Paljon talouslukuja korjausliikkeellä höystettynä

Olemme jo jonkin aikaa sanoneet, että markkinoilla voidaan nähdä heiluntaa – viime torstai oli esimerkki sellaisesta epävarmuudesta. Emme kuitenkaan odota samanlaista korjausliikettä osakkeissa, kuten nähtiin viime keväänä. Talouslukujulkistukset vahvistavat sen, että elpyminen pysyy radallaan ja keskuspankkien tuki on valtavaa.

Viime viikolla Kiinan teollisuuden ja palveluiden ostopäällikköindeksit olivat vahvoja. Myös muut talouden suuntaa mittaavat mittarit, kuten rahan määrän kasvu, lainananto ja sähköntuotanto, kertovat samaa tarinaa. Maailman kasvun ajuri on siis vauhdissa, ja ylipainotamme jatkossakin kehittyvien markkinoiden osakkeita ja sieltä erityisesti kehittyvää Aasiaa. Sen lisäksi kehittyvien maiden lainat ovat ylipainossa korkosijoitusten sisällä.

Kaiken kaikkiaan viime viikko oli kiireinen talouslukujen osalta. Lopulliset elokuun ostopäällikköindeksit olivat lähellä odotuksia. Yhdysvalloissa ISM teollisuuden ostopäällikköindeksi ja vastaava palvelusektorin aktiviteettia mittaava indeksi tukivat käsitystä elpyvästä taloudesta. Lopulliset luvut olivat vahvat 56,9 ja 56,0. Yhdysvaltojen työmarkkinaraportin mukaan taloudessa luotiin 1,37 miljoonaa uutta työpaikkaa elokuussa, julkistuksen ollen lähellä odotuksia. Työttömyysaste laski 8,4 prosenttiin. Talous elpyy ja tämä tukee osakeylipainoamme.

Uusien koronavirustartuntojen määrä on laskenut merkittävästi Yhdysvalloissa viime viikkoina, mutta Euroopassa koetaan tällä hetkellä uutta aaltoa tartunnoissa. Maissa kuten Ranskassa ja Espanjassa uusia tartuntoja nähdään nyt samaan tahtiin kuin keväällä. Kuitenkin, rokotteiden kehitys on nopeaa, ja kuolemantapauksissa ei ole nähty suurta nousua heinäkuun jälkeen. Ilmiön taustalla on useita syitä, kuten taudin leviäminen enemmän nuorten ihmisten joukossa, lisääntynyt testaus, parempi hoito-osaaminen ja mahdollisesti virus on myös muuttumassa vähemmän tappavaksi. Epävarmuus on korkealla, mutta tällä hetkellä sairaaloiden kapasiteetti on riittänyt ja tämä tarkoittaa sitä, että laajoille rajoitustoimille ei nyt ole tarvetta.

Tällä viikolla EKP:n kokous

Viime viikon tuhdin talouslukukattauksen jälkeen tällä viikolla keskitymme EKP:n kokoukseen 10. päivä syyskuuta. Emme odota muutoksia rahapolitiikkaan tässä kokouksessa, mutta odotamme keskuspankin toistavan viestinsä valmiudesta toimia inflaation ja inflaatio-odotusten ollessa liian matalia, elpymisvauhdin hidastuessa ja koronaviruksen levitessä. Itse asiassa, euroalueen hintakehitys painui deflaation puolelle elokuussa, kun inflaatio laski -0,12 prosentin tasolle heinäkuun 0,4 prosentista. Ilmiötä selittävät ainakin osittain kesän alennusmyyntien lykkääntyminen Etelä-Euroopassa sekä Saksan arvonlisäveron lasku. Fed muutti rahapolitiikan tavoitteitaan ja EKP on aloittanut oman arviointityönsä saman aiheen parissa. EKP:lla on edessään samanlaiset haasteet kuin Fedillä, mutta tietoa EKP:n päätöksistä odotetaan vasta ensi vuoden puolella. Kuitenkin tämän viikon kokouksessa Lagarde saattaa joutua vastaamaan kysymyksiin liittyen Fedin uusiin tavoitteisiin.

USA:ssa republikaanit ja demokraatit eivät ole vieläkään päässeet sopuun uudesta tukipaketista, ja neuvotteluiden pitäisi käynnistyä uudelleen tällä viikolla. Ilman sopua osakkeet saattavat kärsiä. Tällä viikolla mielenkiintoisimmat talousluvut ovat Yhdysvaltojen inflaatiolukemat torstaina ja perjantaina, ottaen huomioon, että Fedin seuraavaa korkopäätöstä odotetaan 16. syyskuuta. Lisäksi Saksan ja Kiinan vienti- ja tuontitilastot voivat herättää huomiota. Näiden lisäksi EKP:n kokous on viikon mielenkiintoisin tapahtuma.

Ylipainotamme yhä osakkeita. Viime kuukausien aikana globaali talous on edennyt harppauksin kohti normaalia, vaikka epävarmuus koronaviruksen osalta ei ole vielä hävinnyt. Osakkeiden arvostustasot ovat suhteellisen korkeita P/E:llä mitattuna, mutta erittäin elvyttävä rahapolitiikka ja hyvin alhaiset tuotto-odotukset turvallisemmista korkosijoituksista ainakin osittain perustelevat osakkeiden korkean arvostuksen.