Kuinka markkinat kesytetään

Pääomamarkkinoiden pidemmän aikavälin kehitys riippuu tekijöistä, kuten kassavirroista ja kasvuodotuksista, mutta lyhyellä aikavälillä markkinat voivat liikkua ilman selkeitä ajureita, kuten on tapahtunut viime viikkoina. Kyllä, koronavirustilanne heikkenee, mutta markkinat ja me odotamme, että paikalliset rajoitustoimet saavat tartuntatilanteen rauhoittumaan, kuten kävi Yhdysvalloissa kesällä. Tarve laajemmille rajoitustoimille kasvaisi, jos sairaaloiden kapasiteetti alkaisi käymään vähiin, mutta tämä ei ole tilanne juuri nyt. Kyllä, Euroopan palveluiden ostopäällikköindeksi oli viime viikolla odotettua heikompi, johtuen koronaviruksen leviämisestä nopeammin Euroopassa. Toisaalta teollisuuden ostopäällikköindeksi vahvistui etenkin Saksassa.  

Vaikka viime aikoina on nähty tiettyihin teknologiayhtiöihin liittyviä uutisia, ei ole mitään merkittävää syytä sille, miksi globaalin teknologiasektorin pitäisi olla nyt yli 10 prosenttia halvempi kuin se oli syyskuun alussa. Ilmiötä voidaan kutsua muutokseksi sentimentissä tai sijoittajien lauma-ajatteluksi (“animal spirits”), mutta tällaiset selittämättömät liikkeet markkinoilla ovat yleensä vain normaali osa markkinoiden kehitystä, hetkiä jolloin markkina huomaa menneensä liian pitkälle tavalla tai toisella, ja muuttaa suuntaa.  

Markkinoilta voi siis odottaa korjausliikkeitä aika ajoin - silloinkin, kun taloudet jatkavat elpymistään ja tuloskasvu paranee, kuten nyt. On myös mielenkiintoista huomata, että etenkin Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla syyskuu on tilastollisesti huonoin tuottokuukausi, kun taas heinäkuu on paras. Sen lisäksi vaalivuosina heikkous on jatkunut myös lokakuulle, ja yleensä, vaalivuosi tai ei, vuosi päättyy niin kutsuttuun joulupukkiralliin osakemarkkinoilla. Luonnollisesti, historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuottokehityksestä.

Tällä viikolla: Loppu hyvin, kaikki hyvin

Bank of America Merrill Lynch Fund Manager – tutkimus osoittaa, että nyt ensimmäistä kertaa helmikuun jälkeen suurempi osuus salkunhoitajista uskoo, että olemme taloussyklin alkuvaiheissa kuin että olisimme vielä taantumassa. Tämä on myös meidän näkemyksemme: suosimme yhä osakkeita, ja informaatioteknologiasektori säilyy myös ylipainossa. Tämä viikko tarjoaakin paljon talouslukuja, joiden avulla voimme arvioida talouden tilaa ja näkemystämme.

Kiireinen viikko käynnistyy toden teolla tiistaina, kun euroalueen talouden tunnelmia mittaava indeksi syyskuulta julkaistaan. Keskiviikkona vuorossa ovat Kiinan syyskuun ostopäällikköindeksit. Kiina on ollut kärjessä talouden elpyessä, ja markkinoille on tärkeää, että elpyminen jatkuu. Keskiviikkona julkaistaan myös euroalueen syyskuun inflaatioluvut, ja tämä on mielenkiintoinen seurattava etenkin elokuun negatiivisen yllätyksen jälkeen.

Torstaina vauhti kiihtyy, ja päivän kattaukseen sisältyvät Yhdysvaltojen elokuun kotitalouksien kulutus ja tulotilasto, Yhdysvaltojen pohjainflaatio eli PCE hintaindeksi (jota Fed käyttää seurannassaan) sekä USA:n ISM teollisuuden ostopäällikköindeksi.

Perjantaina kuitenkin on luvassa kirsikka kakun päällä, kun USA:n kuukausittaiset maatalouden ulkopuoliset työpaikkatilastot julkaistaan. Yhdysvaltojen työttömyysaste on laskenut tasaisesti kevään ja kesän aikana; korkeimmillaan työttömyys oli huhtikuussa 14,7 prosentissa ja elokuun lukema oli 8,4 prosenttia. Syyskuulle kuitenkin odotetaan vain pientä, 0,1 prosenttiyksikön parannusta työttömyysasteeseen. Vaikka on normaalia, että talouden elpyminen hidastuu vauhdikkaan alun jälkeen, markkina on tällä hetkellä erittäin herkkä huonoille uutisille. Näkemyksemme globaalin talouden kehityksestä on yhä positiivinen, ja jos Yhdysvaltojen taloudesta kuuluu odotuksia huonompia uutisia, voivat ne jopa kääntyä hyviksi jos ne saavat Yhdysvaltojen hallituksen vauhdittamaan uutta tukipakettiaan. Markkinoilla on siis luvassa todella mielenkiintoinen viikko.