Marraskuussa yhdysvaltalaiset valitsevat maalleen presidentin seuraaviksi neljäksi vuodeksi, joten vaalikamppailussa alkaa kohta loppukiri. Kuluneiden neljän vuoden aikana Donald Trump on muuttanut perusteellisesti odotuksia, jotka kohdistuvat Yhdysvaltojen presidenttiin. Hänen lukemattomat hyökkäyksensä Yhdysvaltojen liittolaisia ja kauppakumppaneita vastaan ovat olleet hyvin poikkeuksellisia, eikä hyökkäysten merkityksestä maailmantaloudelle ja sitä kautta rahoitusmarkkinoille ole ollut varmuutta.

Sekä talous että osakemarkkinat ovat kokonaisuutena kuitenkin menestyneet hyvin Donald Trumpin ensimmäisellä kaudella – ainakin koronakriisin puhkeamiseen saakka. Yhdysvaltojen presidentinvaalien voittajalla ei myöskään ole perinteisesti ollut kovin suurta merkitystä sijoittajille. Presidentit ottavat talouden hoitaakseen edeltäjiensä jälkeen, mutta heidän täytyy todella tehdä suuria virheitä aiheuttaakseen niin suurta vahinkoa, että se tuhoaisi talouskasvun. 

Edes kauppasota ei latistanut tunnelmaa 

Donald Trump sai aloittaa kautensa talouden ollessa hyvässä kasvussa, ja hänen veronkevennyksensä ovat taanneet yhdysvaltalaisille yrityksille taloudelliset mahdollisuudet muun muassa digitalisaation ja automatisoinnin lisäämiseen sekä osakekurssiensa nostamiseen lisäämällä omien osakkeiden takaisinostoja. Yhdysvaltojen talouden vahvuuden ansiosta hän on myös pystynyt toteuttamaan poliittisia tavoitteitaan, jotka liittyvät muun muassa Yhdysvaltojen ja Kiinan väliseen kaupankäyntiin sekä siihen, että Kiina on alkanut haastaa Yhdysvaltojen globaalia teknologista johtoasemaa. 

Vaikka presidentti Trumpin kauppasota Kiinaa vastaan on ajoittain aiheuttanut suurta epävarmuutta ja saanut osakekurssit laskemaan, globaalit osakkeet ovat siitä huolimatta tarjonneet hyvää tuottoa, mistä pääsemmekin artikkelin otsikkoon. Väitän nimittäin, ettei sijoittajien kannalta tärkein yhdysvaltalainen henkilö istu Valkoisessa talossa vaan maan keskuspankki Fedissä, jonka johtajana on tällä hetkellä Jerome Powell.

Henkilö, joka pystyy vaikuttamaan sijoituksiisi

Keskuspankki päättää rahapolitiikasta, ja yleensä Yhdysvaltojen keskuspankin johtaja pystyy presidenttiä paremmin vaikuttamaan rahoitusmarkkinoihin ja pitämään maansa talouden suunnan oikeana. Fedin vastuulla on johdattaa talous myrskyjen läpi, johtuivatpa vastoinkäymiset sitten viruspandemiasta, talouden suhdanteista tai siitä, että Yhdysvaltojen presidentin päätökset aiheuttavat silloin tällöin vahinkoa maan taloudelle. 

Donald Trumpin kauppasodan kielteiset vaikutukset olivat yksi syistä, joiden vuoksi Fed päätti muuttaa rahapolitiikkaansa jälleen elvyttävämmäksi ja sai siten Yhdysvaltojen talouden takaisin raiteilleen. Sen vuoksi on suurelta osin Fedin ansiota, että rahoitusmarkkinat ovat kehittyneet niin suotuisasti Trumpin kaudella.
Vastaavasti Fed pystyi hillitsemään rahoitusmarkkinoiden paniikkia koronakriisin kärjistyessä tämän vuoden helmi–maaliskuussa. Keskuspankin ilmoitukset valtavasta joukkolainojen osto-ohjelmasta ja suurista koronlaskuista auttoivat osaltaan kääntämään kehityksen suunnan.

Valta Fedin käsissä

Fedin merkitystä talouden virheiden korjaajana ja iskujen vaimentajana ei voi yliarvioida, vaikka myös keskuspankki voi tietysti tehdä vääriä päätöksiä ja aiheuttaa epävarmuutta esimerkiksi kiristämällä rahapolitiikkaa liian paljon tai liian nopeasti. On kuitenkin lähes yhdentekevää voittaako kilvan Donald Trump vai Joe Biden – presidenttejä tulee ja menee, ja heidän poliittiset päätöksensä voivat tehdä pintanaarmuja talouteen ja aiheuttaa epävakautta rahoitusmarkkinoilla. Loppujen lopuksi valta on kuitenkin Fedin käsissä. 

Ja vaikka Donald Trump kuinka haluaisi vaikuttaa Jerome Powelliin, Fed on ja pysyy riippumattomana. Keskuspankin tavoitteena on tukea talouden vakaata kehitystä. Yhdysvaltojen lähestyvien presidentinvaalien vuoksi politiikassa eletään epävakaita aikoja, joten sijoittajien kannalta Fedin rahapolitiikka ja äänenpainot ovat minun mielestäni paljon tärkeämpiä seikkoja kuin se, onko Yhdysvaltojen seuraava presidentti norsu vai aasi, eli republikaani vai demokraatti.