Useampi kuin joka kolmas (35 %) asuntovelallinen ei tiedä, milloin oman asuntolainan korontarkistuspäivä on. Nuorista aikuisista eli 18–29-vuotiaista asuntovelallisista oman asuntolainan korontarkistuspäivää ei tiedä 47 prosenttia vastaajista. Tämä käy ilmi Danske Bankin marraskuussa teettämästä

Asuntolainapulssista. Kysymykseen vastanneiden asuntolainan viitekorkona oli jokin muu kuin prime- tai kiinteä korko.

”Asuntovelallisen taloudellisen mielenrauhan rakentaminen alkaa siitä, että selvittää verkkopankissa lainastaan kolme asiaa: korontarkistuspäivän, viitekoron ja kuukausierän. Samalla kannattaa laskea, miten tuleva korontarkistuspäivä vaikuttaa asuntolainan kuukausierään. Oman talouden tunteminen on ensimmäinen askel hyviin yöuniin”, Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala sanoo.

Asuntolainojen suosituin viitekorko vuoden euribor kääntyi positiiviseksi huhtikuussa ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen. Joulukuussa korko ylitti kolmen prosentin rajan.

Asuntolainan tiedot löytyvät verkkopankista

Asuntolainansa viitekorkoa ei osaa nimetä 27 prosenttia vastaajista. Ikäryhmistä heikoimmin ovat perillä nuoret aikuiset, joista 43 prosenttia ei tiedä asuntolainansa viitekorkoa. Viitekorko ja muut oleelliset tiedot asuntolainasta löytyvät omasta verkkopankista.

Parhaiten vastaavat tuntevat asuntolainan kuukausilyhennyksen. Sen tietää 88 prosenttia vastaajista. Tosin nuorista aikuisista asuntolainan lyhennyksen tietää tosin vain 62 prosenttia vastaajista.

”Huolena on, että osa näistä nuorista yllättyy nousseista koroista vasta korontarkistuspäivänä. Jos oma talous on liian ahtaalla, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä pankkiin ja pohtia, olisiko lyhennysvapaasta tai laina-ajan pidennyksestä hyötyä. Ennakoivalla otteella voi ratkoa ongelmat ennen niiden kärjistymistä”, sanoo Takala.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
Lehdistöpäällikkö Topi Kanniainen
050 591 1904

Kyselytutkimuksesta
Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Danske Bankin toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi 752 täysi-ikäistä suomalaista, joilla on asuntolainaa. Tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 24.11.2022 – 30.11.2022 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Tutkimuksen virhemarginaali on noin ±3,1%-yksikköä suuntaansa.


Kuinka löydän oman asuntolainani tiedot Danske Bankin verkkopankista?

Löydät oman asuntolainasi korontarkistuspäivän, viitekoron ja muuta oleellista tietoa verkkopankista. Valitse verkkopankin etusivulta asuntolainasi tili --> Tilin tiedot ja asetukset.
Perehdy myös Ajankohtaisia kysymyksiä lainoista -sivuumme!