttaan uuden inflaatiotavoitteen suhteen kiihdyttämällä osto-ohjelmiaan. Tämä voisi rauhoittaa markkinoita viimeaikaisen heilunnan jälkeen. Huomiota saavat myös koronavirukseen liittyvät uutiset, mutta myös Japanin ja Englannin keskuspankit pitävät kokouksensa.

Talouslukujen puolella pääosissa ovat USA:n ja Kiinan vähittäismyyntiluvut, Saksan ZEW-indikaattori ja Michiganin yliopiston keräämä USA:n kuluttajaluottamusindeksi. Näiden lisäksi huomiota saavat teollisuustuotantoluvut USA:sta, euroalueelta ja Kiinasta.